Dahliafrosseri, pumpaskörd och välkommen höst!

Det är siste september och jag måste ju bara visa förra helgens dahliabukett. Det var det här jag drömde om i våras när jag sådde frön och drev dahliaknölar, det här jag såg framför mig när jag suckade över allt som skulle planteras ut i juni…

Bukettfrossieret! Mina fyra sommarblomsfavoriter dahlior, zinnior, sommarflox och lejongap i skön förening. Här i en bukett i ”mina” färger: svart, ljusrosa, cerise och orange. Tillåt mig att visa lite fler bukettbilder… 🙂

Veckan som har gått har jag skördat vinterpumporna, det blev tre ‘Red Kuri’ och en ‘Blue Hubbard’. Hade förstås hoppats på mer, men är ändå nöjd med skörden eftersom det var första året jag odlade vinterpumpa. Nu får jag ju smaka båda sorterna! Plantorna växte i ena kompostfacket och hotade att rymma in till grannarna, så det var ett evigt klippande av alla rymmar-rankor…

I veckan började också årets överflygning av tranor på väg mot solen och värmen. För mig är det det slutliga tecknet på att hösten är här, lika mycket som de kommer med våren om ett halvår.

Hej då sommaren och välkommen hösten! Säsongsbordet vid entrén är förstås höstpyntat nu med höstsilverax, alunrot, solhatt och mycket mer. Nu går trädgården in i en lugnare period och det finns tid att dela perenner och flytta växter. I alla fall de dagar det är uppehåll, de andra tillbringar jag helst inomhus! Önskar er alla en riktigt fin oktoberhelg!

4 tankar på “Dahliafrosseri, pumpaskörd och välkommen höst!

 1. Oj, oj. oj … vilka ljuvliga dahlior, vilken ljuvlig dahliabukett. Tycker väldigt mycket om färgkombinationen. Så mycket höst men ändå … ett stänk av sommar. Och så pumporna som ligger där så snyggt upplagda. Vackert med tranorna mot den knallblå hösthimlen. Ja för nu är det ju höst … Men innan vi vet ordet av kommer du nog att visa dina första blommande cyklamen igen 😉 Installationen på den nedre bilden är ett rent konstverk.
  Kram och fin helg till dig Kristina!

  • Haha, Anita, du känner mig alldeles för väl! 🙂 Snart är det helt klart dags för dvärgcyklamen (just nu blommar höstcyklamen som bäst).
   Jag är sååå glad för mina dahlior, ger mig så mycket glädje att kunna plocka in buketter.
   Och tack så mycket för berömmet om entrén! Blev riktigt nöjd själv med det och höstsilveraxet doftar underbart.
   Kram Kristina

 2. Nog är det lyxigt att kunna plocka i sådana fantastiska buketter! Det är precis den bilden du ska ha på näthinnan när du står där igen om ett halvår och ska plantera ut.
  Men vilken snål skörd det blev av pumporna, där får du allt njuta av varenda tugga! Jag hade squash i en kompostlåda, det var gott sa sniglarna 😛
  Höstbordet är helt underbart, så välkomnande och vackert vid entrén. Jag har nu gjort som du och planterat mina silverax i en kruka. Hoppas att de vill trivas bättre där. Stor tack för det tipset!
  Och kram!

  • Ja, nu gäller det att memorera stenhårt! 🙂 Fortfarande fina knoppar på gång, även om det går mot slutet för sommarblomningen nu.
   Mmm, sniglarna gillade pumpa de också, minst två fick kastas innan de vuxit klart. Så jag var ändå glad för det som blev.
   Hoppas ditt höstsilverax gillar kruka lika mycket som mitt. Kombinationen av sol och fuktigt är ju lite svår i rabatten. Jag brukar ställa krukorna under tak på vår ingångstrappa sedan när de vissnat ner. Där blir de inte så blöta över vintern.
   Kram!
   Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s