Mitt absoluta favoritträd i trädgården ~ Ullungrönn ‘Dodong’

Om jag bara fick välja ett enda träd av alla vi har planterat i vår trädgård, så är mitt val lätt. Jag kan inte tänka mig att vara utan Ullungrönnen, Sorbus ulleungensis ‘Dodong’.

Det är det enda träd som jag vet som är lika snyggt alla fyra årstiderna: på vintern njuter man av de glänsande stammarna och vackra lilatonade knopparna, på våren av de rufsiga nya bladen, på försommaren av de vita blommorna, på sommaren av de blanka friskt gröna bladen och på hösten, ja, då kommer huvudnumret med stora orangeröda bär och blad som får trädet att glöda som en brandfackla!

‘Dodong’ är härdig upp till zon 4 och blir som fullvuxen 8-10 meter hög. Vårt exemplar kommer troligtvis att bli något lägre eftersom det är flerstammigt (vilket är anledningen till att vi valde det). Vid plantering 2004 var trädet 175 cm högt. De första åren växte det med runt 50 cm om året. Lite svårt att uppskatta höjden idag, men drygt fem meter skulle jag tippa. Häcken som syns bakom trädet på en del av bilderna i inlägget är 180 cm hög.

Trädhörnet 2004
2004. Ullungrönnen är den gröna höga ”busken” nästan exakt i mitten av fotot.

2014, tio år efter plantering, var allt på fotot ovan lite större… Bilden är tagen i nästan exakt samma vinkel som fotot ovan. Högst på bilden är fortfarande ‘Dodong’, till höger om den blommar blomsterkornellen och framför syns låga prydnadsapeln ‘Eskilstuna’. Bakom fågel/lekhuset syns Ginnalalönnen och vid sidan om bolltujorna. (Grannens björkar som syns på fotot från 2004 är numera nedtagna.)Ullungrönn 'Dodong' och "blommande" blomsterkornell.

Här kommer nu bilder av ‘Dodong’ under alla delar av året.

Februari
10 feb 15 ullungrönn dodong 210 feb 15 ullungrönn dodong 1

Mars12 mars 16 ullungrönn dodong

Aprildodong 21 april

Maj24 maj 15 trädhörnet prydnadsapel kastanj tulpaner 1

3 maj 16 ullungrönn dodong

Junisorbus dodong 2 juni'Dodong'-blomma.

Juli2 juli 16 dagliljor trädhörn dodong blomsterkornell

September

 

Oktober18 okt 15 ullungrönn dodong 2

28 okt 14 trädhörn dodong blomsterkornell 2

NovemberBlomsterkornell t.v. och Ullungrönn 'Dodong' t.h.

December3-dec-16-krans-ronnbar-dodong

Blev du nyfiken på vår Ullungrönn och vill läsa mer? HÄR skriver jag om fem snabbväxande träd och hur de såg ut fem och tio år efter plantering och HÄR skriver jag om fem vinterfina träd i vår trädgård.

Det här var min tolkning av Blommig Fredags tema Min favorit.

Önskar en trevlig januarihelg! Nu åker julgranen och pyntet ner. Barnen väntar ivrigt på att få demolera pepparkakshuset… 😉 Om ni missade första delen av Mandelmanns gård på TV4 i går så går den i repris lördagar 14.55. HÄR kan du läsa om mina två besök på gården utanför Kivik.

41 tankar på “Mitt absoluta favoritträd i trädgården ~ Ullungrönn ‘Dodong’

 1. Så kul att se de två översta bilderna. Tio år emellan och en total förvandling. Så fint det blivit när allt vuxit till sig och ullungrönnen är verkligen makalöst vacker. Så många fina foton du tagit på den under året. Inspirerande! Som jag nog skrivit förut så skulle jag gärna plantera en jag också men mina björkar står kvar och det är dåligt med utrymme. Finns ju saker som är roligare att ta sig an björkarna 🙂
  Kram Anna-Karin

  • Björkar är ju inte alltid önskvärda, även om jag tycker att de är fina.
   Visst är det häftigt att se skillnaden?! Tio år är ju inte en lång tid i trädgårdssammanhang. Det går att förändra mer än vad man tror.
   Kram Kristina

 2. Visst är ullungsrönnen ´dodong´ fantastisk fin, har en i liten ”parken” naturligtvis. Vi har en del vildväxande rönnar i skogen runt oss och en precis i gränsen mot kohagen så dom bör gilla att växa här, men Dodongen har inte vuxit till sig speciellt mycket – ännu….. Hoppas den ommer igång ordentligt snart!
  KRAM
  Susie

  • När den kommer igång är den snabb! Är ert träd kanske lite mindre i storleken? Då kan det ju ta ett par år innan den har rotat sig. Du har något att se fram emot. 🙂
   Kram Kristina

 3. Ja, og den står på min ønskeliste! Jeg har sett den i flere hager, men har ikke fått kjøpt den selv. Den er utrolig vakker, og du har tatt fine bilder av den! Godt at du minner meg på den 🙂

  God helg!

  Klem, Marit

 4. Jag blir helt tagen av dina fina bilder, vem vill inte ha en ullungrönn nu liksom 🙂
  Jättefint har du det, så jättesnygg rabatt där trädet står med inramning av dagliljor.
  Ha en skön helg
  Kram Maria

 5. Vad roligt att få se två bilder tagna på samma plats men med 10 års mellanrum, sånt gillar jag att se! Vilket vackert träd, förstår att det är en favorit, alltså höstfärgen är ju underbar!

  Kram Gunilla

  • Tack detsamma Helene! 🙂
   Är nöjd med formen jag också, fast kan nog inte ta på mig äran för den. Trädet växer snyggt själv. På senare år har jag fått gallra ut någon enstaka gren, men det är allt.
   Kristina

 6. Du liksom jag valde ett träd som är fint hela året. Din ullungrönn ser fin ut där i hörnet. Jag försökte sätta ett i min trädgård, men det blev inte bra så det fick reklameras och grävas upp. Det var nog bra för det hade inte passat in hos mig då jag vill hålla träden ganska låga.
  Trevlig helg
  kram Luna

  • Spännande, ska titta in hos dig senare och se vad du valde. 🙂
   Ibland är det inte lätt att få träden att passa in på det sätt man vill. Själv har jag ett par träd jag har valt bort eftersom de behöver vara ‘primadonnor’ och inte knölas in ihop med andra buskar och träd.
   Kram Kristina

  • Nej, det är inte fläder utan rönn. Men visst påminner blommorna om varandra. 🙂 Har en fläder med rosa blommor och den hoppas jag blir en favorit när den har vuxit till sig lite.

 7. Tycker också om rönnar. Snälla träd som även passar i små trädgårdar. Det där med vackra stammar och fin höstfärg på bladen är så lätt att man glömmer bort.
  Trevlig helg!
  Birgitta

 8. Jag har velat ha en Ullungrönn i flera år men mannen har sagt tvärt nej för att det blir så högt. Men nu har jag hittat en suprbra plats för det så jag tänker nog överaska honom en dag 😉

  //Veronica

 9. Vilken förvandling! Från liten buske till stort ståtligt träd. Du har ju visat din ‘Dodong’ förut och jag blir lika fascinerad varje gång. Den är verkligen makalöst vacker. Och så roligt det var att följa den under året. Vilken vacker krans du gjort. Jag har alltid gillat rönnar, sedan jag var barn men ullungrönnen ‘Dodong’ är något alldeles extra.

  Här har julen också åkt ut! Återstår bara att lägga på en del nytvättade och nystrukna dukar. Skönt att gå mot våren!

  Ha en fortsatt fin helg!

  Kram Anita

  • Det går fortare än vad man tror… 🙂 Kransen är en sådan man ska lägga talgbollar i, det fungerar lika bra med rönnbär (och fåglarna äter så gärna av dem).
   Samma här, nu blir det vårdukar! Och i morgon ska jag handla lite nya, fräscha snittblommor. 🙂
   Kram Kristina

 10. Inte svårt att förstå att det är en favorit som vi säkert är många som delar. Jag alla möjliga rönnar, men är ju lite feg när det gäller färg i egna trädgården så här har det bara blivit en pärlrönn än så länge:-)
  Allt gott
  /Anette

 11. Hej!

  Trevligt att du lyfter fram detta underbara träd som också har en spännande historia. Det var ett av de första träd vi planterade och det har jag aldrig ångrat. Det är vackert året runt men nästan magisk är lövsprickningen på våren.

  Hälsningar

  /Gunilla

  • Ja, visst är det underbart?! 🙂 Det var verkligen ett bra val ni gjorde en gång och jag håller med dig om att lövsprickningen när bladen rullar ut sig är speciell.
   Kristina

 12. Hej! Vilken vacker ullungrönn! Jag är lite sugen på en sådan här men undrar om den får stora rotsystem. Jag har en plätt där jag vill sätta ett träd men det är ganska nära en husgrund.. på andra sidan finns en låg mur så jag vill inte att rötterna ska råka göra sönder något. Vad tror du? 🙂

  • Hej! Mitt råd är att aldrig plantera stora träd nära en husgrund. En ullungrönn blir stor och behöver utrymme för att kunna utvecklas på ett bra sätt. Men det finns många vackra, lite mindre, rönnar som är väl värda att kika närmare på. En del kan du ha i en riktigt stor kruka och därmed ha full koll på rötterna. Så mitt tips blir att antingen välja en annan plats i trädgården för en ullungrönn eller att spana in exempelvis pärlrönnar och dvärgrönnar.

 13. Pingback: 10 i topp under 10 års trädgårdsbloggande | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s