Vit skönhet äntligen i blom efter tre år

22 okt 15 nerine bowdenii alba 5

Efter tre somrar hos mig bestämde sig Nerinelöken äntligen för att den var stor nog att orka blomma. Bladen hade sedan länge vissnat ner när blomstängeln visade sig för några veckor sedan. Nerine bowdenii ‘Alba’ tål inte minusgrader, så det fick flytta in i växthuset för säkerhets skull. Nu i veckan slog den första blomman ut och följdes snart av fler. Så vackra. Och att de doftar gör inte saken sämre.

22 okt 15 nerine bowdenii alba 2

Nerine bowdenii är en amaryllissläkting som ursprungligen kommer från Sydafrika. Den finns i ceriserosa och i den vita form som jag har. De älskar ett varmt soligt läge och trivs bäst i kruka på våra breddgrader. De gillar inte att bli omplanterade och kan tjura ett tag efter att man har köpt löken och planterat den (som min lök gjorde). Lökarna är avlånga och toppen på löken ska vara precis i jordytan. Precis som Afrikas blå lilja gillar de att stå lite trångt i krukan och man ska låta sidolökarna vara kvar i krukan.

22 okt 15 nerine bowdenii alba 11

22 okt 15 nerine bowdenii alba 9

22 okt 15 nerine bowdenii alba 5

22 okt 15 nerine bowdenii alba 4

Det här var mitt bidrag till Blommig fredag vars tema denna vecka är Plötsligt händer det. Titta in till Hélena för fler bidrag.

Nu väntar höstlov även för min del. Lite trädgård, lite umgänge och lite fira födelsedagar i familjen. Kan nog bli en bra vecka. Tills dess, ha en fin helg!

28 tankar på “Vit skönhet äntligen i blom efter tre år

 1. Hvor er den fin! Jeg har også en nerine, den er bare lyserød og den har også været et par år om at blomstre. Så det er fantastisk når det endelig sker 🙂
  Mange hilsner Vibeke

 2. Men ååh! Vilken vacker vit färg. Så där krispigt vit. Jag fattar inte att jag inte hört talas om den, jag som varit i Sydafrika … två gånger dessutom. Tack för att du visade den. Jag ska definitivt söka efter den. Jag har ju min gula clivia som stortrivs i uterummet och jag kan tänka mig att den här också skulle göra det. Har skrivit upp namnet. Nu ska det googlas 🙂

  Ha en fin helg och en härlig höstlovsvecka!

  Kram Anita

   • Kan meddela att jag googlat nu 🙂 Hittade att den kallas nymflilja på svenska och finns att köpa hos Lilla Fiskaregatan. Men leverans var mellan mars och september. Dom brukar vara med på trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar. Då kanske dom säljer den eller också kan jag prata med dom om den. Som du säger, den verkar väl värd att vänta på.

    Kram Anita

 3. Wow – fin! Hoppas att du får ett fint höstlov – det har inletts härligt här, men jag ska tyvärr inte vara ledig i veckan. Kanske kan sno åt mig en ledig dag framåt nästa helg…
  Kram
  Elin

 4. Vackert vit och doftande, ja det är väl värt att vänta på 🙂 Har inte nerine men en spindellilja som protesterar mot min skötsel och blomstrejkar sen några år. Men visst en dag så kommer det plötsligt hända… ..igen.

  Kram, Carina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s