Om 1000 kvadratmeter trädgård blev 20 ~ från stor till liten trädgård

Om jag fick börja om från början, som är veckans tema i Blommig Fredag, vad skulle jag göra då? Det enda jag kommer på är att reservera en större yta för ett växthus än det lilla på fem kvadratmeter som vi har nu. Men i övrigt tror jag inte att jag skulle ändra så mycket.

Istället tänkte jag tolka ämnet så här: vad skulle jag ta med/skaffa igen i en helt ny trädgård med andra förutsättningar? Mmm, det har jag verkligen funderat på!

Den där dagen i en avlägsen framtid när jag av någon anledning flyttar, men kanske inte helt vill släppa det gröna. En marklägenhet eller en balkong med plats för stora krukor/lådor, det hoppas jag på. Gärna i västerläge. Och ska man nu skala ner 1000 kvadratmeter till kanske 15-20, då gäller det att vara väldigt sträng. Det blir inte lätt!

Ett träd vill jag ha. Min absoluta favorit Ullungrönnen ‘Dodong’ går bort pga sin storlek. I stället väljer jag kopparlönn, Acer griseum. Den blir visserligen stor med tiden, men växer långsamt och är vacker redan i unga år.
14-sep-16-kopparlonn-3

Buskar/småträd: här blir det svårt att välja… Men trollhassel Hamamelis intermedia ‘Diane’, trädgårdskryddbuske Calycanthus raulstonii ‘Hartlage Wine’, skogskornell Cornus sanguinea ‘Midwinter Fire’, solfjäderslönn Acer japonicum ’Acontifolium’, japansk gyllenlönn Acer shirasawanum ’Aureum’ och pärlbuske Exochorda macrantha ’The Bride’ vill jag ha. De är vackra på olika sätt under en stor del av året och kan skapa rätt lundmiljö i miniformat för de där vårväxterna jag är så svag för.

En klättrare är också nödvändigt. Klematis ‘Summer Snow’ blommar under en lång period och doftar svagt. Går lätt att frisera om den blir för yvig.Klematis 'Summersnow'

Några örter till matlagningen: kinesisk vitlök, dragon, klotoregano, citrontimjan och rosmarin. En tayberry och ett taggfritt björnbär kan spaljeras mot en vägg och ge härligt söta bär. Ett amerikanskt blåbär och en röd krusbärsbuske kan växa bredvid.11 sep 15 blåbär

Vad mer? De här favoriterna – helt valda ur minnet – vill jag ha med mig:

Tidig vår: snödroppar, blåsippa, lungört, krokus, iris och dubbel vitsippa ‘Multiplex’.

Vår: hosta ‘Otome No Ka’, ormbunkar, hundtandsliljor, kungsängsliljor, julrosor, olika vivor och nunneört. Och så tulpaner! Kan ju inte vara utan i alla fall en sort… Och det får bli ‘Prinsess Irene’.

Försommar: pion, krolliljor, Biokovonäva och vipprams.

Sommar: rosén ‘Gislaine de Feligonde’.
Ghislaine de Feligonde

Sensommar: gul vädd, rudbeckia och prydnadsgräs.
Solrabatten, gulvädd och rudbeckia 'Orange passion'

Tidig höst: purpurmartorn, höstaster, höstanemon.

Höst: gräset Miscantus ‘Malepartus’, skugglilja ‘Pink Freckles’ och höstsilverax.

Vinter: Vit julros, daggtörel och dvärgcyklamen.

Hade jag fått med mig de här favoriterna om jag började om från början, då skulle jag vara ganska nöjd. Vad tycker du, har jag missat en måsteväxt? Berätta gärna. 🙂 Och är det någon mer som vill utmana sig själva att välja väldigt hårt, länka gärna.

Trevlig helg! Den utlovade solen förra helgen uteblev tyvärr, och för denna helg lovas det regn… Hmm, det blir nog till att vara inomhus tror jag.

32 tankar på “Om 1000 kvadratmeter trädgård blev 20 ~ från stor till liten trädgård

  • Tack Marika!
   Det blir nog med ett skohorn, men jag har utgått från en fem kvadratmeter stor perennrabatt och ett 15 kvadrat stort lundparti i vår nuvarande trädgård när jag bestämde urvalet.
   Kristina

 1. En ambitiös samling för 20 kvadrat… Har inte ens tänkt tanken på att bo så. Vi diskuterar det för mina föräldrar men de är en bit över 80 🙂 Jag har tänkt samla och odla växter bekymmerslöst tills jag inte kan det längre. Sen får jag se vad jag vill göra då… Tur att olika är bra!

  Kram, Carina

  • Absolut, men med utgångspunkt i vår nuvarande trädgård räknar jag kallt med att det får plats. 🙂
   Jag vill inte leva med en trädgård i förfall eller där jag är tvungen att lägga igen vackra planteringar och så gräs. För mig är trädgård anläggning, förbättring och skötsel. Den dag det blir något annat anlägger jag hellre en ‘best of trädgård’ och njuter av att ta hand om den. 🙂
   Kram Kristina

 2. Et fantastisk vakkert utvalg du har gjort! Trenger kanskje mer enn 20 – 30 kvm 😉 Acer griseum er utrolig vakker. Skulle gjerne funnet plass til den… Jeg kjenner en del som har flyttet og tatt med mange planter, så jeg har fundert selv over hvilke valg jeg ville tatt.
  God helg

  • Tack Villrose!
   Jag har funderat en hel del på det där med ‘sedan’ i trädgården. Vad skulle jag verkligen sakna? Intressant att få ta funderingarna ett steg längre.
   Vår nuvarande trädgård är tätt planterad så mitt urval är fullt realistiskt – för mig. 😉
   Kram Kristina

 3. Himla bra vinkling! Och jag tänker lite som du: Kopparlönn, Ghislaine de feligonde, några små jap. lönnar, jap. hängsälg, ärvda pionen, nga prydnadsgräs, silverax, tulpaner multiflora, snökrokus. ja det skulle nog bli lite av varje.
  trevlig helg
  Kram Luna

 4. Oj oj vilken svår tanke. Det bästa jag vet är ju min trädgård. Eller nej, det bästa jag vet är förstås min familj och mina vänner men sen kommer trädgården. Någonstans hoppas jag på att alltid kunna ha en trädgård och att om jag skulle byta, att det då skulle vara till en större och inte till en mindre. Mina svärföräldrar är 79 och 87 och de har en sommarstuga med 5000 kvadrat. Trädgården ligger i och för sig i ett naturligt lundparti på en bergsluttning i västerläge så det är lite andra förutsättningar än min leråker.:) De åker dit varje dag och odlar fortfarande lite grönsaker och sommarblommor och det de inte orkar med bryr de sig inte så mycket om. Har också andra släktingar som odlat hela sitt liv och som nu kan stå inför det faktum som du beskriver. Vem vet vad framtiden bär med sig. Tycker att dina val är superfina och lockas av tanken på att göra som du och välja ut mina favoriter för att se vad det skulle bli. Så svårt!
  Kram Anna-Karin

  • Vad skönt att läsa om dina förädrar, så härligt att orka och kunna fortsätta med trädgården. 🙂
   Jag har släktingar som har odlat när de var +90. Men jag har också sett hur de bit för bit fick lägga igen sina rabatter tills det en dag nästan bara var gräsmatta kvar. För mig är det inte trädgård. Jag tillhör nog sorten som vill omlokalisera medan tid är och skapa en ny trädgård medan jag har orken att göra det, hellre än att se den nuvarande förfalla och läggas igen. Så har jag känt i 25 år nu, visst kan jag ändra mig, man ska ju aldrig säga aldrig. 😉
   Kram Kristina

 5. Vakre valg du har tatt, men utrolig vanskelige. Skyver det foran meg, men et frø er sådd.
  Princess Irene står mitt hjerte nær.
  Klem Anne

 6. Huff, det var mange vanskelige valg. Ble helt svimmel bare med tanken! Nårvi flyttet hit gjorde jeg det motsatt. Vi bodde i rekkehus med 300kvm hage, og flyttet hit med 2000 kvm med hage. Det er nok enklere å gjøre det den veien enn motsatt 😉

  Du har så mange flotte planter, at ditt valg ville bli veldig vanskelig med bare 20-30 kvm til alle dine favoritter 🙂

  Klem, Marit

  • Det är helt klart mycket enklare att gå från en liten till en stor trädgård, jag håller med. 🙂
   Jag får ta och visa skissen över min miniträdgård en annan Blommig Fredag.
   Kram Kristina

 7. Himla bra vinkling. Vid första anblicken känns det som väldigt mycket men jag vet att man kan få plats med mycket på liten plats. Och växterna avlöser ju dessutom varandra och kan ofta samsas. Fast har man bara en stor balkong blir det kanske lite svårare. Där vi bodde förut hade vi inte mer än 25 kvadrat och jag hade många växter och grannarna, som var ännu mer intresserad än jag var på den tiden, hade ofantligt med växter som avlöste varandra från tidig vår till sen höst. Jag gillar dina urval men saknade en växt jag inte skulle vilja vara utan, löjtnantshjärta. Jag älskar den röda, Valentin men också den vita som lyser så fint i skymningen. Jag ser att du har vipprams med. Väntar med spänning på att se hur min har klarat sin första vinter.

  Kram Anita

  • Vet du Anita, den saknar jag också när du skriver det! Har vita på flera ställen och tycker mycket om dem. Inser att jag glömde fänrikshjärtan också… 😉
   Hoppas vippramsen tar sig och blommar redan i år då du får känna doften.
   Jag får helt klart visa en skiss på miniträdgården en annan Blommig Fredag. Tätt planterat absolut, men inte en omöjlighet i mina ögon.
   Kram Kristina

 8. Ler då jag läser och ser allt som du kommer att få plats med på tjugo kvadrat. För du lyckas säkert, även om du kanske får låna en bit av grannarna också. Intressant tanke, vad skulle jag ”behöva”? Örterna och andra ätbarheter. Vårblommorna. Ett träd som skänker genomsläpplig skugga och där jag kan kika upp i ett vackert blad- och grenverk. Blommor att samla till buketter. Inte balkong, vill ha kontakt med marken. Kunna gräva, jag måste kunna gräva! Inser jag nu medan jag skriver… Så det viktigaste på mina tjugo kvadrat blir nog jord ändå… ;o)
  kram
  /Katarina

  (Vackra bilder du visar…)

  • Mmm, ett träd som ger lätt genomsläpplig skugga är ju drömmen.
   Många önskningar måste man ha… 😉 Jag ser det framför mig i huvudet och nästa gång det är ett passande Blommig Fredag tema får jag helt enkelt visa en skiss. 🙂
   Jag håller med dig om jorden, den är viktig för mig också. Och att bo i markplan ger möjligheten att ha en trädgårdskompost, och det vill jag definitivt ha.
   Kram Kristina

 9. Du har skrivit många bra och intressanta inlägg genom åren, men undrar om inte detta är mitt favoritinlägg ändå. Jag hoppas verkligen det dröjer länge tills jag måste lämna min trädgård, men det kan man ju aldrig veta. De senaste fem åren har både min moster och min mor flyttat från hus och trädgård till lägenhet med balkong. Min mamma bor numera på tredje våningen men har en balkong på 30-40 m2 där hon odlar både ätbart, perenner, buskar och sommarblommor. Jag har frågat om hon saknar trädgården, men hon säger att tack vare balkongen och de möjligheterna den ger så gör hon inte det. Den största orsaken är att hon känner att detta är vad hon klarar med just nu och att hon inte skulle orkat att hålla sin fina trädgård i det skicket hon skulle önska. Sen finns det ju fördelar också med balkongodling, man slipper t ex sorkar, rådjur och sniglar:-) Och så får hon ju så klart sina eventuella abstinenser för ogräsrensning stillade när hon besöker oss, här finns det gott om möjligheter till att gräva och rensa.

  Vad jag själv skulle ta med mig om jag måste lämna trädgården vet jag inte riktigt. Men några mindre Rhododendron och barrväxter skulle det helt klart bli. Även min fina Yucca filamentosa och några Julrosor som är till så stor glädje nu på vintern. Några Hostor måste det ju också bli och givetvis någon Klematis. Kopparlönnen, någon bambu och vissa prydnadsgräs också förstås…..och min rödbladiga Perukbuske vill jag ju inte lämna för allt i världen. Hur jag sedan skulle få ihop denna blandning av växter till en enhet skulle bli en utmaning inser jag:-)

  Kram Nora

  • Tack Nora! Det är som du förstår tankar som funnits med mig länge. Inte just sortvalen, utan mer en önskan att inte behöva känna att jag inte orkar pga ålder och måste se min trädgård läggas igen/förfalla.
   En så stor balkong din mamma har, låter som en dröm i mina öron! Där skulle man ju verkligen få plats med mer än några pelargoner i en kruka. Glad att din mamma känner sig nöjd med de odlingsmöjligheter hon har nu.
   Nu har du något att fundera på när du pendlar till jobbet. Lite som när man besöker någons hus och funderar på hur man själv skulle möblerat om det var ens eget. 😉
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s