En kylig och seg vår, men nu blommar det äntligen!

Mars har varit en lång och kylig vårmånad. Det är först sista veckan som nattfrosten har försvunnit och vårblommorna har tagit fart. Under tiden har jag tröstat mig med att tjuvstarta våren i trädgårdsrummet (fd barnens lekrum). Det är där pelargoner, Afrikas blå lilja med flera bor på vintern. Nu fick de sällskap av lite vårfägring.

Har haft fullt upp i trädgården under mars med att klippa ner perenner och ta upp en del av löven där de ligger lite för tjockt i rabatterna. Sju jättestora lövsäckar med fjolårsvisset blev det! Det ena av de två kompostfacken är proppfullt. Nu är det dags att lägga ut gödsel och mulch från förra årets kompostfack. Men det får bli till långledigheten i påsk! 🙂

I trädgården blommar de tidiga vårblommorna fint och i veckan som gick kom äntligen både bin och humledrottningar ut och provsmakade på vårbuffén.

Mina tomatfröer har grott och i år odlar jag hela 14 olika sorter… Var jag ska få plats med alla vete sjutton, men det brukar lösa sig på något konstigt vis. Körsbärstomaterna bor i växthuset och busktomater och bifftomater i skyddat läge på terassen. De här blev det: Grot, Piennolo, Alisa Craig, Cherry Roma, Artisan Golden Bumblebee, Black Sweet Cherry, Chilega, Mei Wei, Pink Princess, Indigo Cherry Drops, Brandywine Yellow, Black Sea Man, Chio Chio San och Fransk gul.

Vi har gjort lite annat i trädgården också… Tagit ner ett skatbo utanför vårt sovrumsfönster bland annat. Självklart utan ägg i. Det satt högt, men efter att jag hade köpt en ny stångsåg så lyckades vi. Boden är 2,5 meter hög och stångsågen 4 meter lång… Det var precis att tonårssonen nådde!

Jag jobbar fortfarande hemifrån så mycket jag kan, oftast i sällskap av den här goskissen som brukar ligga på skrivbordet och (halv)sova. Ja, hon ligger faktiskt i samma hörna just nu när jag skriver det här inlägget! 🙂

Med en bukett blommande plommongrenar önskar jag er en fin sista marsvecka! Länkar så klart till Trädgårdsfägring!

16 tankar på “En kylig och seg vår, men nu blommar det äntligen!

 1. Jo jag tackar jag … här var det vårfärger 🙂 Den översta bilden är som ett konstverk. Oj så många tomatsorter. Själv har jag bestämt mig för att bara ha 3 eller max 4 och jag kommer inte att så dom förrän första veckan i april. Det brukar bli perfekt i och med att jag har mina ute. Däremot är chili och paprika omskolade och potatisen ligger för groning.
  Jag är imponerad av skatbonedtagningen. Och än mer imponerad av din spinnande jobbarkompis. Hon är för go.
  Kram och fortsatt fin påskvecka!

  • Ja, det gäller att muntra upp sig i vårkylan! Lite som du har det med kameliorna tänker jag. Skönt att titta på lite färg.
   Utökar sakta min tomatodling efter förra årets fina skörd. I år ska jag ”sno” lite av ytan mellan poolen och den varma söderväggen. Vi har en bänk för omklädning där, men den använder inte tonåringarna längre. Tomaterna lär få lite extra vattning/brännskador, men jag måste ju testa och se hur det fungerar. Sår mina tomater 15 mars, två månader innan utplantering, lagom här. Mina chili (från frö som jag har fått av dig) är så små, men jag upptäckte förra året att jag får tillräckligt med skörd trots senare start. Mer lättjobbat för mig. 🙂
   Det är så skönt att ha en icke höjdrädd tonåring som är längre än mig. Så slapp jag stå däruppe. Skatorna har börjat på bo nr 2, så sonen får riva lite till i helgen. Det finns gott om höga träd vid allmänningen ett halvt kvarter bort, hoppas de bygger där. Gillar skator, men inte kl 04 på morgonen…
   Visst är hon gosig, min lilla jobbarkompis! 🙂 Ligger hon inte där sitter hon i fönstret på andra sidan om mig och spanar på småfåglarna i häcken där nedanför. Skönt liv.
   Kram!
   Kristina

   • Så klart du ska testa. Tomater är tåligare än man kan tro. Bra att hitta nya platser för odlingarna. Aha, där har vi skillnaden mellan Skåne och Stockholmsområdet. Jag sätter inte ut mina förrän en vecka in i juni … detta efter att under flera år råkat ut för obehagliga köldattacker i slutet av maj. Men dom står och växer till sig i uterummet så dom hinner ge enorma mängder med skörd ändå så det går bra.
    Kan meddela att kameliorna fortsätter att blomma även om dom nått sin peak nu. Men vet du … jag har 11 cliviastänglar på gång. Rekord! 8 på moderplantan och 1 var på tre små ”barnplantor”. Tänk när alla dom slår ut.

    Kram och fin tisdag!

 2. Härlig startbild! Håller tummarna för att det inte blir tvärvarmt och explosion helt plötsligt för det är ju mycket att hinna med ändå. Min favoritvår är låååång och sval.
  Det löser sig med tomaterna. Det går alltid att klämma in fler murarhinkar än vad man tror och du är ju expert på att få plats med mycket.
  Allt gott
  /Anette

  • Ja, det löser sig nog med tomaterna på något sätt. 🙂 Längtar efter att testa lite fler sorter.
   Jag gläds åt att julrosorna blommar länge en sval vår. Men det hade varit skönt om vi slapp minusgraderna nattetid.
   Kram Kristina

 3. Ser att Anita skriver om ”Stockholmsområdet” … pyttsan … hon har det så mycket kallare än jag! Precis som du har jag sått (allt för många) tomater, mina börjar bli riktigt fina och alldeles för många. Kanske tur att det bara var ett enda frö som grodde av Artisan Golden Bumble Bee, även om jag blev lite besviken.
  Första bilden, med dina vårblommor, är som en karamellpåse ❤
  Kram!

 4. Wow – så många tomater! Jag älskar tomater så jag köpte en enda liten planta på handelsträdgården i förrgår, en SuperSweet körsbärstomat. Så nu blir det iaf något mer ätbart i växthuset än lime och vindruvor.
  KRAM/Susie

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s