Bland flammande rött och gnistrande lila – höstfärger i vår trädgård

Äntligen var det en fin helg när jag var ledig och kunde trädgårdera! 🙂

Solen sken, det var lagom varmt och jag grävde och planterade, grävde och planterade. Och åt en tomat eller två. Höstfärgerna har verkligen tagit fart efter de sista veckornas kallare temperaturer. Ännu så länge har vi inte haft frost, temperaturen har ”bara” varit ner och vänt på 0,5 grader. Frost på gräset och is på bilrutorna, men växterna har inte tagit skada.

Det här är min tolkning av Trädgårdsfägrings dubbeltema denna vecka: Tips för höstfärg & Höstfina träd och buskar. Vi har mycket i trädgården som är fint just nu, så nu blir det bildbombning! 🙂

Vi börjar på framsidan:Så här års är stjärnan där kopparlönnen, Acer griseum (trädet till vänster i bild). Solen samarbetade inte riktigt med mig när jag skulle fotografera, men när solen träffar den kopparfärgade barken är den så snygg! Bladen har bara precis börjat få sin röda färg. Olika prydnadsgräs, höstastrar, kärleksört med mera har sin vackraste tid nu. Häggmispelhäcken har slagit över i gult.Bladen på pioner visar höstfärger och till höger har de amerikanska blåbärens blad skiftat färg till olika röda toner.Kopparlönnen igen.En av våra nya japanska lönnar, Acer japonicum ‘Ryusen pendulum’. Vi är klart nöjda med höstfärgen! 🙂På framsidan finns ytterligare en japansk lönn, Acer japonicum ‘Inaba-shidare’. Dess blad har precis börjat skifta över i rött. Det här är den lönn som vanligtvis håller kvar sina blodröda blad allra sist i trädgården, ofta långt in i november.En kombination som blev en lyckträff är glasbärsbuske och en höstaster i nästan exakt samma kulör.

I skära rabatten ser det ut så här:Perukbuske och uppstammad syrenhortensia.Perukbusken har så vackra blommor på hösten.

På baksidan, i Trädhörnet, är det ullungrönnen ‘Dodong’, ginnalalönnen och olika japanska lönnar som skiftar färg nu:En överraskning blev det nyinköpta aprikosträdet ‘Kuresia’ som vi planterade i våras. Det visade sig ha så här fina höstfärger. En klar bonus!Ullungrönn ‘Dodong’.Prydnadsapel ‘Eskilstuna’.Ännu en av de nya lönnarna, denna som nu är blodröd heter ‘Seiryu’. Rönnsumak ‘Tiger Eyes’ är en lägre sort som inte skickar en massa rotskott. Den får supersnygga höstfärger när bladen blir gula-orange-varmröda. I bakgrunden syns ännu en perukbuske.Olika japanska lönnar vid dammen och fågelvoljären. Den lilla i mitten av bilden heter Hupp’s Red Willow’ och den vid bambuspaljén heter ‘Tamukeyama’. Överst i bild syns blad från Ginnalalönnen.Vy från andra hållet.

På andra sidan fågelhuset ser det ut så här:Det här är en riktig favorit just nu, solfjäderslönnen Acer japonicum ‘Acontifolium’. Så otroligt snygga blodröda blad! Granne med den står vårt äkta kvittenträd. Snart dags för skörd. 🙂

Sedan är hösten inte bara sprakande färger. Den kan vara den allra ljuvligaste doft också. Precis vid ingången har vi just nu triss i växter som sänder doftpustar: tibast ‘Eternal Fragarnce’, höstsilverax och hybridkejsarolvon ‘Dawn’.

Önskar en fin vecka!

20 tankar på “Bland flammande rött och gnistrande lila – höstfärger i vår trädgård

 1. WOW!! Vilken fin höst trädgård! En kopparlönn står sen länge på min önskelista. Måste nog ta mig iväg och titta lite närmare på dom. Kan ju ha tur med lite rea nu innan de stänger butikerna för i år:)
  Ja, det fanns väldigt många fler fina buskar och träd hos dig.
  Ha en riktigt fin vecka!

  • Tack! En gång i tiden var vår trädgård en tomt med bara gräsmatta. Vi har planterat många nya träd och buskar, inte minst för att få vackra höstfärger.
   Kram Kristina

 2. Bildbombning gillar jag 🙂 Vilka otroliga färger ni har! Visst måste ni väl också haft ett par frostnätter? Det är ju då de sprakande färgerna brukar komma och hos dig sprakar det verkligen. Glasbärsbuskens bär ser nästan ut som knoppar till astern. Vilken otrolig ”samma kulör kombination”. Och kvittens frukter ser så läckra ut. Rönnsumak ‘Tiger Eyes’ var en riktig snygging.
  Kram Anita

  • Ja, där har samma smak! Gärna många bilder. 🙂
   Nej, ingen ”riktig” frost här ännu (men bara några kilometer bort var det flera minusgrader). Räckte tydligen med den kyla som var för att ge fina färger. Tur det!
   Kombon med höstaster och glasbärsbuske är jag riktigt nöjd med, de lyfter varandra så fint.
   Kram Kristina

 3. Så inspirerande att se din trädgård i höstskrud – magiskt vackert !!
  Hur gammal är din kopparlönn ? Växer den snabbt ? Den var jättefin hos dig och jag blev väldigt sugen på en i min trädgård. Har inte så många träd och kunskapen är också skral.
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  • Tack! Kopparlönnen var 175 cm när vi planterade den 2001. Den dubblade sig i höjd på 15 år. Så rådet är: köp så stort träd du har råd med, för de växer lååångsamt. Olika individer av kopparlönn flagar också lite olika snyggt, så det är lättare att se det på ett större träd. De är härdiga till zon 3 i Sverige.
   Kram Kristina

 4. Suck, så fint du har det, och så många olika träd och buskar du har som får riktigt vackra färger nu på hösten. Det är svårt att välja någon, för de är fina allihop. Fastnade dock för din rönnsumak för att den inte skjuter rotskott. Jag har en vanlig som skjuter mängder så det kanske är läge att byta ut den. Visste inte att det fanns ”snälla” varianter.
  Önskar dig många fortsatta fina höstdagar i trädgården!
  Kram Anna-Karin

  • Har satsat ordentligt på höstfärg och är lika glad över det varje år. ‘Tiger Eyes’ är lite snällare ja. Men bara häromdagen var det en person som jag följer på insta som skrev om rotskott på sin tiger och jag fick hjärtat i halsgropen! Men det visade sig vara helt ok. Hon hade haft sin i många år och på den tiden hade den skickat två (2). Det såg hon bara som en bonus, trevligt att kunna ge bort plantor, och jag får väl hålla med där. Vi hade en vanlig förr när vi flyttade in, men den är borta sedan länge.
   Just nu njuter jag av vädret både på jobbet och hemma, så skönt och varmt!
   Så en kommentar till dig! 🙂 Du har ju också en massa att glädjas åt i trädgården nu och skenkamelian kommer ju att bli riktigt maffig! Och fackellilja som blommar om och en härligt stor ny plantering. Kul! 🙂 Blodgräset är jag impad av, mina har aldrig blivit så där stora och dött efter några vintrar har de också. Hoppas ditt gräs och de andra växterna klarar vintern fint.
   Kram Kristina

   • Mmm, två rotskott på lång tid låter helt okej. Den jag har sätter 20 – 30 per år och jag börjar ledsna lite på dem nu. 🙂

    Det syns att du satsat på höstfärger. Det är så fint.

    Mmm, jag hoppas på att skemkamelian ska trivas och bli stor och maffig. Den känsligaste vintern är nog den som kommer nu, den första, men jag ska klä in den och fjäska lite för den, så får vi hoppas det går vägen ……
    Fackelliljan är jag glad åt, det är en fin växt, och blodgräsen likaså. Synd på dina, men min systers har också minskat och sen dött och det är nog så de brukar göra har jag förstått. Men ibland har man lite tur, får se hur länge den håller i sig beträffande mina. 🙂

    Kollar upp Varberg och återkommer om det.

    Kram

 5. Vilken färgstark bildbomb, den tackar jag verkligen för! Så många vackra växter och snygga kombinationer, ett överflöd av höstprakt. Jag kan inte säga vad som är vackrast, allt är fantastiskt!
  Jag har inte heller haft riktig frost än, det har jag minsann ingen brådska med. Nog kan vi får njuta lite längre, minst en månad till 😉
  Kram ❤

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s