En rundtur i vår trädgård ~ underbara juniblomning del 2

Ja, här rusar dagarna på och maj blev plötsligt juni… Så del två får handla om hur det ser ut nu i början av juni. Del 1 hittar du här om du har missat den.

I Trädhörnet har ”gräddbakelsen” Malus toringo ‘Eskilstuna’ nästan blommat över, men annat blommar desto mer, Ullungrönnen ‘Dodong’ har kronan full med blommor.1 juni 15 trädhörnet ullungrönnVid dess fötter växer en prydnadsbuske som jag har tappat namnet på: vet du vad det är? Blommorna ser ut så här:1 juni 15 trädhörnet vit buske vid ullungrönn

Inne i Ullungrönnens skugga växer flera fina lundväxter. Som vanligt kan du se växtnamnen om du för markören över bilden. Och vill du se bilderna i större format är det bara att klicka.

1 juni 15 trädhörnet katt
Ormbunkar, funkia, kaukasisk förgätmigej, skuggröna och strandiris växer i skuggan under rödbladiga prydnadsapeln ‘Freja’. Och på gången sitter anledningen till att nästan alla mina prydnadsgräs är kapade i topparna…

Kvittenträdet jag planterade för tre år sedan blommar för fullt. Ska vi i år få de första frukterna?!

I den här delen av trädgården växer också flera vitblommande buskar/perenner, här är tre av mina favoriter just nu:
1 juni 15 trädhörnet schersminrosSchersminros, Rhodotypos scandens.1 juni 15 lundområdet pärlbuskePärlbuske, Exochorda racemosa ‘the Bride’.1 juni 15 lundområdet vippramsVipprams, Maianthemum racemosum.

Lundområdet är frodigt för att säga det minsta. Jag behöver rensa väck en massa fröplantor av gul nunneört, hasselört och aklejor, men det får bli när det blir framöver…
1 juni 15 lundområdet

1 juni 15 lundområdet 2

Torvrabatten på husets norrsida är som vackrast just nu.1 juni 15 torvrabatt azalea rhododendron 2

1 juni 15 torvrabatt azalea rhododendron

Ser ni dotterns egensnickrade fågelholk på husväggen? Det är den enda av våra fyra nya som har hyresgäster i år. En blåmesfamilj föder upp hungriga ungar. Inte mig emot – se bara vilken härlig grön larv som inte ska äta upp mina växter!
1 juni 15 torvrabatt blåmes fågelholk fågel

Helgen som gick var intensiv men rolig. Malmö Garden Show på fredagen (blir inget inlägg om den nu, kanske i vinter som inspiration, men titta gärna in till Katarina som visar många bilder i två inlägg).

Lördag-söndag spenderades i hyrd stuga utanför Kivik tillsammans med goda vänner. Underbara omgivningar som vi tittade på (mellan skurarna). Och så blev det besök på såväl Ulriksdal, Mandelmanns som Åbergs trädgård. Trångt i bilen hem. 😉 Numera finns här ytterligare två kamelior, ännu en minikiwi, och på MGS hittade jag den sedan länge sökta röda löjtnantshjärtat ‘Valentine’.
1 juni 15 löjtnantshjärta rött valentine

Önskar er en fortsatt fin junivecka! Nu säger de att värmen kommer, det hoppas jag stämmer! 🙂 På lördag har många medlemmar i föreningen Trädgårdsamatörerna öppen trädgård (dock inte vi). Här kan du hitta en lista på var det går att besöka fina trädgårdar där du bor. Man behöver inte vara medlem för att komma på besök, men vill du läsa mer om vad föreningen gör så hittar du den infon här.

Och för er som undrar, nya jobbet går bra och är roligt, utmanande och lärorikt. Precis som det ska vara.

22 tankar på “En rundtur i vår trädgård ~ underbara juniblomning del 2

 1. VIlken underbar blomsterprakt du har vid dig! Jag njuter och återkommer säkert hit för att titta, tycker jag inte har så mycket som blommar ännu, kanske borde sätta lite mer vårblommande växter, du visar många!
  Åh, Valentine, den är så vacker! Min har tyvärr försvunnit över vintern, jag har haft den i tre år, men nu inget spår alls, trist för den var den vackraste!
  Ha det gott, och ja, nu vill vi gärna ha lite varmare!
  Gunilla

 2. Gud, vilken växtrikedom, fast det visste jag redan. Din vipprams är supersnygg, undrar hur lång tid det tar från en pinne till en sådan buske. En halv evighet, säkert.
  Kram
  Marta

  • Ja, jag gillar ju mångfald i rabatterna. 😉 Vippramsen var en liten pyttig planta som i tio år stod soligt och var 30 cm hög och ungefär lika stor i omkrets. Sedan flyttade den in i skuggiga och fuktiga Lunden för 4-5 år sedan och är numera över en kvadratmeter stor och nästan lika hög… Så i rätt läge behöver du inte vänta länge.
   Kram Kristina

 3. wow vilken trädgård ni har och så många jättevackra blommor … tack för att vi fick gå en runda med dig genom eran trädgård

 4. Härliga bilder! Har tittat och läst inläggen om rundturen. Vilken Spännande och fin trädgård! Många fina växter!
  Ha en bra dag!

 5. Tack för att jag får promenera i din trädgård och njuta av allt vackert. Tala om för dottern att fågelholken är jättesnygg! Tänk att katter är så förtjusta i gräs. Kan tänka mig att prydnadsgräs är extra populärt. Du kanske ska plantera lite kattmynta som avledande manöver 😉

  Kaukasisk förgätmigej är en av mina favoriter. Och nu fick jag se ytterligare en snygging. ‘Emerald Mist’ var ny för mig. Har ‘Jack Frost’ och ‘Mr Morse’ (han är ny för i år).

  Ser också att du har en färgexplosion i trädgården. Och även en doftexplosion kan jag tänka mig. Guldazalean sprider ju sina ljuva dofter. Min har precis börjat blomma och doftpuffarna kommer farande med vinden.

  Härligt att höra att du trivs så bra med nya jobbet.

  Ha en fortsatt fin vecka!

  Kram Anita

  PS! Visst kan vi vara lyckliga som fått tag i varsitt ex av ‘Valentine’ 🙂

  • Varsågod!
   Tror mest att det är prydnadsgräset som är i så lagom äthöjd… 😉
   Tycker om de olika teckningarna på förgätmigejens blad och Emerald mist är en favoritsort (köpt på Botan i Gbg).
   Ska hälsa dottern! Hon är så glad att just hennes holk har inneboende.
   Kram Kristina

 6. Åh, vilken mångfald, vilket överflöd av många många… Jag låter blicken vandra och ser den och den och… åh den! Detta är rikedom… på riktigt. Njuter och inspireras.
  Fågelholken är urfin och får gärna flytta hit, fast nu vet jag ju inte om det är en sådan där flyttfågelholk, men kanske kanske…
  Kul att du länkar till mina inlägg om MGS =o) Ja, hade varit så roligt, trevligt o givande att besöka tillsammans med dig. Till nästa gång så får vi försöka få till det! (Ja, och kanske försöka göra gemensam sak på ngt annat evenemang, vore härligt.
  Nu ska jag vandra till del I…
  kram
  Katarina

  • Visst är den fin, fågelholken? Den hade legat något år i garaget och blivit lite gammal u träet, det gillar ju fåglarna.
   Ja, jag hade gärna besökt MGS med dig, men vi får göra ett nytt försök nästa år. Kan trädgårdsfesten på Sofiero vara en tänkbar mötesplats i sensommar kanske? Kanske fler som ska dit.
   Kram Kristina

 7. Så mycket som blommar hos dig. Pärlbuske är något som står på min önskelista men jag vet inte var jag skall ha den.Kul att höra att jobbet funkar bra och är roligt.
  Idag skall jag till Kristianstad och fota en trädgård men jag hinner inte titta förbi idag men jag lovar nästa gång jag är på det hållet.
  Allt gott och hälsa familjen.
  Annika

 8. Så härligt och vackert!
  Och som läsare och nybörjare inom trädgård uppskattar jag att du så tydligt skriver vilka blommorna är på bilderna! =)

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s