Det färdiga köket, rosor och sommarens ljusa kvällar ~ vårens grand finale

 

kök 2

Veckans tema på Blommig fredag är Grand finale. Och eftersom vår grand finale denna vår är och var den stora köksrenoveringen så blir det köksbilder i dag. Men lugn, bara lugn, det blir en hel del trädgård också, det är bara att skrolla ner för dig som föredrar det. 🙂

15 år efter budgetrenoveringen med Ikeakök gjorde vi slag i det som en gång började som en galen idé – att byta plats på kök och vardagsrum för att få ett så stort kök som vi alltid hade önskat oss. Eftersom de två rummen ligger vägg i vägg med avlopp/vatten/fläkttrumma i mellanväggen kunde hantverkarna ”bara” riva mellanväggen och plocka upp funktionerna på den andra sidan.

Före. Bilden har några år på nacken, men i princip såg vardagsrummet ut så här innan.vardagsrum soffa

Efter. Och så här ser köket ut nu från samma håll. Trädet rakt utanför trädäcket är min favorit: Ullungrönnen ‘Dodong’. Just nu blommar det med stora vita blomklasar.
kök 3

Före. Även denna bild har några år på nacken, vi hade inte fått vitrinskåpet ännu när den togs. vardagsrum matgrupp beskuren

Efter. Och så här ser köket ut nu från samma håll.
Kök 1

Den största utmaningen för oss var att ”gifta samman” det ärvda mahognymöblemanget med vår önskan om ett ljust kök. Till slut enades vi om att tänka England, ta grått före vitt (mindre bländningsrisk när solen ligger på) och välja flera små gemensamma nämnare. Vår fågel- och blomstertapet är cremevit med grå inslag i trädstammarna och mosaiken ovanför diskbänken har inslag av både silver och beige för att ta två detaljer.Kök 11

Vi har funderat kring köksrenovering under flera år. Trötta på dagliga ”akta, jag ska in i kylen” när alla satt vid bordet, trötta på att inte kunna prata med gäster medan vi fixade maten och trötta på utsikt mot garageuppfarten. Vi visste ganska väl vad vi ville prioritera när det väl blev dags och vi har fått med det mesta som stod på vår och barnens önskelista: upphöjd diskmaskin, extra bred häll, köksö (på hjul), kyl med ismaskin, lång arbetsbänk med 70 cm djup, stor diskbänksho, lyxig ugn med (för mig) underbara saker som utdragbara plåtar, många lådor i stället för skåp, mysig sittbänk vid fönstret (för både stora och små)… Vi valde också att sätta in dubbla glasdörrar i stället för ett fönster på västersidan ut mot Stora trädäcket.

Vi bor i ett hus från 1970-talet men valde att flirta lite med 60-talet. Köket heter Vanås och är från Smedstorp. Det har målade ljusgrå luckor i kulören NCS S 1500-N och med gamla Stil 555-handtag fyndade secondhand.

Visst är det detaljer kvar. Lister, fönsterkarmsmålning och klä om stolsdynorna bland annat. Men det tar vi så småningom, förmodligen i höst, för nu vill vi vara utomhus i det underbara sommarvädret.

Nu nördar jag inte in mig mer i köket än så här, men är det någon som har några frågor så är det bara att ställa dem i en kommentar så svarar jag. Gamla köket? Jodå, det ska bli ett mysigt tv-rum. Men just nu är det flyttlådsförråd… 😉 Återkommer till vintern med den renoveringen.

Utanför, i trädgården, blommar rosen ‘Aïcha’, kvittenträdet, snödroppsträdet och den fembladiga akebian. De är väl om något en Grand finale på försommaren och en start på sommaren.

I Trädhörnet lyser den nedåtgående solen upp pärlbusken, ormbunkar och gyllenlönnen. Strax bortanför dem blommar dvärgsockblomman ‘Niveum’ bredvid den japanska lönnen ‘Shin-deshojo’.

24 maj 16 trädhörnet

I växthuset har tomater, gurka och chili (äntligen) fått egen plats.24 maj 16 växthuset tomater

I grönsakslandet växer potatis, majs, squash, svartkål, portlak, sallat, morötter och vitlök så det står härliga till. Som vanligt är grönsakerna uppblandade med blommor. Kryddtagetes, zinnior, ringblommor och vallmo kommer att smycka allt det gröna med färg snart.24 maj 16 trädgårdslandet grönsaker

Fin helg till er alla! Här blir det besök från England, bästa väninnan från au-pairtiden kommer på besök med sin familj och vi har tagit ledigt från både jobb och skola för att umgås och göra utflykter ihop. En tur ner till det magiskt vackra Österlen är inplanerad.

24 tankar på “Det färdiga köket, rosor och sommarens ljusa kvällar ~ vårens grand finale

 1. Åh så roligt att få se köket och så snyggt det blev. Och vilken nostalgikick jag fick när jag såg handtagen. Och vet du vad! Exakt den färgen har vi funderingar på att ha. Pärlgrå kallas den som vi tittat på och har exakt den beteckningen så det är den. Det var väldigt roligt att få se den på bild. Den ger ett vitt intryck utan att vara vit om man säger så. Tapeten matchar perfekt och det blev riktigt snyggt till möblerna. Jag kanske hör av mig lite mer längre fram med lite köksfrågor om det är ok.

  Men att Aïcha redan har börjat blomma hos dig. Det är långt kvar hos mig innan det är dags. Allt är så fantastiskt mycket längre fram hos er. Det ser jag på grönsaksodlingarna. Min sallad är ingenting jämfört med din. Det ser ut som romansallad på en av bilderna och den är ju hur stor som helst. Och min squash står fortfarande i pyramiden.

  Ha det så bra och hoppas ni får härliga dagar med besöket från England. Österlen den här tiden är ljuvligt.

  Kram Anita

  • Men vad kul att du funderar på samma färg! Precis som du skriver upplevs den som nästan vit, men man slipper att bli bländad som av pappersvitt. Du får så gärna fråga mer längre fram. 🙂
   Sallaten och det mesta andra har jag försått och planterat ut som småplantor. Tycker det fungerar bättre än direktsådd som jag har en förmåga att glömma vattna…
   Kram Kristina

 2. Så fint köket blev. 70 cm djupa bänkar har blivit ett måste sen många år. Jag älskar grått och är helt insnöad på en nyans som heter French Grey. Ja ute rasslar det på rejält. Massa härliga bilder. Satte tomaterna i växthuset redan tidigt i april. Men nu är de sista utplanterade mot en varm vägg. Lyckades ersätta mitt stora snödroppsträd med ett nytt litet som också har några snödroppar hängande. Fast jag är mer nöjd med att ha hunnit få till nya bäddar till det och träden från i höstas.

  Ha en fin helg! Kram, Carina

  • Ja, visst händer det massor nu! 🙂 Tomaterna har stått i växthuset sedan april, men i små krukor. Nu fick de lite mer plats.
   Skönt att du fick klart bäddarna, och jag är glad att höra att du har ett nytt snödroppsträd. 🙂
   Kram Kristina

 3. Vi renoverade vårt 70-talskök 2008, men ännu idag kan jag stå där och känna mig lycklig och priviligierad för alla smarta detaljer som en genomtänkt renovering innebär. Den fyrkantiga diskhon är fantastisk, jag har den numera i både kök och tvättstuga. Även dilemmat att inkorporera gamla möbler med affektionsvärde känner jag igen, det har styrt oss också.
  Vad gäller trädgården så häpnar jag mest över grönsaksavdelningen just nu, den är väl världsklass. Och det är bara början, tack och lov.
  Jag har precis ”återhämtat” mig efter att ha varit värdinna för fyra gamla och mycket kära vänner från mitt hemland, det var ett fantastiskt återseende, önskar dig det samma !
  Kram
  Marta

  • Ja, precis så, det gör en lycklig (faktiskt) när vardagslivet flyter och irritationsmomenten försvinner. En stor ho har jag önskat mig länge. Att slippa balansera vattenfyllda långpannor på diskbänken är så skönt.
   Visst är det roligt att träffa gamla vänner, men det tar lite kraft också. Som tur är för oss vill våra vänner mest bara ta det lugnt, så utöver Österlenutflykten ska vi göra just det.
   Kram Kristina

 4. Grattis till en lyckad renovering! Favorit stället att hänga på nu , kan jag tänka mig 🙂
  Jag blev alldeles förälskad i er tapet.
  Snödroppsträdet fick mig att bli nyfiken. Det måste jag googla på 🙂
  Önskar dig en skön helg

 5. VIlket drömkök ni har fått! Med ett sånt härligt och stort kök behövs ju inget vardagsrum nästan, jo ett tv-rum förstår jag att ni vill ha förstås, hoppas du visar hur det blev sen! Men nu skall ni njuta av det här, jättefint!

  Kram Gunilla

  • Ja, det var precis så vi kände, vi använde ju bara tv-delen av vardagsrummet. Möbeln ville vi ha kvar, men med sittbänken blir det inte så ‘stelt’ som det var. Och jag lovar visa hur gamla köket förvandlades sedan. 🙂
   Kram Kristina

 6. Förstår glädjen över det nya köket med placering, ytor och allt ni verkligen tänkt till om. Resultatet är jättefint.
  Trevligt att se in i trädgården din och allt som är på gång i odlingarna.
  Trevlig helg!
  Anette

  • Ja, så skönt när allt man drömt om inomhus är verklighet och trassel under renoveringstiden börjar blekna.
   Hinner knappt med att se allt som poppar upp i trädgården den här tiden på året, men gläds åt varje ny upplevelse jag ser. Och så är det så gott med egenodlat! 🙂
   Kram Kristina

 7. Helt underbart så härligt att det är färdigt nu kan du njuta läänge av det vackra ni fått och i trädgården blommar en hel del redan lite för mig ser jag
  Ha nu en fin och skön helg
  Kram Meta

  • Ja, nu är det bara positivt och trassel börjar sjunka undan. Som alltid när hus eller trädgård är upponervänt.
   Så mycket på G i trädgården och gott att kunna äta egenodlat.
   Kram Kristina

 8. Så härligt med det nya köket, ser både mysigt och praktiskt ut. Härligt med tapeten som gifter ihop det moderna med det äldre. Åh, nu vill jag också ha ett nytt kök!!! (Mitt är ett gammalt IKEA-kök som tidigare husägare själv – à la ”kan Timell så kan väl jag” – satt upp. Låt oss kalla det hela ”ett förbättringsområde, fniss…)
  Underbara bilder från trädgården!
  Ha nu en riktigt härlig tid med goda vänner, Österlen osv…
  kram
  /Katarina

  • Mmm, känner igen det förbättringsområdet. 😉 Vi hoppas det här köket håller så länge vi bor i huset, självklart med en och annan vitvara utbytt med åren.
   Trädgården är helt underbar just nu. Efter Englandsbesök är över är jag ledig fyra dagar till = trädgård!!! 🙂
   Kram Kristina

 9. Roligt med före- och efter bilder och tapeten är ju helt underbar. Ser ut som det har blivit ljus och rymligt.
  Funderar på inredningen i växthuset. Har du övergett irrigatabevattningen för självvattnande krukor eller är det bara tillfälligt… Du verkade så nöjd med den i fjol.
  Ha det så gott
  /Anette

  • Jag kör med de självvattnande krukorna och droppbevattning (som dock inte är monterad ännu). Krukorna mest för att de kommer upp från golvet och minimerar utrymme för diverse kryp att gömma sig på… Har använt självvattning tidigare år och förra året testade vi dem med Irregatias droppbevattning och det fungerade lika bra, så de får vara kvar. Bra när gamla inköp går att använda på nytt sätt. 🙂
   Kram Kristina

 10. Vilket vackert och funktionellt kök ni har fått. Underbar tapet och väldigt fin mosaik ni valt. Roligt att se att ni har diskbänk för det har vi också. Praktiskt när man ska bereda maten för man behöver inte vara så rädd om underlaget, bara att torka av. Jag tycker ni har gift in köksmöbeln hur fint som helst och visst är det fascinerande att ibland ganska små detaljer kan skapa en så fin och harmonisk helhet. Det sitter perfekt liksom. I trädgården blommar och växer det så det knakar ser jag. Rönnar och lönnar och förstås blommande träd är verkligen fint. Själv köpte, eller egentligen fick, jag en pärlrönn på STA:s trädgårdsmässa i helgen. Liten än så länge men söt precis som den lilla sockblomman du visar. Ha det nu riktigt gott med besök, utflykter och god mat i det nya fina köket.
  Kram Anna-Karin

  • Ja, en hel diskbänk var en av de saker vi hade saknat och som vi verkligen ville ha nu. Så skönt att kunna spilla utan att det gör något. 😉
   Så trevligt med en växtpresent, och även om den är liten nu pärlrönnen, så är det ju också kul att följa tillväxten. Allt måste ju inte vara stort från start.
   Ha det fint du också!
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s