Japanska lönnar, vackra ormbunkar och ett rosa storax

Vad har jag gjort de sista veckorna? Trädgårderat och handlat träd och växter, det är svaret! 🙂

Inte mindre än fem nya japanska lönnar har hittat hem till vår trädgård (med lite hjälp från maken och mig förstås). En plantskola som skulle stänga reade ut allt och vi gjorde en utflykt med siktet inställt på trädköp.

Förra våren frös den vackra japanska gyllenlönnen, Acer aureum, bort helt i den där hemska köldknäppen vid påsken. Jag blev oerhört ledsen, gyllenlönnen var en bröllopsgåva från mina morföräldrar till oss och hade med åren vuxit sig manshög. Vid ett föredrag hos Trädgårdsamatörerna i vintras berättade Sara Brenne om en annan sorts lönn som ser ut som gyllenlönn, men skulle vara tåligare. Till min glädje hittade jag den på plantskolan! 🙂 Vinlönn, Acer circinatum ‘Sunglow’ har vackert limegröna blad.

Även min Japanska storax, Styrax japonicus ‘Emerald Pagoda’, dog knall och fall i den där köldknäppen förra året.Nu hittade jag ett nytt japanskt storax, Styrax japonicus ‘Wespelaar’ som fick följa med hem. Den har svagt rosa blommor och bladverket blir rödgrönt på sommaren. Plantan är bara meterhög men blommade redan, det lovar gott.

Maken är inte så trädgårdsintresserad som jag, men han är väldigt förtjust i just japanska lönnar. Vi valde och vrakade bland alla vackra träd och fastnade för dessa fyra:

Japansk lönn, Acer palmatum ‘Ryusen Pendulum’, med hängande växtsätt.

Japansk lönn, Acer palmatum ‘Hupp’s Red Willow’.

Japansk lönn, Acer palmatum ‘Seiryu’.

Japansk lönn, Acer palmatum ‘Tamukeyama’.

Den sistnämnda ska få växa vid den blivande dammen (som jag för övrigt har börjat gräva! Äntligen!) Trädköpen var en tidig gåva till oss själva. Om ett par månader är det nämligen 20 år sedan maken och jag träffades och 15 år sedan vi gifte oss. Vi hade tänkt leta träd till sensommaren, men nu tidigarelade vi det.

En näbbskenkamelia, Stewartia rostrata, fick också följa med. Den får 3-5 cm stora vita kamelialiknande blommor på försommaren, har ett vackert grönt bladverk och får blodröd höstfärg.

Vinterbuske, Abeliophyllum distichum, blommar tidig vår med forsythialiknade vita blommor på bar kvist.

För ett par veckor sedan var jag också på plantmarknad för oss växtnördar 😉 Där koncentrerade jag mig på ormbunkar och köpte de här olika.

Hjorttunga, Asplenium scolopendrium ‘Cristata’.

Briljantbräken, Polystichum makinoii, vintergröna blad.

Bronsbräken, Dryopteris erythrosora.

Svärdbräken, Polystichum munitum.

Sedan fick även några andra växter följa med hem:

Färgväppling, Baptisia ‘Sparkling Sapphires’ (bilden), 60-90 cm hög med blåvioletta ärtblommor. Färgväppling, Baptisisa ‘Vanilla Cream’ 60-90 cm hög med gräddgula ärtblommor. De är torktålia och hamnar i Stäpprabatten.

Flikbladig filigransbräcka, Peltoboykinia watanabei WBL12167, bladväxt med gräddvita blommor från Kyushu i Japan. Den gillar fuktigt läge och hamnar vid dammen.

Ängsnäva, Geranium pratense ‘New Dimension’, blåvioletta blommor och rödgröna blad.

Vitsippa, Anemone nemorosa ‘Pink Delight’, fylld rosa vitsippa. Så söt!

Sjömanshjärta, Dicentra cucullaria ‘Pink Punk’. Har det vita sjömanshjärtat och har varit på jakt efter det rosa ett bra tag, nu hittade jag det äntligen! 🙂

Kobrakalla, Arisaema amurense ‘Korean Form’, vacker med mörka strimmor på blomman.

Sockblomma, Epimedium stellulatum ‘Long Leaf form’ (bilden) och sockblomma, Epimedium grandiflorum ‘Mrs Ozamoto original’.

Svavelsippa, Anemone x lipsiensis.

Hundtandslilja, Erythronium californicum, två olika sorter. (Köpte dem av en privatperson och har inga sortnamn, om någon känner igen dem så berätta gärna.)

Rodgersia ‘Chocolate Wings’.

Primula pubescens ‘Louis’.

Ett rosa blåbär, Vaccinum corymbosum ‘Pink Lemonade’, ska flytta in bland de blå kompisarna i Torvrabatten.

Och av en slump hittade jag också nyligen två klängväxter som jag har varit på jakt efter i flera år på vår ”vanliga” plantskola. Dels den vackra klematisen Clematis ‘Guernsey Cream’ som jag såg hos Maria en gång för fyra år sedan, dels ett rosa blåregn, Wisteria floribunda ‘Rosea’ som hamnade på ”måste ha listan” efter en artikel i Gardens Illustrated. Nu har jag ett blått, ett vitt och ett rosa blåregn. 🙂Klematis ‘Guernsey Cream’ fotograferad hemma hos Maria för fyra år sedan.

Ooooch, så har vi numera ett aprikosträd, Prunus armeniaca ‘Kuresia’, i trädgården. Vid en mycket trevlig tur på Österlen hittade maken och jag ett fint stort träd (med kart!) på Åbergs Trädgård.

Var allt ska få plats? Jag är rätt bra med det där skohornet. 😉 Och tyvärr har ju några träd, bland annat Franklinträdet, inte klarat den här vintern och ersätts nu med annat.

Önskar en trevlig helg och länkar till Trädgårdsfägring, titta gärna in där om du vill hitta fler som bloggar om trädgård.

16 tankar på “Japanska lönnar, vackra ormbunkar och ett rosa storax

 1. Japanske lønner er jo de vakreste av trær… Veldig synd med gyllenlønnen – men bra med det utalget! Utrolig søt rosa hvitveis! Må nok titte etter den sorten…
  God helg!

 2. Men oj så många fina fynd ni har gjort! Kul med rea, även om det är trist att en plantskola stänger…. Jag tänkte, men hur skall ni få plats, men du är bra med skohornet skrev du själv, vilken tur 😉
  Tack för infon om avocadon, det visste jag inte, även om jag nu inte har bjudit henne på det direkt, det är en dam som förser sig själv om man är ouppmärksam… hm… men jag får helt enkelt vara lite mer uppmärksam med henne, hon är en företagsam dam!

  Ha det gott!
  Kram Gunilla

  • Jo, det är trist att den stänger, men det är för att ägaren fokuserar på anläggning i stället för att ha öppet för allmänheten. På tre år har två andra plantskolor med lite mer specialsortiment stängt när ägarna har gått i pension. Nu är det bara två plantskolor kvar i vår närhet som inte tillhör de stora kedjorna, men de har mer mainstream-sortiment tyvärr.
   Hade själv ingen aning om avokado förr, men trist om djur mår dåligt. Hoppas hon håller tassarna i styr. 🙂
   Kram Kristina

 3. Oj, va mycket fint ni hittade! Japanska lönnar kan man aldrig få för många av – till oss har det flyttat två nya sorter så här långt i år:-)
  Det är alltid trist när man förlorar växter, men extra trist när man förlorar träd. De är ett så viktigt inslag i trädgården. Hoppas att era nya träd fyller tomrummen på ett bra sätt och att de kommer trivas.
  Kram Nora

  • Tack Nora! Vi delar ju kärleken till träd, och det är ju så trist när träd dör. Inte bara för att det är dyrt att skaffa nya, utan för att man har följt det där trädet som växt sig allt större i tron att man ska få se det många år till. Perenner är jag inte lika sentimental kring, om det inte är en växtgåva förstås.
   Ja, vi hoppas de nya träden ska trivas bra hos oss. Några av lönnarna är i praktiken nästan färdigvuxna, andra ska växa till sig lite till. Kul med nya lönnar hos dig, ska kika in och läsa ikapp hos dig. 🙂
   Kram Kristina

 4. Tyvärr är det väl så att det mesta du visade är sånt som inte trivs på vår solgassade torra kalkiga tomt härpå Gotland – trots envisa försök. Speciellt då med lönnar som jag är enormt förtjust i sen mina aktiva bonsaiodlingsdagar. Men några har jag naturligtvis fått att överleva!
  Och din header med det japanska storaxet var riktigt läcker!!
  KRAM/Susie

  • Ja, solgassigt och kalkrikt är väl raka motsatsen till vad mycket av det jag köpt behöver. 😉 Kul ändå att några lönnar har trivts hos dig, det är alltid värt ett försök.
   Kram Kristina

 5. Men oj Kristina! Så många härliga inköp även om det var tråkigt att höra om ytterligare en plantskola som stänger ner. Så roligt att ni hittade en ersättare till gyllenlönnen. Det var ledsamt att höra att Franklinträdet inte klarade sig. Det var mycket som frös bort förra året. Nu är det torkan och värmen som härjar istället. Men det verkar som den kulminerar i helgen, redan på måndag sjunker temperaturerna. När jag läser om alla era inköp så funderar jag på hur ni ska få in allt. Men jag vet ju som sagt att du är duktig med skohornet! Och äntligen …. dammen är på gång läser jag 😉 Jag ser fram mot att se resultatet. Jag hoppas du tar före/efter -bilder. Just hur en damm växer fram är så roligt att se.

  Ha en skön helg!
  Kram Anita

  • Jodå, det blir lite arbete med skohornet, men jag stammar upp många träd och buskar så de växer i en matta av perenner. Då går det in mer än vad man tror. 🙂
   Dammen tar pyttesteg framåt. Jag fotar, men visar nog inte förrän senare. Ligger så tajt till med tid i trädgården i år och då hamnar bloggen ännu långt ner på priolistan. Tyvärr. Men det blir bättre längre fram när allt är planterat. Hoppas jag. 🙂
   Önskar dig detsamma!
   Kram Kristina

 6. Vilken dröm med utförsäljning på plantskola! Och vilka fynd du gjorde – säger jag utan att veta hur ”billigt”/dyrt det blev. Lite roligt är det ju också att gå runt med sina nyförvärv och fundera ut var de ska planteras. Så mycket svårare när man vet vilken växt man vill ha till en viss plats och inte kan få tag i just den!
  Glad blir jag av att du också köpt en skenkamelia, precis vad jag just gjort! Vi får se hur de trivs hos oss, jag hoppas mycket på den!
  Och i övrigt, ja vad ska jag säga. Underbara foton, såklart!

  • Ja, 30 procents rabatt gör ju en del på trädinköp. Fast trist att plantskolan slutar.
   Då håller vi tummarna att våra skenkamelior trivs! 🙂
   Och tack! Hoppas du har haft en bra nationaldag idag!
   Kram Kristina

 7. Grattis till fina lönnarna och övriga nya roliga växter! Jag såg också att Tujas skulle lägga ner för allmänheten, men är ju inte alls lika händig med skohornet som du.
  Kram
  /Anette

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s