Förra årets frösådder – så här gick det

Veckans tema i Blommig Fredag är Fröer eller inte?! I år har jag bestämt mig för att inte köpa några fler fröer, utan bara så de jag redan har i gömmorna (möjligtvis behöver jag köpa fler morotsfrön, men det är nog allt).

Tänkte berätta hur det gick med förra årets frököp från Plants of Distinction (som jag berättade om i Blommig Fredag HÄR) och vilka sorter som jag ser fram emot att så även i år. Kanske kan någon av sorterna vara av intresse för fler? 🙂

Vi tar vinnarna först.

 

Bland sommarblommorna vann den här kvartetten: persikorosa sommarastern ‘Tower Chamois’, vita sommarvädden ‘Snow Maiden’ och rosaorange zinnian ‘Cupcakes Pink Shades’. I kollaget under syns nio bilder av sommarrudbeckian ‘Sahara’ som blommade i hela färgskalan från bärnsten till brunt. Blommorna på mina tre plantor blev gultonade, orangetonade och rödbruntonade.

De fyra sorterna grodde fint, blev snabbt kraftiga plantor och efter utplantering blommade och blommade de. Både aster och sommarrudbeckia stod länge som snitt (uppemot två veckor!), vädden och zinnian lite kortare tid. Jag ska absolut så fler av alla fyra sorterna detta år.

Bland grönsakerna vann den här trion: sockerärten ‘Sugar Flash’, sockermajsen ‘Lark Improved’ och tomaten ‘Cherry Roma’. Likadant här, grodde bra och blev snabbt fina plantor. Sockerärtorna gav stor skörd och sockermajsen likaså. Majsen var dessutom ovanligt välmatad, nog så viktigt! Tomaten är en ny favorit, kan inte vara utan den 2017 och gör ett försök att övervintra några skott från moderplantorna 2016 för att få tidigare skörd. Söta, fasta och lagom stora tomater som åts både som godis och i salladen.

Bland perennerna finns en ensam vinnare: purpurmartorn ‘Purple Sheen’. Ett enda frö grodde, växte till sig och planterades ut… Och som den sedan blommade! En riktig snygging som jag definitivt vill ha fler av i trädgården!

På listan över det som inte blev så bra, eller i alla fall inte som jag hade trott, hamnade dessa sorter:

Lilla gröna gurkan ‘Iznik’. De blev inte alls bra i början av säsongen, utan blev snabbt för stora och fick massor av stora kärnor i sig. Men de sista gurkorna som mognade blev bra och goda, så kanske var det för varmt i växthuset? Jag ska göra ett nytt försök i år och se hur de blir.

Mångfärgade morötterna ‘Rainbow Improved’. Helt OK blandning med morötter i olika färger. Har inte märkt någon större skillnad mellan de sorter jag har provat genom åren.

Sallat ‘Little Gem Dazzle’. Vanliga ‘Little Gem’ är en favorit, så det är klart att jag ville prova den här rödtonade också. Den grodde halvdåligt, men de få plantor som blev var goda. Nytt försök får visa om det var jag som gjorde fel med sådden eller inte.

22-juli-16-zinnia-aztec-burgendy-bicolorLilaröda dubbla Zinnian ‘Aztec Burgendy Bicolor’. Snygg, men blommorna var sååå små! Klar besvikelse. Sås troligen om, men får annan placering i trädgården.

22-juli-16-lejongap-opus-plum-blossomLejongapet ‘Opus Plum Blossom’. Snygg, men helt fel lila färg mot vårt orangeröda tegelhus.

6 aug 16 lila asterVioletta sommarastern ‘Tower Violet’. Såg ut som vilken lila sommaraster som helst, inte i närheten av den snygga systern i persikorosa. Kommer troligen inte att sås om.

25-sep-16-klockrankaLilablå klockranka. Såddes tidigt, grodde bra, växte som en tok och behagade sedan inte börja blomma förrän 25 september… 2015 års planta blommade mycket tidigare, så jag får väl göra ett nytt försök. Någon som har tips på vad som triggar igång blomningen?

14-juli-16-gurka-miniature-whiteGurkan ‘Miniature White’. Den var full med små taggar på skalet och fick stora sega kärnor även när den skördades i mindre storlek än på bilden. Kommer inte att sås om.

Sallat ‘Red Romaine’ och Yoguslavian Red. Inget att orda om, bra sallat, men inget som fick mig att jubla. Sås om i år.

Mörkt lilabruna Penstemon whippleanus ‘Chocoloate Drop’. Grodde, men plantan dog sedan. Gör nytt försök i år.

Lobelia tupa ‘Candelabra’ med orkideliknade blommor i koppar och orange toner. Grodde inte över huvud taget, så jag gör nytt försök i år.

Och sist på listan hamnar de jag sådde för sent eller inte alls… 😉

Svartöga ‘African Sunset’ med toner i ”vattenmelonsrosa”. Såddes för sent och trivdes inte där jag satte den och jag fick aldrig se den blomma. Men jag gör nog ett nytt försök i år.

Fluffiga vallmon ‘Falling in love‘ i rosa toner och Solrosen ‘Earthwalker’ för snitt med blommor i olika bruna, koppar, röda och terrakottatoner förblev båda osådda av någon anledning. Jag får göra ett nytt försök i år och på så sätt blir det ju trots allt några ”nya” sorter hos mig. 🙂

Önskar er alla en riktigt trevlig helg! Själv ska jag tillbringa den i Varberg tillsammans med min mamma och en massa andra trädgårdsamatörer.

Vill du se vad jag frösådde mer förra året hittar du den listan HÄR.

28 tankar på “Förra årets frösådder – så här gick det

 1. Köper mina sommarblomsfröer där jag också på grund av grobarheten och utbudet. Odlar den vita gurkan också men fröerna kommer från annat ställe. Kul att se hur olika man är.. Jag älskar den och äter den som godis. Stora fröhus har nästan alla mindre gurkor och det är där mycket av smaken sitter. Sallat vill inte ha för varmt när den ska gro har jag märkt. African… behöver sås redan i februari och sedan flyttas till ett svalare och mycket ljust ställe. Mina blommade länge i somras.

  Kram, Carina

  • Det var det att gurkfröna blev sega som ingen av oss gillade. Det var första gången jag odlade så små gurkor, i år blir det en vanlig lång också som back upp.
   Klockrankan såddes och förvarades så 2016, men jag får göra ett nytt försök och se om den blommar tidigare i år. Det var säkert något den inte gillade, får pyssla om den lite extra, för den är ju så fin! 🙂
   Kram Kristina

 2. Vackra närbilder så man riktigt ser blommorna. Ja, ibland får man ta en fröpaus och använda det man har. Det blir ju en del egna frön också. Purpurmartorn har jag inte sett förut, den ska jag kolla upp. Verkar jättefin. Sommarrudbeckian har jag inte provat, den verkar lovande. Zinnia håller jag med om – alltid en vinnare. Provar 2 nya sorter i år.
  //Helene

  • Jag håller tummarna att sommarrudbeckian övervintrar, vissa år gör den det. Brukar låta många frön sitta kvar, fåglarna äter av dem och så blir det små fröplantor att ta tillvara på om man vill.
   Kristina

 3. Tack för fina tips. Klockrankan har jag inte lyckats få att blomma med mer än några få blommor. Så det blir ingen i år. Purpurmartornet är riktigt fint. Tomaten är noterad, gillar körsbärstomater bäst. Ha en trevlig helg /Marika

 4. Bra och informativt inlägg om hur sådderna blev och vad du gillade mest. Purpurmarton verkar intressant. Cherry Roma ska jag också lägga på minnet.
  tack för titten
  kram Luna

  • Tack Luna! Sällan jag följer upp just sådder, men nu passade det bra tyckte jag. Cherry Roma gillade jag, inte minst för att de är ganska köttiga för att vara en liten tomat och därför ”höll” flera dagar efter plockning utan att bli övermogna.
   Kram Kristina

 5. Sådde klockrankan ett år och sådde den väldigt tidigt.Så den satt igång att blomma mitt i sommaren med massor med blommor.Jag hade vita och mörkblå klockor.Den var så vacker.
  Trevlig helg.

 6. Tack för din recension! Jag har också bestämt mig för att inte handla några fröer i år, har redan så det räcker, men så läser jag din recension och blir jättesugen på sommarrudbeckian. Bara en påse i så fall…. Trevlig helg till dig också! Kram /Charlotte

 7. Många vackra sådde du! Jag har aldrig lyckas med Zinnia. Klockrankan däremot brukar bli bra och om jag har tips eller inte vet jag inte men den ska sås tidigt. Februari typ! Och när den planterats ut ska den stå i full sol, helst i riktigt söderläge 🙂

  //Veronica

  • Mina zinnior ser hemska ut först. När de planteras ut är de små och taniga och man tycker inte det är något med dem. Men de tar sig och i juli kommer de igång på allvar. Så man ska inte ge upp dem för tidigt. Jag ska testa annat läge till klockrankan, så får vi se om den gillar det bättre. 🙂
   Kristina

 8. Fint at du skriver om ulike erfaringer! Det burde flere av oss gjort…
  Jeg har faktisk også en enslig, men veldig flott Eryngium stående etter en sådd hvor en eneste overlevde…
  Helt skjønne sorter, de vellykkede!

  • Ja, det är väl bara att erkänna att vi alla nog är lite dåliga på att sammanfatta hur det gick med en del i trädgården. Vad glad jag blir att din Eryngium klarade sig, tur ibland att iallafall ett frö gror. 🙂

 9. Haha, tre av dina fyra favoriter fanns med hos mig också i år, och jag gillar dem också men hade ändå otur med dem. Sommarastrarna var det märkligaste, jag sådde både Tower Chamois och Kingsize Appleblossom men trots fyra (!!) försök med tre olika påsar fick jag inte upp en enda grodd från den senare. Tower Chamois kom däremot upp fint, men när den så småningom blommade så blev det en Appleblossom… Jag brukar ha superkoll på sorterna och sätter etiketter direkt, men jag förstår ju att det någonstans måste ha blivit fel. Men skam den som ger sig, jag kommer att prova i år igen!
  Sahara ska placeras soligare i år, mina plantor fick någon sorts mjöldagg och rök under tidig höst. Men jag hann få mersmak, så de blir det också fler av i vår.
  Kram Elin
  P.S. Jättemärkligt med din kommentarsfunktion – jag har försökt kommentera många gånger, men den tar inte mina uppgifter. Förra gången testade jag att plocka bort webbplatsen och då gick det, men av någon anledning accepterar den alltså inte min bloggadress som en webbplats…

  • Kul att vi delar favoriter och hoppas det går bättre med astrarna i år. Vi får jämföra lite längre fram. 🙂
   Nu funkade kommentaren fint, konstigt att det inte fungerade innan?!
   Kram Kristina

   • Hej – ja, det funkar alltså när jag inte skriver in webbplatsen, konstigt… Det är bara på denna blogg som jag har haft detta problem.
    Kram Elin

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s