Topp och flopp bland de ätbara frösådderna

I år sådde jag en hel del ”nya” frön och en del har verkligen varit hit and miss.

Om vi börjar med floppen. Melon. Jag hade ju fått frön av vår husebytesfamilj och sådde sorten ‘Diabolo’ i våras. Den tog sig bra och på sensommaren växte sig två nätmeloner allt större.

18 juli.27 juli.

När skulle de vara mogna? Jag googlade mig till att de skulle lukta sött vid stjälken. Jag var där var och varannan dag och luktade och så en dag i början av september kände jag den söta melondoften! Underbart!

Bar in melonen, klöv den och smakade andäktigt en bit. Den smakade vatten. Lukten var ljuvlig, smaken totalt intetsägande. Besvikelsen var monumental. Gick ut och skördade den andra melonen för att se om det var någon skillnad. Lika smaklös den. Så melon blir det inte fler gånger. Om de denna sommar inte har samlat på sig någon smak så lär de ju inte göra det en normalvarm sommar heller.

Men så finns det ju toppar också. Och här kommer ni som odlat denna att delas i två läger. Den ena halvan gillar grödan och den andra gör det inte. Jag pratar om Melothria scabra – Cucamelon eller djungelgurka eller musmelon (ja, kärt barn har många namn). En liten gurksläkting som producerade enormt många små frukter.

Jag gillade dem skarpt, både som de var och att pickla och lägga in som cornichons.En av många små burkar med inlagda gurkor.

Riktigt gott på nybakat bröd med leverpastej.

För den som förväntar sig en söt slanggurkesmak förstår jag om den är en besvikelse. På engelska kallas den Mexican sour gherkin och det ger en fingervisning. Men. Jag älskar krusbär. Om man suddar bort att det här ska vara en gurka så smakar den så mycket godare. Nästa år ska jag odla många fler plantor.

Precis innan jag slängde årets plantor i komposten fick jag reda på att rötterna kan övervintras som dahliaknölar för tidigare skörd nästa år. Så nu står krukan nedklippt i frostfritt utrymme. Ska bli spännande att se hur det går.

Vill du läsa om fler toppar och floppar är det bara att bege sig till Trädgårdsfägring, för detta är veckans frivilliga tema.

12 tankar på “Topp och flopp bland de ätbara frösådderna

 1. Gurkan måste jag absolut prova nästa år! Du har alltså sått den med frö, inte köpt en planta? Hur stor blir plantan och hur många behöver man för att få en lagom skörd? De är otroligt dekorativa 🙂
  Kram!

  • Jag sådde frön och de grodde fint. Jag kan ta med några till dig när vi ses om ett tag. 🙂 Hade två plantor i en stor kruka på kanske fem liter och i den hade jag satt ett mindre klättertorn på dryga metern. Gurkorna är smala i ”stammarna” och slingrar sig vilt. Två plantor räckte bra för ätskörd och lite inläggningar, men nästa år sätter jag nog några plantor till. Det jag gillade var också att de gav gurkor ändå in i oktober (tack varma september)! Jag hade mina plantor utomhus i varmt och skyddat läge, växthus behövdes inte.
   Kram Kristina

 2. Hej Kristina!
  Jag tillhör dem som inte gillade djungelgurkan, den var besk i smaken, men nu har jag provat. Synd om melonen inte var god, men alltid kul att prova. Ibland blir det lyckat och ibland inte.
  Ha det fint /Marika

  • Det är ju det som är det spännande med att prova nya saker, ibland blir det bra och ibland inte. Men om man inte provar vet man ju inte! 🙂
   Gurkorna delar verkligen de som provat i två läger. Jag visste det innan jag sådde, men ville testa själv.
   Kram

 3. Ser spännande ut, hade säkert jag gillat. Men jag odlar inte ätbara saker längre efter att ha fått så vansinnigt med bladlöss efter odling av chili. Så nu är det endast lime och vindruvor i växthuset – förutom en massa blommande växter förstås!
  KRAM/Susie

 4. Men så konstigt att melonen bara smakade vatten. Nätmelon som brukar vara så smakfull. Dom såg ju verkligen fina ut så jag förstår att det var en stor besvikelse.
  Det var intressant läsning om djungelgurkan. Det verkar vara så att antingen gillar man den mycket eller också inte alls. Har sett båda åsikterna. Jag älskar ju cornichons bara för att dom är så pass kraftfulla i smaken så jag undrar om jag inte skulle gilla dom. Just nu har jag inte börjat fundera på nästa års odling. Har fullt upp med att ta reda på allt från i år 🙂
  Önskar dig en fortsatt skön vecka!
  Kram Anita

  • Eller hur?! Jag fattar fortfarande inte varför melonen inte hade någon smak.
   Du får testa gurkorna och se om du gillar dem. De skulle ju älska din varma tomathörna utomhus. 🙂 (Får du inte tag på frön, så hör av dig.)
   Kram Kristina

 5. Tillhör dem som blev besviken på djungelgurkan men bara vad gällde smaken. Utseendet älskade jag, så den kommer att odlas för den sakens skull.
  Ha en fin vecka /Lotta

 6. Jag kommer testa djungelgurka i år 🙂 erkänner villigt att jag aldrig smakat den, men de är ju så små och gulliga – så oavsett smaken ska det bli roligt att få se dem växa. /Fia

  • De är så fina – och goda – bara man tänker krusbär och inte gurka. 😉 Godast när de är riktigt små, tycker jag.
   Välkommen hit förresten! Hoppas du kommer att gilla det jag delar med mig av. 🙂
   Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s