Nio underbara julrosor i vitt, rosa, grönt och nästan svart

För en tid sedan beställda jag ett helt fång nya julrosor, som en försenad födelsedagspresent till mig själv. Kan vi nu inte besöka Gartneriet Spiren i Danmark ”på riktigt”, kan vi i alla fall beställa plantor därifrån. Och tänk nu inte ”det gör jag sen”. Specialistplantskolorna har det extra svårt när bussresor och växtmarknader ställs in. Älskar du julrosor, unna dig några från Spirens vackra sortiment, frakten var inte alls dyr och plantorna kom fram i fint skick.

Julrosorna står nu tillsammans med övriga frostkänsliga växter i mitt trädgårdsrum som håller +8 grader och har extrabelysning. Förra helgen när det var varmt och skönt stod de ute dagtid och luftade sig. Så snart den här köldknäppen är förbi får de komma ut igen.

White Pearl. Som en stor snödroppe!

Partydress. Så vacker med grönlila skiftningar i det vita.

Yellow spot. Ljust cremegul med hallonröda markeringar. Underbar!

Röd picotee. Vackrare i verkligheten än på bild med sina olika skiftningar.

Cherry Blossom! Helt oemotståndlig!

Aubergine. Mörk, härlig färgton och vackert med ytterkantens ljusa markeringar.

Red Sapphire. Så vacker!

Jade Tiger. Så snygg grön julros!

Onyx Odessey. En svartlila julros, ser mer lila ut på bild än vad ögat uppfattar den som. Supersnygg!

Och här kommer hela gänget igen, från vit till mörklila.

Önskar er en fin marshelg! Här körde jag igång vårröjningen förra helgen när det var varmt och skönt. Lockar inte fullt lika mycket denna helg, men ut ska jag. 🙂

Länkar till Trädgårdsfägring.

8 tankar på “Nio underbara julrosor i vitt, rosa, grönt och nästan svart

 1. Alltså, här sitter jag och suckar och blir nästan tårögd av allt vackert. Har varit på gång till Danmark vid nåt tillfälle, men det kommit saker emellan. Tanken att man kan beställa dem på nätet har inte fallit mig in, men nu ska det ske! Frågan är väl sen hur många av dessa skönheter som klarar sig i zon 4. Man vill ju dessutom ha dem där man rör sig ofta eftersom de blommar när det inte brukar vara så mycket trädgårdsväder i allmänhet.
  Underbara inköp!
  /Anette

  • Vad roligt om jag kan inspirera till julrosinköp! Kanske kan du ha några i större terrakottakrukor som övervinrar i växthuset och grävs ner i backen på våren? Eller om du vintertäcker lite extra som du väl gör med kronärtskockorna? Det är så olika hur många som tar sig vid utplantering. En del dubbla tjurar mer än de enkla. Hoppas du hittar några riktigt fina att njuta av i din trädgård. Vad jag ser i år är att några av de julrosor jag köpte på plats på Spiren förra året kommer fint, även om det är tomt vid några namnstickor. Ska bli spännande att se vilka av de nio nya som vill stanna i lunden.

 2. Vilken fantastiskt vacker samling av julrosor! Det är en så fin blomma, den ger mig lite av samma känsla som blåsippan fast vräkigare. Önskar så att de ville trivas hos mig! Förra våren fick jag plantor av vår bloggvän Carina, men det är bara ett enda blad som jag ser sticka upp där de planterades. Vet inte hur många gånger jag köpt och planterat ut julrosor utan att lyckas. Läser vad du skrivit till Anette och inser att jag nog borde behandlat dem annorlunda. Får läsa på, helt enkelt …
  Kram!

  • Tack, jag är så nöjd med dem jag också.
   Vi får se hur många som vill stanna hos mig, gör hälften det är jag nöjd. I min erfarenhet är akilleshälen sommartorka året när de är nyplanterade. Har själv förlorat flera plantor som såg sååå fina ut – och plötsligt var de döda! 😦 Vattna, vattna under etableringssommaren är alltså det jag har tänkt göra denna gång!!
   I vanliga fall klarar de torka ganska bra, men först när de ”bott in sig” så att säga. Brukar lägga lite extra löv över dem på hösten och låta knopparna titta upp i egen takt.
   Kram tillbaka!

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s