Första bina, trädgårdspyssel och fler blommor – vårteckensspaning 8 april

Vilken vårhelg det har varit! Soool, surrande bin och humlor och en massa vårblommor som sträcker på sig och börjar slå ut. I dag önskade jag att dagen aldrig skulle ta slut, var ute och trädgårderade tills klockan var 19.30… 🙂

Följ med på en vårteckensspaning i vår trädgård.

Backsippornas duniga knoppar börjar synas.

En vårrusig humla som gosade runt i krokusarna.

Körsbärskornellen ‘Jolico’ har börjat slå ut. När den gör det kommer det vara fullt med bin bland blommorna, den är en bimagnet utan dess like!

Julrosorna sträcker på sig och snart, snart slår de ut.

Den gula julrosen som är lite tidigare av sig är redan utslagen.

Den fläckiga lungörten är alltid tidig.

Nunneörterna kommer snart de också, knopparna är på gång.

Ungersk tandrot är också tidig, den slår snart ut.

Vissa blommor måste man titta lite närmare på, som den fyllda snödroppen ‘Flore Pleno’.

Avslutar blomsterkavalkaden med en favorit bland våririsarna, ‘Purple Gem’.

I växthuset gror vintersådderna fint och en del av grönsakerna ska snart krukas om.

Vid spaljérabatten har rosen ‘Moonlight’ glesats ur. Den blir vissa år lite för stor och yvig, men nu har alla gamla stammar sågats ner. På baksidan av spaljén växer vårt vita blåregn, och det måste ju också få plats att utvecklas.

Så här ser vyn ut sommartid! (Bild tagen från slutet av spaljén, dvs andra hållet jämfört med bilden ovan).

Ett av vårens trädgårdsprojekt är också igång. Maken har börjat byta överliggarna (brädan längst upp) på våra åtta upphöjda odlingsbäddar. Sniglarna (ve dem!) hade börjat ta sig runt den gamla kanten och upp i lådorna, men nu blir det en rejäl utskjutande kant. Det vore väl själva sjutton om sniglarna klarade av den!

I år ska jag sätta ut ölfällor och tagetes tidigt i lådorna för att locka fram/fånga de sniglar/snäckor som jag inte har hittat. I låda två från kameran räknat har jag nu sått två sorters morot och snart är det dags att plantera ut sockerärtor som jag har förgrott i år för tidig skörd.

Jag har fixat en sak till i helgen. När de gamla överliggarna togs bort syntes det att dammduken (som lådorna är fodrad med) har släppt upptill. Jag har häftat fast en smal remsa med ny dammduk ända upp, så nu kan jag dessutom fylla på lite mer jord i lådorna.

Länkar till Trädgårdsfägring där vi som gillar att blogga om trädgård ”ses”.

20 tankar på “Första bina, trädgårdspyssel och fler blommor – vårteckensspaning 8 april

 1. Härligt att komma igång med vårarbetet. Ett fantastiskt väder för det igår. Rensade i rabatterna och den ena överraskningen efter den andra, kom fram. Blåsippan har knoppar, i en annan rabatt tittade en vintergäck fram, inget som jag planterat. Har nog följt med på köpet med en annan planta. Bina surrade runt krokusarna som äntligen slagit ut. Idag såg jag den första rödhaken. Har en upphöjd odlingslåda, och det är toppen, får nog göra fler när de gamla , låga skall ersättas.
  Har du provat koppartape? Har inga sniglar men små snäckor, och de försvann.
  Ha det fint /Marika

  • Visst är det härligt att vara igång igen och vara ute i bra väder! 🙂
   Kul med ”fynd” i rabatten! Jag lever med ständig oro för rödhakarna här, katten gillar dem också. 😦
   Har inte testat koppartape, men har köpt som jag ska sätta runt krukor tänkte jag. Låter bra att det funkade hos hos.
   Kristina

 2. Jag riktigt känner hur du njutit av helgen! Det är så härligt när det första humlorna och bina dyker upp. Hoppas nu bara att det inte kommer långvariga köldknäppar. Hos mig händer inte mycket i trädgården pga snön men igår la jag i varje fall på drivbänkarna på de pallkragar där jag sådde dill och morötter i november förra året för nu var det äntligen snö och isfritt där. Får se om det blir något av sådderna. Förra året var dom ju väldigt lyckade. Hoppas nu att ni vinner kampen mot sniglarna. Och Kristina … lungört redan! Känns som långt borta för mig men såå härligt att se hos dig!

  Ha en fin vecka!

  Kram Anita

  • Bra med drivbänkar, hoppas dina vintersådder fungerar fint i år också. Hade tänkt så tidigare, men det har ju inte gått innan överliggarna byttes. Och jorden gick att gräva i, ska tilläggas…
   Lungörten som blommar står skyddat, majoriteten blommar inte än. Men jag är lika glad för den första blomman i alla fall. 🙂
   Och snaaart kommer våren på allvar hos dig också!
   Fin vårvecka till dig också!
   Kram Kristina

   • Inte ett liv i drivbänkarna ännu. Och vet du, idag kollade jag hur djupt jag kom ner i jorden innan tjälen tog över. Trodde inte det var sant” 1 cm. Det kommer nog att ta lång tid innan tjälen släpper hos mig. Men inatt var första natten på länge med plusgrader i varje fall 🙂

    Ha en fortsatt skön helg!
    Kram Anita

   • Så trist! Här tog det bara några dagar när plusgraderna kom så släppte tjälen. Kom bara ner med spaden några centimeter innan dess. Hoppas det släpper snabbt hos dig också nu när det vänder öven nattetid med temperaturen.
    Fin helg till dig också!
    Kram Kristina

 3. Tack för en härlig dos av vårhelg som jag missade när jag satt här med min snuva (som är än värre idag). Åh, vad jag hade längtat efter att få vara ute i trädgården!
  Njuter av alla dina vårtecken. Kram.

 4. Ja det var verkligen en magisk helg! äntligen har våren kommit och det verkligen pirrar i hela kroppen av vårkänslor.
  Fast just i dag, där jag är, är det mindre skönt. 2 grader!!
  Tack för att du länkar till TrädgårdsFägring. Det GILLAS mycket 🙂
  Kram

 5. Ni ligger fortfarande lite före oss, men nu kommer våren med stormsteg här också. Krokusarna har börjat blomma och Julrosorna är riktigt på gång. Idag såg jag dessutom årets första humla, så nu är det vår ”på riktigt” 🙂

  Jag missade att anmäla mig till STA-mötet, men funderar på att kolla om det går att efteranmäla sig. Jag återkommer med hur det blir, vore ju roligt att träffas igen:-)

  Kram Nora

  • Ja, nu går det fort! 🙂 Härligt!!
   Kolla du om det finns platser kvar till riksmötet. Och om inte annat, plantmarknaden är ju öppen för alla. Mitt tåg hem går inte förrän sent på söndag kväll, så vi kan alltid ses efteråt också om du kan och vill.
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s