Blommande tulpaner, backsippor och kastanjeknoppar – vårteckensspaning 22 april

Ännu en skön trädgårdshelg är till ända. Vilka vårdagar! Ja, nästan försommardagar! 🙂

De första tulpanerna, ‘Purissima’, har slagit ut.

Tulpanen ‘Orange Toronto’ är inte långt efter.

Och i helgen har jag njutit av att titta på vår praktmagnolia. Förra året blev de vackra blommorna bara en brun sörja efter de hemska nätterna med minusgrader, så desto mer efterlängtad är årets blomning. Snart slår pärlhyacinterna under trädet ut också.

Runt om i trädgården har mina små favoriter ploppat upp i rabatterna. Som den ljusrosa backsippan ‘Perlen Glocke’…

…sjömanshjärtat…

… och så alla kungsängsliljor! Jag har sått frön under många år i Lunden och numera kommer de som en fin matta. Bland frösådderna kommer det en del vita och ljuslila blommor också.

Liten amerikansk kastanj ‘Koehnei’ är nästan som vackrast i bladsprickningen.

Och ljuset! Visst är det underbart att kunna vara ute i trädgården sent om kvällen? Och det är ju så vackert med lite motljus.

Humlorna surrar sent om kvällen och utöver de svåraste balanskonster i sin jakt på mat.

I Trädhörnet har narcisserna gjort julrosorna sällskap.

Mattan med ormöga är som vackrast nu. 

Pionerna skjuter i höjden.

Nunneörterna blommar så fint tillsammans med porslinshyacinterna.

Och sockblommornas limefärgade blad är lätt genomskinliga i kvällssolen.  

Helgen har ägnats åt att binda upp rosor, rensa lite övervintrande ogräs, sitta i solen, fixa vattentunnan i komposthörnan, titta på magnolian, fotografera vackra vårblommor, plantera ett träd, vattna uppkrukade perenner och en massa annat i en salig blandning. Bäst så. 🙂

Ett vårtecken som inte är fullt lika roligt är det här gisslet: ogräs i grusgångarna. Frön blåser in från grannarnas ”gräsmatta”. Jag rensar dem till förb* och är inte road. Tror det är någon sorts veronika. Liten och skör är den i alla fall och svårrensad då den blommar så tidigt. Har legat på knä och plockat och plockat. Får väl se det som någon form av meditation?! 😉 Vilket ogräs har du störst problem med i din trädgård?

Önskar en fin sista aprilvecka, tänk nu är vi snart inne i maj! Fler trädgårdsbloggar hittar du på Trädgårdsfägring, samlingsplatsen för oss som gillar att skriva om trädgård.

14 tankar på “Blommande tulpaner, backsippor och kastanjeknoppar – vårteckensspaning 22 april

 1. Först; Man behöver inte spana längre, våren är helt klart på plats!
  Värsta ogräset; Här är det helt klart bellis. Blommorna är visserligen väldans fina och när ”gräsmattan” är vit som om det har snöat så är det ganska vackert, men dom har en viss förmåga att växa in i alla rabatter och det går tydligen inte att utrota dom när man väl har fått in dom i trädgården.
  KRAM/Susie

  • Ja, nu är det nästan så det får bli försommarspaning. 🙂
   Bellis ja… Hopplös att bli av med i gräsmattor. Jag har inte, men jag minns gräsmattor från när jag var liten där vi barn plockade många kortskaftade buketter.
   Kram Kristina

 2. Men Kristina så mycket fint du har hos dig. Och vilket vackert vårljus i bilderna! I min trädgård händer inte mycket som du kanske sett hos mig men vet du, igår såg jag faktiskt de första lungörtsblommorna. Och några bamsehumlor har varit på besök i uterummet. Mina magnolior frös också förra året då vi fick de hemska majfrostnätterna. Nu håller vi tummarna för att det inte kommer någon frost under blomningen så vi får ta igen det vi blev snuvade på förra året.

  Ha en fin vecka!

  Kram Anita

  • Tack Anita! Det gäller att inte blinka, för då har en växt redan blommat över denna sena, men snabba vår. 😉
   Lungörten är en förträfflig budbärare om vår. Och humlor! Jag blir glad i hjärtat varje år när de hörs för första gången.
   Nu får frosten och minusgraderna hålla sig borta! Och jag har bestämt att det blir en varm sommar, så det så, för i år provar jag ju att odla melon och aubergine… 😉
   Kram Kristina

 3. Hej Kristina!
  Mycket fint hos dig, och väldigt långt kommet. Bland allt det fina får backsippan mitt hjärta att slå lite extra. Underbar färg och så söt. Har för vana att försvinna efter ett tag hos mig, men jag är envis och skaffar nya.
  Ha det fint /Marika

  • När det gäller fina backsippor får man vara envis. Jag har också plantor som försvunnit, men ännu så länge blommar denna rosa lilla karamell hos oss. 🙂
   Kristina

 4. Tack för alla fina vårblommebilder! Det var verkligen en härlig helg men nu är det normala vårtemperaturer igen här. Typ 6 grader 😦

  Men som sagt: man får vara glad om det inte blir en massa minusgrader!

  kram

 5. Ser helt underbart ut hos dig och imponerande matta av kungsängsliljor. Lite märkligt att ogräset gillar grus. Det mest rensade stället här är stenmjölsgångarna bland grönsakerna. Där trivs verkligen det mesta.

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s