Nu går det supersnabbt – vårteckensspaning 15 april

Det har varit en skön trädgårdshelg. I dag har det fallit ett stilla vårregn och varit lite kyligare, men humlorna har varit ute ändå. Älskar det där dova surrandet! 🙂

Nu rasslar våren fram på högsta växeln! Förra helgen hade blåsipporna inte slagit ut, nu en vecka senare är de nästan överblommade.

Dvärgcyklamens stjälkar krullar ihop sig runt frökapseln. Men vem kan klaga på att de ger upp efter tre månaders blommande? 🙂 Nu blommar ju så mycket annat.

Ormögonen breder ut sig i en blå matta…

Julrosorna är som vackrast…

Och allt det här har slagit ut eller är på gång upp sedan förra veckan:

Praktmagnolians knoppar sväller och börjar kasta av sig överrocken.

Helgen har annars ägnats åt att toppdressa gräsmattan…

… och påbörjat Projekt gräva upp hasselört i Trädhörnet (för att få plats med fler små lundväxter). Det var inte roligt. Bland hasselörten växter mina vackra tulpaner ‘Orange Toronto’ som jag också vill ha upp. Och så lite julrosor (som står krukade på bilden). Total genomgrävning och sållning av all jord väntar. Har redan fyllt en halv stor sopsäck med hasselörtsplantor och rötter. Hann inte ens hälften i dag.

Men jag har lagt ut varmkompost i årets kål/majs/squash-bädd…

… och under veckan har jag också börjat plantera om frösådda grönsaker och sommarblommor. Sockerärtorna har redan blommor – i år blir det tidig skörd! 🙂

En del köldtåliga grönsakssådder och de lite känsliga övervintrarna, Afrikas blå lilja bland annat, har fått flytta till lilla växthuset vid ingången. Ljust norrläge fungerar bra för dem.

Avslutar med en bild på mitt favoritträd. Ullungrönnen ‘Dodong’ slår snart ut. 🙂

Länkar till Trädgårdsfägring, titta in där om du vill hitta fler trädgårdsbloggar.

12 tankar på “Nu går det supersnabbt – vårteckensspaning 15 april

 1. Hejsan!

  Massor med ljuvlig vårblomning, här slog blåsipporna ut i förra veckan så jag har lite tid kvar att få njuta av dem.
  Hasselört ja, den skall man hålla kort, blir lätt ett gissel i trädgården. Jag förstår att det var svettigt värre att gräva upp den, rötterna släpper inte taget så lätt. Jag gillar inte att hantera den alls, jag tycker den luktar förfärligt illa.

  Ha en ny skön vecka!

  • Jag tycker hasselörten luktar gott, men visst är lukten speciell. Gillar verkligen hasselört som marktäckare, men nu har jag bara kvar den i en plantering plus i krukor vid ingången. Räcker så.
   Härligt med blåsippor. 🙂
   Fin vecka till dig också!
   Kristina

 2. Ullungsrönnen är en favorit här också och jag såg i morse att den är på gång…. Men så där mycket vackert har inte kommit upp här. Men efter nattens regnande och dagens sol så kanske det också är på gång!!
  KRAM/Susie

 3. Gissar att du bor ganska långt söderut – våren har verkligen kommit långt hos dig! Här skulle jag bli jättestressad om luktärtor redan börjat blomma. Sår mina om en månad ungefär…
  Allt gott!/Laila

  • Zon 1. Men luktärtorna står inte ute, utan står i trädgårdsboden under belysning. De får vänta lite till innan de kommer ut, men då kan barnen plocka sitt favoritsnack nästan med en gång. 🙂
   Kristina

 4. Det är ett aber med marktäckare, plötsligt har de tagit för sig för mycket och då är det ett elände att bli av med dem. Jag har Hasselört i en liten plantering och är noga med att den inte ska få sprida sig vidare.
  Underbart att se alla dina fina bilder. Jag har inte så många vårblommor. Väntar otåligt på Julrosorna, det är de som står för vårshowen i denna trädgården.
  Kram Nora

 5. Hej Kristina!
  Vilken härlig vårkavalkad hos dig. Och jag antar att du hade sommaren på besök i fredags. Den var här också. Tänk att cyklamen blommade så länge som tre månader. Vilken fantastisk växt.
  Önskar dig en skön söndag!
  Kram Anita

  • Tack Anita! Ja, nu går det i en rasande snabb takt och dagarna kunde gott ha dubbelt så många timmar. 😉
   Härligt att du haft varmt och skönt hos dig också! Har sett att blåsipporna slagit ut hos dig. Så vackert det är, denna tid.
   Fin söndag till dig också!
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s