9 rosa favoritblommor från vår till höst

Rosa är veckans tema i Blommig fredag och som vanligt hittar ni fler inlägg här. När man har ett orangerött tegelhus så gäller det att hålla färgen rosa/skär i styr. Fel nyans kan se gräslig ut. Därför har jag samlat de kalla nyanserna i vår Skära rabatt där man bara ser de vaniljglassvita trädetaljerna på huset, inte teglet. De ljusrosa blommorna fungerar däremot fint mot teglet och jag har många favoriter. Här är nio av dem:

Vårblommande pärlhyacinten ‘Pink sunrise’, stjärnmagnolian ‘Rosea’ och okänd gammal pion (övre raden). Sommarblommande ettårig vallmo, purpursporre och näva ‘Biokovo’ (mellanraden). Sensommar/höstblommande Austinrosen ‘Heritage’, syrénhortensia och fläckflockel (undre raden).

Sedan finns det ju mer i trädgården än blommor som är rosa. Min fyndade ölandskalksten till exempel. Fick ta tonårssonen till min hjälp när jag förra helgen skulle pussla samman det blivande växthusgolvet på vår uppfart – de största stenarna var så tunga att jag inte kunde lyfta dem själv!kalksten växthus

Jag ritade upp måtten med skolkrita på asfalten och la sedan stenarna 1-2 cm innanför linjen. Det häftiga var att efter ett tag började våra ögon att ”se” vilka bitar som skulle passa var. Nu ska jag ”bara” flytta på dem till rätt plats också…

Magnolia mars 15Avslutar med fler bilder i rosa, några kvistar med praktmagnolia som jag drivit i blom inomhus. Knepet är att sätta grenarna i så varmt vatten man kan få ur kranen, då får de en vårkick. Lärde mig det av Gunnel Carlson för ett par år sedan och tipsar gärna vidare.

Önskar er en fin helg i vårens tecken!

52 tankar på “9 rosa favoritblommor från vår till höst

 1. Helt underbara bilder och så fint ditt collage blev! Jag har satt en ny magnolia och längtar så efter att få se den blomma. Du vet möjligtvis inte vad din vallmo heter, den är ju urläcker. Trevlig helg.

  • Längtan efter att få se en magnolia blomma slår det mesta på våren. När vi satte vår praktmagnolia kom den med 1-2 blommor de första åren. Sedan kom det massor av blommor när den väl hade rotat sig och orkade med det.
   Vallmon är från en fröpåse jag en gång köpte hos Thompson & Morgan och sorten heter ‘Angels Choir’ (är inte 100 % säker, då påsen slängdes, men det är den sort som är mest lik). Mina vallmo-blommor har dock varit hos mig så många år att de delvis tappat det dubbla, men de är vackra ändå tycker jag.

 2. Kul att växthusgolvet fallit på plats! Visst är det spännande hur snabbt hjärnan lär sig stenpusslandet och börjar underlätta. Magnoliatipset är väl en variant av det man säger i floristvärlden; ju mer förvedad/hårdare stjälk desto varmare vatten. Så rosor, grenar utifrån och en del annat får riktigt varmt vatten. Kokar faktiskt och blandar när jag orkar. Det är därför tulpanen ska ha kallt, den är precis tvärtom 🙂 Blomningen var inspirerande vacker. Ska nog gå ut och hämta några grenar.

  Ha en fin helg! Kram, Carina

  • Ja, det var häftigt med stenpusslandet. Jag har ju inte pusslat sten innan så jag hade ingen aning om hur hjärnan plötsligt börjar hjälpa till. Men det var välkommet, för det gick mycket enklare sedan.
   Klarar inte lukten av kokta roskvistar numera, inte efter en praktik på högstadiet i en blomsteraffär där det var en syssla som föll på min lott… Men visst är det ett bra knep för att få förvedat att slå ut.
   Kram Kristina

 3. Vad fint med så många blommor i exakt samma ljusrosa nyans! Och det låter väldigt genomtänkt att ta hänsyn till teglet. Bra jobbat med ölandsstenen, jag föredrar också den rosa varianten och har ett litet kompletteringsprojekt med sådan framför mig…
  Ses!
  Kram
  Elin

  • Gillar den där ljusrosa nyansen, passar fint med både de varma orangeröda tonerna och komplementfärgen lila som jag också tycker om. Spännande med ditt stenprojekt, du får berätta mer när vi ses.
   Kram Kristina

 4. Så underbara och finstämda bilder! Magnolian mot den fina tapeten är också verkligen effektfulla tillsammans. Ska lägga magnoliaknepet på minnet tills jag får planterat en magnolia i min trädgård en dag i framtiden.
  Ha en fin helg!
  /Gunilla

  • Tack! Det dröjde några år innan jag vågade knipsa i vår praktmagnolia, men numera är det alltid någon gren som ska bort (har trädet lite uppstammat).
   Kristina

 5. Vad fint du tolkat temat. Var inne lite på det själv att ta temat från vår till höst, men du gör det mycket bättre! Och rosatonad kalksten. Så vackert.

  Ha en skön helg
  Kristina

 6. Härliga rosa nyanser och lyxigt med magnoliakvistar. Även mot falurött får man tänka på vilka rosa nyanser man använder. Vilken tur med stenfyndet. Det kommer ju att bli kanon. Ska bli kul att se när det är lagt.
  Allt gott
  Anette

  • Ja, fördrivna magnoliakvistar är vardagslyx (när man ändå har grenar som ska bort på sikt). Tycker också det ska bli kul när golvet är lagt, men bävar lite för resan dit…
   Kram Kristina

 7. De stenarna är fina. gillar det som är oregelbundet. Du har så många fina blommor i rosa. Pärlhyacinten får jag nog köpa någon i år. Ha en fin helg
  kram Meta

 8. Ljuvliga rosa toner du bjuder på! Min favvofärg! Vackra kvistar med, har du tagit in dem från din egen trädgård? SYnd att jag beskar min magnlia lite i höstas, det kunde ju ha väntat till nu så jag kunde fått njuta inne av några kvistar, nu är jag för snål för att knipa fler…
  Ha det gott!
  Kram Gunilla

  • Tack! Ja, kvistarna är från trädgården. Jag tar av några tunna småkvistar som ”ändå” ska bort nu och så kapar jag resten av grenen när man ska, dvs JAS. Har trädet lite uppstammat, så det finns nästan alltid någon mindre gren att driva i blom så här års.
   Kram Kristina

 9. Så fint, nån gång ska jag ha en helt tuggummirosa rabatt =) LIte handfasta tips om du inte lagt ölandssten innan, snåla inte med sättsanden. Det är lättare att skrapa bort under de tjocka än att fylla på under de tunna. Sen för att de inte ska vicka, släpp ner dem rakt ner, inte sätta på kanten och släppa ner för då bli det gropar. Kommer bli mycket vackert!

  • Toppen, stort tack för tipsen om ölandsstenen! Hade just funderat på vilket som var enklast, lägga dit extra sand eller skrapa bort… Det ligger 20 cm sättsand där stenen ska ligga, så det finns att ta av. 🙂

 10. Nydelige bilder! Rosa er en skjønn farge, og det er fint at en kan har rosa i hagen fra tidlig vår til sen høst. De magnoilagrenene var helt skjønne!

  Ha det godt!

 11. Vackert, vackert! Och spännande med stenen, det ser alldeles självklart ut att bitarna ligger sådär. Bra jobbat! Tack för tipset om det väldigt varma vattnet till kvistarna… Här har jag mesat på med ljummet och inte fått bra resultat.
  Så roligt det ska bli att ses imorgon!
  kram
  Katarina

  • Du får tacka Gunnel! 🙂 Jag hade också provat med ljummet innan och det funkade mindre bra. Nu kör jag med hett kranvatten 1-3 dagar beroende på hur snabbt knopparna utvecklas.
   Ja, så kul att ses! 🙂
   Kram Kristina

 12. Vilken lyx att driva magnolia. Beror nog på tillgången. Min buske skulle se stympad ut och alla de andra är ännu för små.
  /Anette

 13. Klokren tolkning! Det var den nyansen jag letade den äkta ljusrosa. Kul med stenpusslet.Läste en bok om stenarbete där det sas att man ska titta på varje sten innan man börjar pussla ihop. Då har hjärnan en bild och hittar lösningen snabbare.
  Trevlig helg!

  • Stämmer säkert med stenarna. Jag såg på ett program där de byggde en hel husfasad i natursten. Mästaren sa att en sten man tar upp måste man använda, man måste ‘make it work’.

 14. Jag håller med, ljusrosa är verkligen fint. Den rosa pärlhyacinten är ju bara så vacker. Och så snyggt det blir med ölandsstenen. Lite som att lägga pussel är det. Plötsligt lär sig ögat att hitta rätt bitar till rätt plats. Din tapet har jag beundrat förut och jag beundrar den igen. Och med praktmagnolia i förgrunden blir beundran total! Sååå vackert!

  Önskar dig en fin helg!
  Kram Anita

 15. Så himla fin rosa färg du visar. Jag gillar den supermycket. Verkligen supervacker och rosa men ändå inte rosa… Du fattar vad jag menar 😉

  Gillart, gillart gillart 🙂

  //Veronica

 16. Så vackra ljusa rosa nyanser och vilket fint golv du får i ditt växthus!!
  Magnolian! Så ljuvlig!
  Allt gott
  Milla

 17. Jag gillar ditt collage, så vackra växter.
  Golvet blir läckert och magnolia, jag bara älskar dem.
  Har några stackars små själv som jag hoppas ska klara sig vidare här uppe hos mig.

  Trevlig vecka, hälsningar Ewa 🙂

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s