En kaskad av färg från vår till höst

Jag tycker om färg, såväl inne som ute. Men höstfärgerna i trädgården har jag ju nyss visat (om du vill se kopparlönn, ullungrönn och japanska lönnar flamma i vår trädgård klickar du HÄR). Så vad göra då när veckans tema i Blommig Fredag är Färgbomb?! Jo, jag visar några av mina färgstarkaste favoriter från tidig vår till sen höst.

Vårens färgstarka lökar. Påfågelstulpanen ‘Orange Toronto’ är en tulpansort som trivs bra i vår trädgård och villigt förökar sina lökar. Den har flera blommor på varje stjälk, men blomningen är kort och intensiv och oftast över på en vecka.'Orange Toronto'

Försommarens färgprakt. I Torvrabatten blommar flera olika sorters rhododendron och azaleor, en av favoriterna är den varmt orange Azalea mollis som harmonierar bra med vårt orangeröda tegelhus.Orange azalea

Högsommaren färgbomb. Kniphofia, fackellilja ‘First Sunrise’, är en av flera olika fackelliljesorter som finns hos oss. Bladrosetten ogillar vinterväta och de står planterade i grus i vår torraste rabatt, Stäpprabatten.Fackellilja 'First Sunrise'

Intensiv sensommarfärg. Orange sidenört, Asclepias Tuberosa, är inte speciellt härdig ens hos oss i zon 1, men en av tre plantor klarade sin första vinter i Stäpprabatten i alla fall och blommade vackert för andra sommaren.aug 2014 orange sidenblomma Asclepias tuberosa

Höstens sista färgbad. I Ingångsrabatten växer nya rönnen ‘Autumn Spire’. Den är pelarformad och bjuder både på vackra höstfärger och orangea bär. Ser verkligen fram emot när den blir 4-5 meter hög!18 okt 15 rönn autumn spire

Lovveckan går mot sitt slut. Här har början av veckan ägnats åt familj, vänner och födelsedagar, nu väntar trädgården. Jag har en fåfäng förhoppning om att ‘bli klar’ i trädgården inför vintern. Lökplantering, undanställande av ej härdiga växter och lite annat behöver fixas. Hur har ni det, är ni klara? Här har vi nästan haft frost, dahliorna har fått sig en lätt kyss av vintern.

Ha en riktigt fin helg, minns nära och kära och bjud en och annan dörrknackare på lite godis.

40 tankar på “En kaskad av färg från vår till höst

 1. Oj vilken härlig färgbombsbukett du bjuder på. Vilken trevlig tulpan som blommar så rikligt. Och ‘Autumn Spire’ är fantastisk! Det låter som om du haft en skön vecka. Vi ska också försöka få ordning i trädgården inför vintern i helgen. Det har ju inte blivit så mycket för mig pga knäoperation. Men det ska bli skönt att avsluta och låta trädgården gå till vila. Vi har ju haft många frostnätter så inget finns kvar som blommar. Men det har varit en vacker och färgrik höst.

  Önskar dig en fin helg!

  Kram Anita

 2. Wow, vilken färgprakt!

  Färgprakt bjuder också dina fina träd på. Ullungrönnen är helt fantastisk. Min blev aldrig röd i år, bara knallorangee och har tappat alla bladen redan.

  Usch ja, ställa in alla möbler inför vintern. Vi har inte ens börjat. Lovet har ägnats om ommålning av huset. Barnen har dock varit duktiga och monterat ner studsmattan (kanske för sista gången…).

  Ha en fin allhelgona!
  Kram,
  Maria

  • Håller tummarna att det är sista gången… 😉
   Ullungrönnen gör som den vill på höstarna, här blev den orange på solsidan, men inte så mörkröd som den är vissa år.
   Kram Kristina

 3. Man blir verkligen glad av orange färger alla årstider faktiskt. Orange Toronto ser underbar ut och ‘Autumn Spire’ blev jag väldigt sugen på nu.Så fin!
  Ha en bra jobbarhelg
  kram Luna

  • Autumn Spire kan rekommenderas om man vill ha en smal rönn, den ska enligt uppgift bli ca 1,5 meter i diameter och runt 4-5 på höjden. Fåglarna har inte ätit av bären (än), så jag har fått njuta av dem lite längre än på de andra rönnarna.
   Kram Kristina

 4. Så härliga färger du visar i det mest lysande orange, under hela växtsäsongen! Så vackert! Jag hade lite samma känsla: jag hade redan visat de mest sprakande växterna i tidigare inlägg … men hösten i år har varit ovanligt färggrann och jag bara njuter. Men kul att se att även tidigare på sommaren är det mycket färger. Ha en skön helg!

 5. Vilka lysande färger (eller färg, för de hade nu nästan samma nyans allihop)! Jag har inte så mycket orange i min trädgård förutom några av lökväxterna på våren, men jag börjar sakta men säkert att röra mig även mot den varmare änden av färgskalan…:-)
  Kram
  Elin

 6. Nej, jag är långt ifrån klar… här skall ännu klippas ner en del, plockas undan och fixas lite. Har inte haft nån större lust, och nu är jag jätteförkyld, hoppas jag mår lite bättre i helgen så jag kan få undan lite till…

  Fina färger du visar!
  Trevlig Allhelgonahelg!
  Gunilla

 7. Riktigt glada färger hos dig! Kul med en ny rönn: De är mina favoriter när nya träd ska köpas in. Jag kan inte säga att jag är klar med höstbestyren vilket jag tycker är bra. En låda tulpanlökar kom igår och Kejsarkronor ska ner så fort det går.
  Ha en skön helg!

 8. Så vackra växter du visar! Sidenörten är ju så fin… bland annat =o))
  Färdig i trädgården? Nej, inte alls! Nu väntar mer grävning och sedan plantering av liguster och en massa växter på vänt. Sedan det vanliga höststädandet, fixandet och donandet. Men först, vattna ut nematoder mot öronvivlar, för de attackerar såväl blad som rötter. Pust! Nu blev jag alldeles matt. Får ta en kopp kaffe till, stärka vilja och handlingskraft, för att skutta ut. Mildväder bjud, jo, jag tackar!
  Ha en riktigt härlig helg!
  kram
  /Katarina

 9. Vilket vackert inlägg med orangeröda färger som jag är så förtjust i. De är varma, vackra och glada på samma gång och azalean Mollis var verkligen fin. Den blev nog min favorit. Jag vågar knappt säga det men jag är nog nästan klar inför vintern men det är klart, lite pyssel är det förstås och pallkragarna är inte tömda än….skördar fortfarande… och vi går in i november. Det har nog aldrig hänt tidigare.
  Kram Anna-Karin

 10. Ja här i sthlm blev det 4-5 frostnätter som tog bort de flesta blommorna förutom aster och pipörten 🙂
  Jag verkligen gillar fackellilja men den har aldrig klarat sig hos mig. Men skam den som ger sig för 2 lökar är nergrävda 🙂
  Jag är nästan klar inför vintern men hittar grejer varje dag som jag ändå behöver ta tag i.

  Må gott och trevlig fortsatt helg!

  Veronica

 11. Underbart med färg. Tyvärr är jag en fegis att ha det i trädgården.Men jag jobbar på det liksom.
  Jag längtar faktiskt efter lite vintervila men som sagt det går inte packa ihop ännu.
  Allt gott
  annika

 12. Läcker tulpan! Alltid roligt med sorterna som glatt stannar kvar. Har också en från en sen utförsäljning som blev underbart röd med en rosa ton. Annars tyckte jag rönnen lät spännande. Och i år har jag fått frön från en rosablommande rönn, dock berättade han inte vad det var för färg på bären. Rosa skulle vara läckert mot vackra orange höstfärger.

  Ha en härlig avslutning på helgen! Kram, Carina

 13. Fint med färgbomber under hela året. Här har Dahliorna åkt upp men afrikansk lilja och pelargoner står kvar i växthuset. Än är det så milt, förutom några frostnätter för några veckor sedan. Får passa på att njuta så länge det går 🙂
  God kväll!
  Katarina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s