I rosornas, pionernas och krolliljornas tid

En hektisk tid både på jobbet och här hemma går nu in i en (något) lugnare takt. Det här har varit första semesterveckan för min del. I morgon fredag 15 juni sätter jag mig på tåget för att åka till Trädgårdsamatörernas Riksmöte i Stockholm. Ser verkligen fram emot en helg fylld med möten med nya och gamla trädgårdsvänner och att få besöka en massa fina trädgårdar. Kanske ses vi? HÄR har jag skrivit mer om vad riksmötet är och hur jag upplevde mitt allra första 2014.

Gräsmattecirkeln på framsidan har fått en gångstig med runda stenplattor. Tonårssonen har grävt bort grästorvorna och fixat dit stenarna. Skönt med stora barn som kan ge en hjälpande hand vid behov. Gräsmattetorvorna har planterats i fågelburarna, gott med gräs för fåglarna.

Den här våren skulle vara lugn, var planen. Men först blev våren sen och sedan kom sommarvärmen och allt gick i 180 knyck. Knappt hann jag vända ryggen till så hade något nytt slagit ut eller blommat över i trädgården. Lägg till det torkan med extra vattning och tusentals ogräsplantor som skulle upp (frön har blåst in från grannen) och man kan väl säg att det har varit lite fullt upp. Bloggandet har hamnat mycket långt ner på priolistan, men här kommer i alla fall ett livstecken. 🙂 I trädgården blommar pionerna för fullt sedan flera veckor och rosornas doft fyller trädgården.

Rosen ‘Gislaine de Feligonde’ har börjat blomma och täcker med råge sin båge mellan Pionrabatten och Trädgårdslandet med de upphöjda bäddarna.


‘Madylone’.
‘Aros Blek’.‘Sarah Bernhardt’.I det gamla bigarråträdet svingar sig honungsrosen ‘Helenae hybrida’ upp mot toppen. Humlorna är som galna i den och det surrar i trädet av pollinerare.

I Skära rabatten utanför trädgårdsboden och växthuset blommar skära pioner av okänd sort tillsammans med vita blåklockor och nejlikor.

Rosen ‘Moonlight’ kastar sig ut från sin spaljé och möts tvärsöver gången av Deutzia scabra ‘Plena’.

Rosen ‘Mme Alfred de Carrière’ blommar i blekrosa mot den mörka väggen vid de nya fågelvoljärerna.

Både rosa, vita och de här orange krolliljorna blommar för fullt. Snart kommer den mörkt röda ‘Norrland’ också.

Och så är vi nästan tillbaka vid gräscirkeln på de första bilderna. Längst bort skymtar portalen med rosen Gislaine de Feligonde. I de två upphöjda odlingsbäddarna växer potatis (som redan blommar!) och bönor/ärtor.

Nu ska jag njuta av min ledighet och fixa med dammen. Vattenväxterna är inköpta, delade, och står och växer till sig medan jag gräver klart. I går regnade det hela 10 mm(!) och allt blev fräschare i trädgården. Nu värmer solen igen.

Önskar er alla en skön helg! Länkar det här inlägget till Trädgårdsfägring.

14 tankar på “I rosornas, pionernas och krolliljornas tid

 1. Så underbart att ha fått regn! Här verkar det som om man flyttat till ett varmare ökenliknande klimat – och nåt regn är inte i sikte idag heller. Detta TROTS att det är lite grått med höga tunna moln – alltså inga regnmoln precis!
  Er trädgård ser fantastisk ut och precis som vanligt så är ”gräset grönare hos grannen”. Här är det bara gult och dessutom börjar det nu uppstå en del helt döda fläckar här och där. Problemet är att när sen regnet kommer så blir allt grönt på en gång, men dom här döda fläckarna där brukar det istället bara gro ogräs. Inte så kul…..
  Din header med en vacker krollilja med regndroppar på är utsökt! Jag har nog inga liljor kvar alls efter det att liljebaggarna gjorde intåg i tusental för några år sen. Innan hade jag massor, det var nog det som var felet…..
  KRAM/Susie

  • Ja, även om det inte var några mängder gjorde det susen. Först kom ett stilla regn, några timmar senare störtregn… Men då hade ju jordskorpan fuktats så jorden kunde ta upp det mesta.
   Vi brukar inte vattna gräsmattan, men i år fick vi göra ett undantag. När vi lade ut poolöverdraget på gräsmattan för rengöring/torkning en solig majdag så blev det så varmt under att gräset brändes! Efter några vattningar kom det igång igen, som tur var…
   Vi har liljebaggar här också, men i år har de hållit sig hyfsat i schack efter plockningen i våras.
   Kram Kristina

 2. Nämen hur ska man hinna med att blogga när man inte hinner med utomhus? Tack för din fina rundvandring, den där rosen är precis så där översvallande vacker som jag vill att rosor ska vara.
  Hoppas du visar fler bilder från trädgårdarna i Stockholm, den lilla provsmakning jag fått på insta ger verkligen mersmak.
  Kram.

  • Tack Anni! Rosorna är verkligen vackra just nu.
   Det blir som vanligt mer från fina trädgårdar jag har besökt om ganska exakt ett halvår. Men det tänker vi inte mer på nu, för dit är det ju ett tag. Men det kommer mer, var så säker. 🙂
   Kram Kristina

 3. Hej Kristina!
  Kombon med ‘Sarah Bernhardt’ och nävorna är ju rar! Avundas lite din resa till Riksmötet – det var säkert riktigt givande. Att ha stora barn som hjälper till är nog en önskedröm för många – de brukar ha andra intressen ä trädgård, men du har lyckats bra med din uppfostran – grattis ;-)!.

  • Hej Anja! Riksmötet var som vanligt givande på många olika sätt. Fick inspiration och idéer och träffade nya och gamla trädgårdsvänner.
   Sonen är inte ett smack trädgårdsintresserad (av annat än chili), men han hjälper till med vissa tyngre endagarsprojekt nu när han är stor nog. Tjänster och gentjänster är något tonåringar förstår. 😉
   Kristina

 4. Oj, oj, oj så mycket fin blomning hos dig Kristina. Fast en del har kanske blommat över nu. Snyggt med nya gången. Jag gillar de runda stenarna. Tycker gången mellan mellan Pionrabatten och Trädgårdslandet är så snygg. Så snyggt det var med nävorna tillsammans med ‘Sarah Bernhardt’.
  Jag antar att ni hade härliga dagar på STA:s riksmöte. Synd jag inte kunde vara med. Något år sak jag definitivt försöka delta. Det verkar så trevligt och inspirerande. Jag antar att du samlat lite bilder från trädgårdarna för vinterns inspirationsinlägg?
  Vill också passa på att önska en riktigt skön midsommarhelg!
  Kram Anita

  • Tack Anita! I går plockade jag den sista pionbuketten och klippte bort alla vissna fröställningar. Nu tar rosorna över. Gislaine är magnifik i år.
   Riksmötet var riktigt bra och ett par av trädgårdarna helt underbara. Kommer som vanligt mer i vinter om dem. Det är mycket trevligt att vara där och umgås med andra som har samma intresse. Nästa år är riksmötet i Örnsköldsvik vilket blir lite långt bort för min del.
   Önskar dig också en fin midsommarhelg!
   Kram Kristina

 5. Det är så fint hos dig Kristina! Hoppas verkligen jag får möjlighet att komma förbi någon gång och uppleva din trädgård!
  Så himla trevligt att träffa dig när du var i Stockholm, även om det bara var för en kort stund. Hoppas vi får möjlighet att träffas igen snart.
  Lycka till med dammen!
  Kram Nora

  • Tack Nora! Jag hoppas också att du och familjen en dag kommer förbi på besök. Vi borde bo närmare varandra, men vi får hålla kontakten på bloggar o insta och titta in hos varandra där. 🙂
   Jag är så glad att vi fick möjlighet att ses och att jag fick se vad som har hänt i er trädgård sedan sist.
   Dammen går framåt…
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s