Omvänd och inspirerad av Farbror Grön

5 april 16 Johannes W 2Johannes Wätterbäck, alias ena halvan av bloggduon Farbror Grön, har ju varit i mina trakter denna vecka och föreläst. Jag var inte den enda som blev inspirerad att odla ännu mer. Många ville få en pratstund med Johannes, handla hans och Theres bok Alla fingrar gröna och prata odling.

Faktum är att jag som hårdnackat vägrat odla chili – varför då, jag använder inte speciellt mycket chilipulver – ska köpa plantor i år. Anledningen? De fantastiska chilisåserna Johannes bjöd besökarna att provsmaka. En av flaskorna med rökt chilisås hamnade hemma hos mig. 🙂 Oj, så gott blandat med gräddfil! HÄR finns Johannes recept på hur man gör egen sås.

Och så var det där med att vinterså grönsaker i kallväxthus för tidigare utplantering. Mmm, jag vill prova till nästa säsong. Att få tidigare skörd utan behöva hysa fler frösådder inomhus lockar rejält.

5 april 16 Johannes W 1
Johannes hann också med ett studiebesök hos ”mina” getter på jobbet.

HÄR kan ni se var Johannes föreläser härnäst (bl.a Göteborg på söndag och Stockholms Nordiska Trädgårdar senare i april). Missa inte!

Det var lite Förändring från mig, det är ju det som är veckans tema hos Blommig Fredag. Men det händer mer.

Det är fiber på gång där vi bor. Jag har legat på hos det lokala fiberbolaget och bett om grävning så snart det bara går. April är ju en klart bättre månad för en planta att bli uppgrävd än maj… Och jag har många plantor som måste flytta på sig! Jag blev bönhörd: i går onsdag fick jag beskedet att de kommer på måndag. Så nu är det grep och spade som gäller! Tur jag har många stora krukor att plantera alla växter i. 🙂

6 april 16 Trädhörnet grävning fiber 1
Här, till vänster om häggmispelhäcken, ska slangen för fibern ner. Hela den lååånga vägen bort… Grannen på andra sidan häcken har bara gräsmatta men ville inte ha fiber. Trist för oss, men så är det.

Före:6 april 16 Trädhörnet grävning fiber 2

Efter:7 april 16 Trädhörnet grävning fiber 1

Nu står luktvioler, hostor, aklejor, nunneört, spetsmössor och allt annat undanställt mellan de upphöjda odlingslådorna.7 april 16 Trädhörnet grävning fiber 2

Trevlig helg! I morgon far jag norrut för att hämta mina träd hos Exot. Kanske blir det en promenad med min mamma i barndomens blåsippsbackar också.

30 tankar på “Omvänd och inspirerad av Farbror Grön

 1. Hoppas du börjar odla lite chili ni , för det är verkligen tacksamt. Jag har gjort en förändring i min chiliodling i år..gått från superstarka till med ätvänliga! Trevlig helg! /Lotta

 2. Välkommen i chiliodlargänget! Ingen gryta utan chili här! Min favoritsort heter ‘Alban’ och finns hos Runåbergs.
  Här kommer fiber i höst. Fasar för allt arbete! Men det ska bli skönt med snabbare uppkoppling och TV!
  Allt gott!/Laila

  • Ja, visst ska det bli skönt med snabb uppkoppling! Längtar!
   Ska lägga chilinamnet på minnet, är ju för sent i år att så egen chili men nästa år så… 🙂
   Kristina

 3. Har odlat chili några gånger men vi använder så lite så det går lika bra att köpa.Men det är roligt att testa nya sorter.
  Trevlig helg.

 4. Det var mycket förändring hos dig. Men så roligt att bli inspirerad av andra trädgårdsmänniskor! Har också planterat en hel del chili hos mig detta år. Men inte så starka varianter. Sen lite paprikor och de obligatoriska tomaterna=). Önskar dig en fin helg/Gela

 5. Det låter verkligen som en inspirerande föreläsning! Vi skulle haft honom här i Kvänum för någon vecka sedan men det blev tyvärr inställt pga för få deltagare 😦 Men vi tar nya tag i höst så han kommer i september istället. Då ska jag också smaka chili, jag är som du annars och inte har anammat denna trend riktigt. Jag gillar inte för starkt… Men jag kanske också blir förändrad!
  Trevlig helg!
  Katarina

 6. Samma här brukar ha en enda chili och det räcker för ett helt år. Maken tål det inte. I år blir det ingen. Herregud vilket jobb för fiber. Vi tror att om några år behövs det inte alls, Synd då för alla som tvingats ta lån. Vi har 40 Mg, men vill vi gå med så är det bara en kort sträcka i gräset. För grannen blev det en dyr affär. Hade inte ens råd att fixa sin långa garageuppfart på ett snyggt sätt.
  Ha en bra helg med din mamma
  Kram Luna

  • Nu blir jag nyfiken, varför tror du inte fiber behövs om några år?
   Här var det inga ockerpriser, så anslutningsgraden bland grannarna är hög. Eftersom företaget får dra slang till grannarna via vår tomt (vi har huvudledningen bredvid) får vi också ytterligare prisavdrag på anslutningen.
   Kram Kristina

   • Ja, nu är inte jag expert men maken säger att det nya 5g mobilnätet kommer att bli framtidens melodi och slå allt annat om några år. Det ska fungera på så många prylar som möjligt dessutom och vara supersnabbt.Det är främst industrin som ligger på här. Hos oss kostar en fiberanslutning 26500 idag i startavgift,men för dem som har ungdomar som spelar mycket eller streamar mycket på video kan det vara bra. Om två år kommer den kostnaden för fiberanslutning ha gått ned till ca 16000 här. I takt med konkurrens går priserna ner. Vi själva har alltså is i magen och avvaktar hur fort det går med hela utvecklingen. I Japan ska 5g vara klart 2018, USA strax därefter. I Sverige kanske först 2020.
    Märk nu har jag kommenterat på ett ämne som inte är mitt begit utan vad jag hört. Läs gärna mer om hur mobilnätet nu övergår från 4g till 5 g.
    Ha en bra helg
    Luna

   • Intressant Luna, tack för att du utveclade. Här ligger anslutningen OK till prismässigt, under 20000, och eftersom vi i dagsläget har så dålig kapacitet att det inte går att titta på Netflix samtidigt som sonen spelar dataspel online så var det inget att tveka på.
    Kram Kristina

 7. Åh, hade så gärna varit där och inspirerats av föreläsningen, men kunde tyvärr inte. Härligt med inspiration, riktigt hör hur du är på gång… Rökt chili, tror inte att jag smakat det, blir ju sugen att prova. Ja, och vilket jobb med uppgrävning och krukning inför fiber, men så attans bra att du fick till att de gräver nu och inte senare i vår.
  Ha nu en riktigt härlig helg! Hämtmat? Kallskuret? Eller är köket på plats? (Nåja, det kan ju bli hämtmat oavsett ;o)
  kram
  /Katarina

  • Hade gärna haft ditt sällskap där! 🙂
   Visst är det bra med grävning nu och jag har ju vetat att det blir grävning av den dagen det ska bli fiber, vi väntar otåligt på lite mer fart i uppkopplingen, i nuläget är det uselt.
   Köket är inte på plats och idag försvann spisen, vi kunde trots allt ha den kvar en dryg vecka längre än vad vi hade räknat med. Skönt! På onsdag kommer nya skåpen, just nu håller hantverkarna på med att dra om el, fixa golvvärme och sätta nytt gips på väggarna. Tar sin lilla tid…
   Än så länge tar vi av matförrådet vi har bunkrat upp i frysen, sedan blir det andra lösningar (om inte nya köket är på plats då).
   Kram Kristina

 8. Jätteroligt med inspiration! Jag har fixat så att Farbror Grön kommer och föreläser på mitt bibliotek, skall bli så kul, men hjälp det är i januari 2016, lite lång framförhållning från bibliotekets sida. Jag vill ju höra honom NU. Trevlig helg!

  • Då har du något att se fram emot när det är som mörkast och inspirationen behövs som mest. Det finns mycket matnyttigt (bokstavligen) på Farbror Gröns blogg, så leta inspiration där i nuläget.

 9. Å vad skönt med fiber! Vi drog in förra året och fick gräva upp ungefär 40 meter på tomten, både rabatter, gräsmatta och stenläggning. Men det var värt det när nu alla barn och vuxna kan surfa samtidigt, och schakten har faktiskt redan växt ihop och blivit osynligt.

  • Ja, vi längtar! 🙂 Bolaget har varit hemma och tittat hur det ser ut och ska handgräva. Jag återplanterar ju alla växter sedan, så det kommer inte att synas något alls senare i år (hoppas jag).

 10. Så roligt att få lyssna till farbror Grön … och välkommen i chiligänget 🙂 Det är lätt att bli biten. Inte bara för att skörda frukterna utan för att det finns så många vackra sorter när det gäller både blad och frukter. Den första jag odlade råkade jag bara se när jag bläddrade i katalogen när jag skulle skicka efter andra fröer. Så den fick hänga med av bara farten. Sorten hette ‘Fish pepper’ och den blev jag så förtjust i att jag året efter skickade efter fler sorter. Och på den vägen är det.

  Tur du kunde jordslå dina växter i krukor. Min rabatt på framsidan av huset blir nog aldrig vad den varit. Här har pågått fönsterbyte och just nu står en byggnadsställning där. Men å andra sidan är ju växter tåliga så dom kanske letar sig upp ändå. Annars är det ett bra tillfälle att förnya rabatten.

  Önskar dig en fortsatt fin helg!

  Kram Anita

  • Jag får väl rådgöra med dig när jag funderar på chiliodling. 🙂
   Hoppas de flesta växterna kommer tillbaka hos dig, många är ju tåligare än vad man tror.
   Nu är jag hemma igen efter min lilla trädhämtarresa på 70 mil t.o.r på två dagar. I morgon fortsätter grävracet här hemma.
   Kram Kristina

 11. När man ser gräsmattan på andra sidan häcken så skulle man ju bara vilja gräva där istället för i dina fina planteringar: Tur att du i alla fall blev bönhörd med tiden så att de inte skulle in och gräva i sommar för då hade kanske inte växterna klarat sig. Nu ser de ju ut att må bra fast du fick ett rejält extra träningspass så här mitt i vårstöket. Om du vill se blåsippsbackar och inte har varit vid Silverfallen på Billingens västra sida så rekommenderar jag varmt denna sällsynt vackra plats.
  Kram Anna-Karin

  • Mmm, jag hade gärna sett att det grävdes där jag också, men så blev det tyvärr inte (de tillfrågades men sa nej).
   Besöket i Skövdetrakterna blev superkort pga att bilen fick besöka verkstaden dagen jag skulle åkt upp. 😦
   Kram Kristina

   • Usch då! Det är aldrig roligt när bilen behöver besöka verkstaden. Hoppas den är ”kurerad” nu och att den inte gjorde ett alltför stort hål i plånboken. Det är ju så mycket roligare att köpa växter än att reparera bilen. Jag uppskattar bilen väldigt mycket när den rullar på som den ska, men inte lika mycket när den krånglar.,.. något jag gissar att jag inte är ensam om :-).
    Hoppas ni har lika fint väder som vi. Det har bara sagt pang i trädgården så jag jobbar idogt på med vårstädningen i bara t-shirten. Härligt!
    Kram Anna-Karin

   • En mindre summa vad bilar är involverade, men väntan på reservdelar pajade planeringen totalt. Men, men, glad de hittade felet på verkstaden och jag inte blev strandad någonstans längs vägen…
    Vädret är ömsom varmt och ömsom svinkallt, så det jämnar väl ut sig. 😉
    Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s