En rundtur i vår trädgård ~ underbara majblomning del 1

Det går snabbt nu. Perennerna bara rusar i höjden och man nästan ser med blotta ögat hur sparrisen växer. Jag ägnar min lediga tid åt att plantera träd, gräva om rabatter, flytta perenner och rensa ogräs. Följ med på en runda i vår blommande vårträdgård! (Som vanligt ser du namnet på växterna om du för markören över bilden och vill du se en bild i större format är det bara att dubbelklicka.) Ut mot gatan bjuder Stäpprabatten på blomsterglädje. Så här års är det inte de torktåliga sommarblommande perennerna (som gett rabatten dess namn) som blommar; utan vivor, tulpaner, iris och olika törelsorter.23 maj 15 stäpprabatten 1 Västersolen får tulpanerna att lysa vackert på kvällen. I kanten till gräsmattan står storgatstenen som vi håller på att lägga runt gräscirkeln.23 maj 15 stäpprabatten 2

Vid Spaljérabatten blommar den sena omgången med tulpaner som bäst. Blandningen ger färg nu innan rosen ‘Moonlight’, cremevita dagliljor och honungslökar kör igång. Det gör inte så mycket om de fyllda tulpanerna ‘Black Parrot’ och ‘Mount Tacoma’ inte blir långlivade, ‘Queen of Night’ och ‘Princess Irene’ har jag på annat ställe och vet förökar sig.23 maj 15 spaljérabatten 1

Lite längre fram åt höger, i Trädhörnet, ser det ut så här: 24 maj 15 trädhörnet prydnadsapel kastanj tulpaner 1 Ullungrönnen ‘Dodong’ tornar upp sig över blomsterkornellen, prydnadsapeln ‘Eskilstuna’ och liten amerikansk kastanj ‘Koehnei’. Prydnadsapeln går under smeknamnet ”gräddbakelsen” i vår familj…24 maj 15 trädhörnet tulpaner prydnadsapel 1 23 maj 15 trädhörn prydnadsapel eskilstuna … Så vackra blommor!

Och titta här, liten amerikansk kastanj ‘Koehnei’, spricker snart ut!24 maj 15 trädhörnet kastanj KoehneiEn tillbakablick. Lite längre bort syns tulpanerna vid Spaljérabatten. Närmast i bild syns Stora trädäcksrabattens tulpanhav med två okända sorter.24 maj 15 stora trädäcksrabatten trädhörnet tulpaner 124 maj 15 stora trädäcksrabatten tulpaner 3 24 maj 15 stora trädäcksrabatten tulpaner 2De liljeformade cremegula tulpanerna matchar insidan på de orangeröda.

23 maj 15 solrabatten blåregn 1

Och så här ser det ut i Solrabatten på södersidan. Blåregnet blommar och blommar och doften är nästan berusande. Jag tuktar det hårt varje vinter, i januari-februari klipper jag in alla smågrenar som växer ut från huvudgrenarna så bara 2-3 bladknoppar är kvar, och blir belönad med en fantastisk blomning. Växterna i den här upphöjda rabatten har inte velat växa och trivas som jag har tänkt mig.

Nu är rabatten omgjord för typ tredje gången och jag har inspirerats av det som frösått sig (och uppenbarligen klarar vintrarna). Nu är lådan fylld med olika gräs och blanknäva, med inslag av iris, timjan och aklejor. Grävde ner mina lila allium också, förhoppningsvis ska det om några år sväva lila bollar över gräshavet samtidigt som blåregnet blommar. Ursprungligen var det här min Piet Oudolf-inspirerade rabatt, men eftersom solhattarna inte vill sig så består sensommarblomningen numera enbart av olika väddsorter. I år testar jag att komplettera med lejongap och zinnia, som tillsammans med gräsen förhoppningsvis ska ge den där ”vildängskänslan” som jag är ute efter i denna plantering.

I Trädhörnet har jag påbörjat omvandlingen av det tomma ”sandlådehörnet” som så småningom ska få ett vattenblänk. Ett surkörsbär är planterat och några prydnadsbuskar flyttade från Lundområdet. Perennflytt väntar härnäst. Hur det ser ut där och i Lundområdet får jag visa nästa gång, för det här inlägget är redan långt nog som det är! 🙂

Ha en fin majvecka, och är det någon av er som ska till Malmö Garden Show redan på fredag fm, så hör gärna av er.

20 tankar på “En rundtur i vår trädgård ~ underbara majblomning del 1

 1. Tack för den fina rundvandringen! Du är så många härliga olika växter. Jag har ju också Moonlight, och kombo med cremevita dagliljor och honungslök låter supersnyggt.
  Vackert blåregn du har, det har jag inte vågat mig på.
  Kram Maria

  • Moonlight är en favorit, anspråklös, men sååå blomvillig. Gräsligt taggig bara…
   Blåregn är inte så svårt, man får vara hård med sekatören bara när de vuxit till sig några år. Och numera finns det sorter som klarar zon 3-4, så fler kan få njuta av den vackra blomningen.
   Kram Kristina

 2. Så mycket fina blommor och så lummigt och fint du har det. Underbar liten rundtur. Irisen Tchin-Tchin fastnade jag direkt för. Färgen är så underbar och jag började omedelbart tänka att en sån skulle jag allt vilja ha….. Dina tulpanhav är också fantastiska och blåregnet förstås. Ser fram emot nästa rundtur.
  Kram Anna-Karin

 3. Tack för en härlig majpromenad genom din trädgård. Blåregn, vilken lycka! Och gräddbakelsen fick det att vattnas i munnen, jag förstår namnvalet 🙂 Jag inser att jag inte bloggat på jättelänge. Det har varit mycket senaste tiden, inte bara runt trädgården så jag har knappt varit inloggad över huvud taget. Men jag borde ju faktiskt dokumentera trädgården innan maj är slut … oj så fort tiden går. Får se om jag hinner med ett inlägg innan vi går in i juni 🙂

  Ha nu en fortsatt skön vecka!

  Kram Anita

 4. Massor av härlig blomning 🙂 Fördelen med det svala vädret är att man hinner verkligen med att njuta och får njuta länge. Har tagit in av tulpaner här och de har blommat och blommat. En liten Malus har landat här också när jag hittade ett litet exemplar.

  Ha en fin söndag! Kram, Carina

 5. Så vackert det blommar hos er, tulpaner precis överallt och i alla möjliga färger och former. Black Parrot är en favorit både för sin vackra färg men framför allt för sitt utseende.
  Önskar dig en fin fortsättning på veckan!
  Kram Annica

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s