Min kärlek till det som gror ~2016 års fröinköp

I veckan låg ett tjockt kuvert från England i brevlådan. Det var mina fröer från Plants of Distinction. Vad blev det då för inköp?fröinköp 2016Bland annat fröerna på bilden ovan. Fluffiga vallmon ‘Falling in love‘ i rosa toner, rosaorange zinnia ‘Cupcakes Pink Shades’, små söta gurkor ‘Iznik’, mångfärgade morötter ‘Rainbow Improved’ och sallat ‘Little Gem Dazzle’.

Bland de ettåriga sommarblommorna föll jag pladask och det blev kärlek vid första ögonkastet när jag fick syn på de stora persikofärgade blommorna på astern ‘Tower Chamois’. Har aldrig sått aster förut, men den här kunde jag inte motstå.
4

‘Tower Chamois’ fick sällskap av violetta vännen ‘Tower Violet’, lika snygg den. På beställningen hamnade också (se bilderna nedan) sommarrudbeckian ‘Sahara’ i bärnstensorange, koppartoner och brunt, svartöga ‘African Sunset’ med toner i ”vattenmelonsrosa” (!) och solrosen ‘Earthwalker’ för snitt med blommor i olika bruna, koppar, röda och terrakottatoner. Beställde också vit vädd ‘Snow Maiden’, lilaröda dubbla Zinnian ‘Aztec Burgendy Bicolor’, lejongap i vinröda toner ‘Opus Plum Blossom’ och vanlig lilablå klockranka.

Bland perennerna föll jag för dessa tre: mörkt lilabruna Penstemon whippleanus ‘Chocoloate Drop’, purpurmartorn ‘Purple Sheen’ och (frostkänsliga, men övervintringsbara) Lobelia tupa ‘Candelabra’ med orkideliknade blommor i koppar och orange toner.

Bland grönsakerna blev det förutom morötterna, gurkan och salladen också minigurkan ‘Miniature White’, sallat ‘Red Romaine’ och Yoguslavian Red, sockerärten ‘Sugar Flash’, sockermajsen ‘Lark Improved’ och tomaten ‘Cherry Roma’.

Bilderna ovan är lånade från Plants of Distincions hemsida då alla fröpåsarna tyvärr inte har bilder. Det var första gången jag beställde från PoD, men det gick fort och lätt. Fröerna kom inom en vecka och portot var bara 60 kronor. Med tanke på att majoriteten av fröerna låg på runt 20-35 kronor/påsen var det fullt jämförbart med att köpa från en svensk firma.

Det här var mitt bidrag till Blommig fredags tema Kärlek, för fler kärleksfulla bloggbidrag är det bara att titta in hos Hélena. Vädret denna helg verkar inte direkt locka till utevistelse. 0 grader och risk för snö… Tror jag spenderar helgen inomhus tillsammans med familjen och goda vänner och sysselsätter mig med semmelbakning och trädgårdsboksläsning i stället. Trevlig helg!

40 tankar på “Min kärlek till det som gror ~2016 års fröinköp

 1. Vilken underbar beställning. Du har god smak du:) Skulle gärna ha flera av dem hos mig, men jag ska ta det lugnt med sådderna, kanske blir det några ”enklare sorter”.
  En innehelg med semmelbak låter toppen.
  Kram Maria

  • Tack Maria! Brukar så några frön i taget, en del är lätta och andra svårare att få att gro (och det är inte alltid de man tror). I år har jag ju äntligen mitt lilla växthus att så och ställa sådder i = mer plats inomhus för det frostkänsliga som måste vänta lite på att få komma ut.
   Kram Kristina

 2. Det är bara att konstatera, jag tycker om allt du beställt 🙂 Och även jag föll pladask för astern ‘Tower Chamois’, vilken snygging! Vilka söta små gurkor, är det inläggningsgurkor? Har du sått dina ‘Cheyenne spirit’ ännu? Mina blev ju så taniga förra året och blommade aldrig. Det enda jag kan hoppas på är att de överlevt vintern och kanske kommer upp i år och blir lite kraftigare.

  Ha en skön helg med familj, vänner, semmelbakning och trädgårdsböcker 🙂

  Kram Anita

  • Mmm, tror vi har lite samma smak. 🙂 Det är vanliga ätgurkor, lagom storlek att äta direkt i handen om man vill. Jag köpte aldrig Chayenne, testar den andra sorten nu och ser hur det går med den. Hoppas dina övervintrat.
   Kram Kristina

 3. Härligt urval! Rudbeckian Sahara sådde jag i går kväll, vi får jämföra hur det går framöver 🙂 Astern ser ju helt ljuvlig ut, den vill jag också ha! Har inte riktigt lyckats ta reda på om sommaraster kommer igen om man skär av snitt, eller om det är en engångssort – vet du?
  Kram Elin

  • Det blir en spännande jämförelse i slutet av sommaren, för jag sår inte mina riktigt än. Vi får kolla om mina kommer ikapp eller hur det går. Jag tror inte astern kommer igen, och det är ok, jag vill bara ha den som s8nitt. Men jag kommer säkert att gräva upp någon planta och övervintra för att se hur den beter sig då.
   Kram Kristina

   • Hihi, när jag sorterade in mina nya fröpåsar igår så dök helt plötsligt Tower Chamois upp, så uppenbarligen tyckte jag att den var snygg redan när jag beställde 🙂 ! Det var inte övervintring jag tänkte på, utan om plantan sätter fler knoppar om man skär av de första (typ som zinnia). Ska bli intressant att testa! Kram Elin

   • Där ser man! 🙂 Aha, då är jag med på hur du menade. Jag har inte en aning, möjligen kanske sidoknoppar utvecklas mer när man klipper? Vi får helt klart testa i sommar!
    Kram Kristina

 4. Fantastiskt bra namn på en fröfirma. Min webläsare är inte nöjd med bildformatet tyvärr men av de jag får se så gör firman skäl för sitt namn, vilka läckra! Önskar dig god såningslycka!

 5. Vilken fin fröbeställning, jag brukar bli besviken när jag sår, men skall göra ett försök. Chocolate Drop ser spännande ut. Lycka till med sådden.

 6. Oj,oj det var mycket man kan bli kär i där. Tower Chamois är helt ljuvlig, tex. Jag sådde mycket astrar förr men de vill aldrig torka, så detta året vågar jag inte p.g.a höftoperationen som väntas bli förskjuten till våren.( Hur jag nu ska kunna avhålla mig från allt jag vill göra ,vet jag inte.)
  Ha en lugn och fin helg.
  Kram Luna

  • Tack för tipset om astrar, bra att veta sådant. Förstår att det är svårt att planera just nu när operationen väntar. Hoppas du slipper vänta alltför länge på den.
   Kram Kristina

 7. Spännande, spännande… I färd med att beställa fröer, men inte färdig än. Nu kommer jag nog att lägga till den mörka penstemoenn, purpurmartornet och den där lobelian… Och… sommarrudbeckian var ju också fin. Och… ;o) Ja, tänk så mycket det finns! En kärlek som inte tar slut, inte sinar alls, utan bara verkar bli större år från år.
  kram
  /Katarina

 8. Semelbak och läsning lät riktigt gött!! Här dalar snöflingorna utanför fönstret så jag har ägnat dagen åt att plantera om krukväxter, de behöver ju också lite omsorg 🙂 Skön helg och kram Katarina

 9. Rolig beställning du gjort och visst är det ett bra företag – allt från hemsidan till leveransen 🙂 Sen tycker jag fröna gror bra. Ha det så kul bland fröpåsarna.

  Kram, Carina

 10. Oj vilka läckra växter! Nu kom jag ihåg att jag glömt beställa Klockrankan. Lite tur de då kan jag kika in där du beställt för Klockrankan finns på önskelistan sen tidigare. Tack för tipset!
  Önskar dig en fin Alla hjärtans dag!

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s