En tröst i dessa sena vårtider – pionerna bryr sig inte

Att våren 2018 är ovanligt seg och tjurig kan vi nog alla, oavsett var vi bor i vårt avlånga land, hålla med om. Men hur blir det egentligen med försommaren om våren är sen? Jag har gjort en jämförelse på en vårmarkör – krokus – och en försommarmarkör – pion – för att se hur det egentligen har varit hos oss de sista åren. Jag tittade också efter hur tidigt bin/humlor var ute i solen hos oss.

201324 mars. En blekgul ‘Cream Beauty’ var först ut att bli fotograferad.14 april var det första biet ute.14 juni blommade pionerna.

201422 februari stack de violetta snökrokusar upp sina knoppar.16 mars var första humlan ute.10 juni blommade pionerna.

20158 mars blommade krokusen ‘Firefly’.12 mars kom första humlan fram.13 juni blommade småbuskpion Paeonia delavayi.

201612 mars var snökrokusens knoppar nära att slå ut.20 mars kom bina på besök.11 juni blommade pionerna.

20172 mars var snökrokusen på väg att slå ut.

11 mars var första bina ute, jag har inte bild på det från bloggen, men la ut en film på instagram om det.

21 juni fotograferade jag ‘Cytherea’, men vad jag kan se på instagram blommade andra pioner den 13 juni.

20187 mars och den första snökrokusen visar än7 mars och den första snökrokusen visar äntligen färg.

30 mars: Ännu inga pollinerare ute. Och pionernas röda bladknoppar vägrar sticka upp ur den kalla jorden. (Jag kommer att uppdatera detta inlägg med hur det blev sedan 2018.)

7 april 18 krokus biUppdatering. 7 april. Första bina och humlorna ute.

Om jag ska sammanfatta vårarna de sista fem åren: det spelar ingen roll om krokusarna blommar så tidigt som 22 februari eller så sent som 24 mars för pionerna bryr sig inte, de börjar blomma ganska exakt runt 10-14 juni i alla fall.

Och med de hoppfulla orden önskar jag en riktigt Glad Påsk! (Kanske är det någon mer som blir inspirerad att jämföra hur det har varit i den egna trädgården tidigare/sena vårar? Länka till det här inlägget och hör av dig så lägger jag in en länk till dig. Det behöver ju inte vara samma blommor, men något du vet att du alltid fotograferar den första av varje år.)

Har du en stund över så slå dig ner framför datorn/tv:n med Monty Don som sällskap. Gardeners’ World finns på Youtube och fjärde avsnittet för i år publiceras i dag på långfredagen.

Det här inlägget var också mitt bidrag till Trädgårdsfägring där du som gillar bloggar hittar fler inlägg och trädgårdsvänner.

18 tankar på “En tröst i dessa sena vårtider – pionerna bryr sig inte

 1. Vilken intressant studie Kristina! 2013 var ju våren väldigt kall och det ser jag ju på din stackars blekgula ‘Cream Beauty’ som försiktigt tittade fram först den 24 mars. Den våren minns jag för då var det enormt mycket vintergrönt som dog i trädgårdarna. Jag minns att jag gick förbi gamla villaträdgårdar med jättelika rhododendronsnår där många av dom dött. Jag är lite orolig att den här våren kan bli en upprepning av det. Men det har vi inte sett ännu. Skönt att se i varje fall att våra kära pioner inte bryr sig. Dom ligger där och bidar sin tid och ibland får dom skynda på, ibland kan dom skynda långsamt men blommar ungefär samma tid gör dom.
  Jag har just tittat på senaste Gardender’s World. Nästa vecka var det uppehåll hörde jag men sedan blir det entimmesprogram, härligt!
  Önskar dig en fortsatt skön påskhelg!
  Kram Anita

  • Skillnaden mot 2013 är att det var kallare redan före årsskiftet då, så rhododendron och barrväxter var utan vatten under längre tid än vad de har varit denna vinter (än). Vi får hoppas att det inverkar positivt.
   Våren 2013 var riktigt seg, tur vi har haft några normala eller tidiga vårar efter det. 🙂
   Har mitt Gardeners World kvar, ska gotta mig åt det på måndag när vi inte har någon tidning att bläddra i till frukost. De filmar veckan innan programmet sänds så det verkar logiskt med uppehåll nästa vecka.
   Kram Kristina

   • Tack Kristina för den informationen, nu känns det lite lugnare. Just det kom jag inte ihåg från våren 2013, att det var kallare redan före årsskiftet. Vi hade ju en otroligt blöt och mild höst 2017 och förhoppningsvis fick dom dricka ordentligt då.

    Då vet jag vad du gör på måndag. Nästan lite avundsjuk att du har ditt kvar 🙂

    Kram Anita

 2. Härligt att du visar hur dom senaste årens vårar varit – och att du påminde mig om att jag ska titta på Monty Don. Jag har 3 hela avsnitt framför mig. Har nämligen bara sett det första, så nu blir det en högtidsstund! Tack!!
  KRAM/Susie

 3. Det känns tryggt att veta att pionerna inte bryr sig, för pionerna bryr jag mig om!! 😉 Ja, våren är sen här med, här finns ännu snöhögar och vi går snart in i april…

  Önskar dig en fortsatt fin och glad Påsk!
  Kram Gunilla

  • Var nyfiken själv att se om det gjorde någon skillnad på försommarblomningen, men det gjorde det inte för pionerna i alla fall. Fast vi går miste om en vårmånad, det gör vi, när vintervädret envist hänger kvar.
   Kram Kristina

 4. Vilket trevligt inlägg om hur det är olika år.men som tur är så har vi bara lite snö kvar i skuggiga ställen.Och där försvinner den lite varje dag.
  Glad Påsk.

 5. Hej Kristina!
  Ett härligt inlägg, som inspirerar att följa upp när de första vårblommorna tittar fram. Låter fint att pionerna inte ändrar på sitt schema. Här är det inte mycket snö kvar men fruset i backen. Gjorde ett försök att rensa ute i rabatterna, men kylan fick mig att gå in igen.
  Ha en fortsatt fin Påskhelg!
  Marika

 6. Intressant läsning! Jag tror också att det mesta ”reder sig” trots en seg vår, nackdelen är bara att allt går så fort sen när våren väl kommer. Jag föredrar en lång vår, men man kan ju inte påverka det tyvärr.
  Här ligger snön fortfarande och jag sätter mitt hopp till att prognosen för veckan stämmer och att det utlovade varma vädret på upp mot 10 grader ska göra underverk för snösmältningen så vi kan komma igång med vårrensningen.
  Kram Nora
  P.S. Ska du på STA’s möte i Stockholm till sommaren?

  • Tack! Jo, det lär bli en ”Norrlandsvår” sedan när allt blommar samtidigt. Hoppas att värmen kommer på allvar nu!
   Japp, visst ska jag till riksmötet! 🙂 Ses vi??
   Kram Kristina

 7. Nog är det intressant hur fort vi glömmer? Suckar och beklagar oss och så blir det ändå inte så speciellt stor skillnad, det visar du så tydligt i ditt intressanta inlägg. Det är annat, lokalt, som påverkar mer. Jag tänker på när jag kom hem från England förra påsken och mina odlingar i växthuset hade frusit. Eller alla fruktträden som drabbades av kyla just när de skulle blomma. Vad hjälper det då att jag tagit fram utemöblerna redan i mitten av mars? Det är nog vår otålighet som är vår största fiende 🙂 Kanske att jag gör ett inlägg som ditt, det var onekligen tankeväckande.
  Och Monty ska jag spara tills imorgon (ska stå i butiken och sedan gå på hockey idag), tror jag har ett eller kanske två osedda program. Såg dock det första om hans paradisträdgårdar – helt magiskt!
  Kram!

  • Ja, det är sådan skillnad på vårar! Låt oss verkligen hoppas att vi slipper en sådan köldknäpp som förra året! Kul om du hänger på och ser hur det har varit hos dig.
   Jag tänkte göra ett inlägg med länkarna du la in när jag skrev om parken i Hamm. Blev inspirerad att skriva mer om parker som de pratar om i föreläsningarna. 🙂
   Kram Kristina

 8. Tack för tillbakablicken! Här brukar våren vara sen men inte sååå sen som i år. Inte en enda vårblomma än så länge. Oroar mig mer för småfåglarna än för trädgården, minusgrader om nätterna och isig snö överallt.
  Allt gott!/Laila

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s