När vi bytte plats på kök och vardagsrum

För snart två år sedan gjorde vi en större renovering där vi bytte plats på kök och vardagsrum, med syfte att få till ett stort kök med plats för umgänge. Eftersom rummen låg vägg i vägg med vatten, avlopp och fläktkanal i den mellanliggande väggen så var bytet ”enkelt”. Skåpsinredningen från köket blev ny förvaring i garage och fågelhus och skåpen i vardagsrummet flyttades i sin tur över till det nya vardagsrummet/tv-rummet.

Jag gjorde flera inlägg om renoveringen (du kan läsa dem HÄR och HÄR), men visade aldrig hur det blev i före detta köket. Det berodde mest på att omgörningen av det rummet drog ut på tiden och sedan glömde jag helt enkelt bort att jag inte hade visat slutresultatet.

Men, så här blev det! 🙂

Före:Efter:Mattan, soffan, schäslongen, stolarna, gardinerna och kuddöverdragen är nya, övrigt i rummet hade vi sedan förut. Vår gamla hörnsoffa gick inte in i rummet på grund av dörröppningarna, men lever vidare hos en annan familj. Dörren leder ut till vårt stora trädäck.

Före:Efter:Vi behöll de praktiska skåpen längst uppe under taket även i nya rummet. Där förvarar vi extra kuddar och täcken till övernattande gäster. Dörren med spegeln leder ut till hallen. Fönstret vetter åt norr vilket är perfekt när man ska titta på tv, inga solreflexer här inte!

Före:Efter:De 40 cm djupa skåpen byggdes in i väggen för att vi skulle slippa dammgömmor vid sidorna och ovanpå. I skåpen samsas böcker och spel om det hyfsat dammfria utrymmet.

Och för skojs skull visar jag väl några före- och efterbilder från andra rummet också! 🙂 Så här såg det ut i vardagsrummet som blev kök.

Före: Efter:         

Före:

Efter:

Iskylan behåller sitt grepp och det lockar verkligen inte till att vara ute. Men enligt prognosen ska det bli plusgrader dagtid ganska snart igen. Hoppas bara växterna klarade den där köldknäppen på minus 11 grader och i praktiken ingen snö… Det återstå att se i vår hur det gick.

 

10 tankar på “När vi bytte plats på kök och vardagsrum

 1. Så mysigt med före/efter-bilder, speciellt just nu när man inte kan göra någonting beroende på kylan och all snö. Vi är väl mer eller mindre insnöade – även om vägen utanför oss plogas (i 70 km/t) minst ett par gånger om dagen för plogaren bor Eksta. 🙂
  Själv håller jag på att planera en ny hylla/skåp i vardagsrummet då jag tröttnat på den gamla som vi haft sen 80-talet. Men då var den innovativ och modern…..*fniss*
  KRAM/Susie

  • Det är verkligen olika hur snön har fallit över landet! Här är det fortfarande bara några cm här och var, resten är barmark.
   Hoppas det går bra med vardagsrumsplanerna. 🙂
   Kram Kristina

 2. Alltså, det är inte klokt så bra det blev. Har ju sett det nya köket förut men har nu tittat igen på före och efterbilderna i det här inlägget och det är så snyggt! Och det nya vardags/tv -rummet blev ju också hur bra som helst. Det ser varmt och ombonat ut och så smart att bygga in skåpen. Det får mig att tänka på ”snug” som dom ofta säger i Escape to the Country. Det var så smart av er att skifta plats. Man ser hur tiderna förändras. När huset byggdes var det säkert attraktivt med ett stort vardagsrum för umgänge och köket behövde inte vara så stort. Vilken tur att det gick så ”lätt” att skifta plats. Undrar om det fanns en tanke med placeringen av vatten och avlopp eller om det var en ren slump.

  Här har det också varit (och är) iskyla. Men vi har fått lite skyddande snö. Igår var det totalt snökaos och masskrockar och sjukhuset gick upp i stabsläge. Idag skulle det inte snöa men det snöar ymnigt. Vi får hålla tummarna för våra växter.

  Kram Anita

  • Ja, precis, det är en snug numera. 🙂 Förr var det ju frun i huset som stod där ensam i köket, men så är det ju inte riktigt längre. Framför allt så var det ju ett ständigt bök så snart barnen hade med kompisar hem att få plats, nu är det bara att sätta gram några extra tallrikar. Dessutom går det att baka och laga mat samtidigt och det är sååå skönt! 🙂 Och vårt tv-rum blev mysigt och funkar bra för barnen att både bygga lego och spela spel i.
   Att vatten och det låg i en gemensamma väggen var nog mest en slump, men en bra sådan, inte minst för att framtida ägare till huset kan växla tillbaka om de vill.
   Vi får väl se när våren gör sitt intåg… Ha det bra i snön!
   Kram Kristina

 3. Det är så roligt och inspirerande att se före- och efterbilder av ombyggnationer. Jag bara önskar att jag varit bättre på att ta de där före-bilderna! Tänker på alla gånger vi gjort om barnens rum, men aldrig egentligen tagit bild på hur rummen sett ut. Nu har de flyttat hemifrån, i alla fall tre av dem Nog hade det varit kul med bilder även för deras egen skull.
  Hoppas att ni är riktigt nöjda, det ska ni vara. Inte alla som förstår hur mycket arbete som ligger bakom även en ”enkel” ombyggnad!
  Nu går jag vidare till ditt trädgårdsinlägg, behöver en dos av franska sommar efter att ha skottat hos grannen (och oss själva) för femte gången denna vecka …

  • Fnissar lite för det där med att komma ihåg att ta förebilder innan man ändrar. När det gäller gamla köket hade jag bara en enda bild och den visade ju bara en vinkel. Som jag letade i gamla fotomappar! Till slut hittade jag de här gamla bilderna från 2010 (!) när vi dokumenterade några saker i huset.
   Numera har jag en hel del bilder på rummen i huset eftersom vi behöver ha det till husbytesinfon.
   Ja, vi är verkligen supernöjda för det vi hoppades på slog in. Huset fungerar så mycket bättre för oss numera. Visst kan jag sakna att ha ett stort vardagsrum några gånger om året, men jämfört med att ha det bökigt i köket varje dag så väger det lätt.
   Det har blivit en del snöskottning i dina trakter förstår jag. Hittills har vi sluppit, men barfrosten är inte kul den heller, även om den rent fysiskt är bättre för oss människor.
   Välkommen till solen i Frankrike! 🙂

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s