En vit juvel blommar i dammen

För ett par veckor sedan när träden fick allt mer färggranna löv dök en fin liten blomma upp i dammen. Det är den vitblommande orkidén Spiranthes cernua ‘Chadds Ford’, tyvärr saknar den svenskt namn. Den tillhör skruvax-släktet och det namnat känns ju ganska självklart när man ser vridningen på blommorna. Självklart hoppas jag att blommorna hinner sätta frö, men det återstår att se.

Orkidén kommer ursprungligen från USA och den ska klara cirka minus 25 grader på vintrarna. Trivs bäst i sol till halvskugga i närheten av vatten, till exempel sumpområde. Jag köpte plantan hos en dammplantskola i somras, och trodde ärligt talat att den hade dött, tills jag fick syn på blomman. 🙂 Min planta står på den översta hyllan i dammen och har bara själva behållaren i vatten. Det kommer en andra blomstängel, men jag undrar om den hinner slå ut nu när det blir allt kallare.

Ginnalalönnens blad ligger som en roströd matta över hela området, men det gör inget. De löv som hamnar i dammen städar jag bort i vår. Under vintern blir de boplats i bottendyn till trollsländelarverna.

Det ska bli så spännande att se om orkidén klarar vintern bra och växer sig större. Växter som blommar sent på säsongen är något att se fram emot! Att blommorna doftar gott är så klart ett extra plus.

Nu är det mörkt på kvällarna och både trädgården och jag går in i viloläge. Visst finns det saker kvar att fixa, men inga måsten. Det som hinns med i år ser jag mest som en bonus. Nu håller jag bara tummarna att vi slipper en så kall vinter som den förra.

Önskar er en fin november, ta hand om er! ❤

6 tankar på “En vit juvel blommar i dammen

 1. Vilken fin ”skruvad” överraskning. Visst är det en juvel, en doftande sådan dessutom. Hoppas den hinner sätta frö även om det känns sent. Och jag hoppas den överlever vintern.
  Så fint det låter när du tänker på trollsländelarverna och ”bäddar” för dom med Ginnalalönnens blad.
  Önskar dig en fin fortsättning på november!
  Kram Anita

 2. Vilken härlig överraskning att upptäcka denna snygging så här i november, vad kul att den överlevt! Hoppas att den kommer att trivas och att den andra blomställningen också hinner slå ut. Har du några pollinerare som kan hjälpa till med frösättningen eller går du själv med en liten pensel?
  Älskar trollsländor och älskar hur du månar även om dem! Kram ❤

  • Det har varit en och annan humla igång varma dagar, så chansen finns. Vi får se hur det går! 🙂
   Trollsländor är så vackra, vi har definitivt fler sorter nu efter att dammen kom på plats.
   Kram tillbaka!

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s