Fågelvänligt påskris, vårpynt och trädgårdsfixande – vårteckensspaning 25 mars

Just nu singlar det ner snöflingor hos oss, men för två dagar sedan såg det ut så här:

Våren går sakta framåt och det är dags för en ny vårteckensspaning. Helgen som gick var första riktiga utehelgen för min del. Det var inte varmt och solen sken inte, men 9 plusgrader var tillräckligt mycket för att det skulle gå att jobba utan att frysa. I rabatterna har fler krokusar och våriris slagit ut, julrosorna har sträckt ännu en bit på sig och Ullungrönnen ‘Dodong’ har svällande knoppar.

I höstas provade jag att röja mer än vad jag brukar för att få en lugnare vår och hittills har det fungerat utmärkt. Det gör mig så glad! Jag och yngsta dottern tog allt fjolårsvisset som var kvar på en enda dag och nu är komposten proppfull! Vår katt sitter som vanligt på toppen och spanar ut över ägorna. Jag lägger alltid prydnadsgräsen överst så det blir torr och skön ”halm” för honom att vila på.

Den här helgen var det beskärning som stod på tur. Äppelträd och kvitten blev friserade och sedan var det dags att ta sig an rosor i behov av föryngring. Och jo, det var rätt tid för det. Bor man i zon 1 så gäller det att inte vänta för länge när man ska slita ut grenar i en förvuxen Gislaine de Feligonde! Knopparna är en halv centimeter stora redan.

Inne i trädgårdsboden står sådderna på tillväxt, lagom varmt och med extra tillskottsbelysning. I år testar vi tre olika sorters potatis: ‘Maria’, ‘Maris Bard’ och ‘Magda’.

Vid ingången har jag vårpyntat och ännu så länge har växterna klarat sig fint. De har stått i kallväxthuset och väntat i flera veckor på att nattemperaturen skulle bli lite varmare.

Avslutar med en påskbild. Det här är ett ”egenodlat” påskris i mer än en bemärkelse. Fjädrarna kommer från våra kungsparakiter. De tappar fjädrar under en period varje år och förra året sparade vi dem. Riset kommer från våra blåbärsbuskar.

Önskar Glad Påsk och passar på att tipsa om den nya portalen Trädgårdsfägring där vi som tycker om att skriva om trädgård och läsa andras bloggar kan göra det.

 

12 tankar på “Fågelvänligt påskris, vårpynt och trädgårdsfixande – vårteckensspaning 25 mars

 1. Hos er har verkligen våren kommit. Så underbart med våriris och krokus i blom, och stora matade knoppar snart redo att spricka upp. Er kisse har fått en vårlig och skön plats i solen också. Han ser mycket nöjd ut! 🙂
  Vad fint du vårpyntat. Bordet med alla lerkrukorna och blommorna var så härligt att se nu när det varit vinter så länge. Och sist, men inte minst, påskriset är ”görläckert”.
  Önskar dig en riktigt fin påsk!
  Kram Anna-Karin

  • Nu är våren förbytt till mer snö. ”Bara” 5 cm, men tung blötsnö. Dagen är kall så det smälter långsamt. 😦 Hur vårblommorna vid ingången ser ut kan du ju gissa. Men de klarar sig. Och någon gång ska det väl bli ”riktig” vår?!
   Visst blev påskriset fint? Familjen är riktigt nöjda med det, så kul att få användning för de fina fjädrarna. Har gjort ett ris till med stora mörkblå stjärtpennor och hängande vakteläggsskal.
   Kram Kristina

 2. Kristina, det var ett av de vackraste påskris jag sett. Vilka vackra fjädrar!
  Jag har njutit av alla dina vårbuketter som tittat upp ur rabatterna. Tycker mycket om de milt gula krokusarna. Härligt att se dina julrosor. Jag väntar på att min gula ska titta upp under snön. Här ligger snön över allt som jag vet kan finnas i rabatterna. Men så småningom ska väl solen och värmen göra sitt.
  Så bra att du upplever som att höstrensningen har fungerat. Det låter som om du haft en härlig helg i trädgården.
  Ser att dina potatisar ligger och ”groddar till sig”. Snart ska jag lägga mina ‘Cherie’ i äggkartongen så dom kan börja producera små gröna, knubbiga groddar. Tänk när vi kan skörda färskpotatis igen 🙂
  Önskar dig en skön påskvecka!
  Kram Anita

  • Tack, visst är de fina fjädrarna. 🙂 Äntligen fick vi användning för dem också.
   Den cremegula krokusen heter ‘Cream Beauty’. (Hade ont om tid och hann inte lägga in namn som jag brukar. Ska komplettera inlägget med det i helgen.)
   Snöflingorna i går blev många och nu ligger fem cm blötsnö över allt det gröna och vårliga. Dagen är kall och det smälter långsamt. Det är inte utan att jag undrar när det ska bli ”riktig” vår egentligen?! Hoppas du snart får se dina krokus titta fram ur snön.
   Tid för nyskördad färskpotatis blir det väl så småningom, kommer bara värmen kommer ju mycket ifatt snabbare än vad man tror.
   Kram Kristina

 3. Då fick du i alla fall en försmak av våren innan vintern återkom. Just nu verkar snötäcket vara väldigt lokalt, hos mig endast i fläckar. Nu ska den bort! 🙂 Jag såg ju ditt fina entrébord både med och utan snö, otroligt hur det kan förändras!
  Men bäst av allt är fjädrarna, så magiskt fina och så lyxigt att ha egen smärtfri odling. Anar att den andra färgen du skrev om finns på Instagram, så jag får kika in där också.
  Igår tog maken in en jordsäck som nu har legat och tinat på hallgolvet, imorgon kanske jag ska kunna så de första fröna. Just nu känns det att bra att jag inte gjort något tidigare, minns ju hur mina sådder förfrös när jag var bortrest förra påsken.
  Kram och Glad Påsk!

  • Ja, för nu är det vinter igen: minusgrader, kall blåst och så snö/is på det. 😦
   Det var roligt att göra egna påskris med fjädrar, vi fortsätter samla fjädtar i år så får vi se vad jag pysslar med nästa påsk.
   Kul att komma igång med sådderna! Har sått en del redan, men nu i april tar det riktig fart.
   Kram Kristina

 4. Vilket fantastiskt påskris, både snyggt och ”politiskt” korrekt. Alltså inte utdraget från levande fåglar utan tappat, det gillar jag! Om jag inte har några fjädrar kvar sen förra året så blir det inget påskris i år för oss!! 🙂
  KRAM och TREVLIG PÅSK/Susie

  • Ja, det känns bra att kunna titta på de vackra fjädrarna med gott samvete.
   En grannkommun hade supersnygga ”påskfjädrar” på stan: de hade bundit bitar av färgglad tyll i påskrisen. Förvillande likt fjädrar.
   Kram Kristina

 5. Jag säger detsamma, det var det finaste påskris jag sett! Tvåfärgat så jag förstår att det är äkta vara, det går inte att åstadkomma på ett konstgjort sätt.
  Ser att du bor i zon 1 och det syns på bilderna att våren kommit en bit på väg trots att den är något senfärdig i år. Här har vi just nu en riktigt besvärlig väderlek, under minus 10 på nätterna och över plus 10 på dagarna. Börjar likna våren 2013 som tog död på massor av städsegröna växter.
  En Trevlig Påsk!

  • Tack, visst är fåglarnas fjädrar som små konstverk. 🙂
   Även om våren kommit en bit på väg är det segt även här. Snö, minusgrader och iskall vind. Inga plusgrader nattetid i sikte de närmaste två veckorna. 😦
   Vi får verkligen hoppas att växterna klarar sig bättre än 2013! Håller tummarna!

 6. Hej Kristina!
  Va trevligt att få se vårbilder! Här är alla vårlökar fortfarande gott gömt under snön, så vi får vänta ett tag till på blomningen.
  Smart att städa på hösten, jag gör det mer och mer också. Nu kliar det i fingrarna efter att komma igång ute, men än så länge går det inte att göra något förutom att möjligen klippa ner Klematisarna.
  Urläckert påskris du har gjort!
  Glad Påsk!
  Kram Nora

  • Hej! Tur det kom en liten dos med vår innan vinterkylan återvände…
   Hoppas vårlökarna snart tittar upp hos dig också!
   Jag ”städar” med viss urskillning. Ömtåliga växter och prydnadsgräs får stå kvar till våren, men till exempel dagliljor och strandiris tar jag bort på hösten.
   Tackar för berömmet om påskriset, kul att få använda de vackra fjädrarna till något vettigt. 🙂
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s