Ett grönt och vilsamt trädgårdsrum i vinterkylan

Jag har börjat bo in in mig i mitt gröna trädgårdsrum. Barnens före detta lekhus på sex kvadrat med öppet upp i nock som blev tonårshangout och sedan övergavs helt. Jag har den något större högra halvan och fåglarna den något mindre vänstra. (Det här fotot är taget från trädgårdsbodens tak och här syns det också hur höga träden vi planterade 2004 när boden byggdes har blivit.)

Det lilla lekhusfönstret på västersidan av boden byttes till ett betydligt större 2021. Det gamla fönstret var inte av bra kvalitet och hade efter 17 år fått fuktskador (men ska återanvändas till drivbänkar är det tänkt). Fadäsen med billiga fönster har vi inte gjort om när vi byggde övriga bodar, man lär sig av misstagen. Nu blev det ett nytt träfönster av bra kvalitet (här blir det inga fönster i aluminium eller plast).

Den rosa väggfärgen i det före detta tonårshangoutet var inget för mig, jag såg framför mig en mustig buteljgrön och naturtoner i trä… Så förra året målade jag väggarna i det jag trodde var en mörkt buteljgrön kulör. Det var det också, men inte på bild. Där såg kulören grågrön och trist ut. Som på bilden med zinniorna nedan, det är svårt att tro att väggen matchar vasen.

Och eftersom jag ville kunna fotografera i trädgårdsrummet så suckade jag djupt och funderade på saken i ett år. Det tar ju både tid att måla om och kostar en del. Men jag gillade inte kulören bättre i år heller…

…frågan var ju bara vilken kulör jag skulle välja för att få det att se ut som jag ville? Tänk så bra sociala medier är då! För rätt som det var fick jag syn på ett badrum i exakt den gröna ton som jag ville ha. Och som tur var delade husägaren med sig av färgnumret. 🙂

I sensomras handlade jag ny färg, denna gång en provburk med halvmatt färg. Det blev inte alls bra. Allt mönster i den tåliga tapeten (som skulle klara lekstugelek) kom fram när väggen fick mer glans. Nytt besök i färgaffären och slutligen var alla väggar ommålade med en helmatt färg i kulören S6030-G30Y. På bilden ovan är det den nya halvmatta färgen till vänster och den gamla helmatta färgen till höger.

Och på den här bilden ovan är det ommålat med den nya helmatta. Mycket bättre, för nu blir väggarna som sammet i färgen. Stolarna i rummet hade jag förut i trädgårdsboden, de har bara fått ny klädsel från ett överkast jag hade liggande som passade bra i färg. (Trädgårdsboden är numera omvandlad till matförråd vinterhalvåret och fröuppdragning på våren. Redskapen är förpassade till garaget och stolarna var bara i vägen. Får visa hur det är omgjort där vid annat tillfälle.)

I trädgårdsrummet samsas ”minnen från förr” med torkade blommor och övervintrande pelargoner. De två nätta bokhyllorna i ek med lådor och skåp är tillverkade på den där tiden när allt gjordes för hand någonstans i möbelriket och jag köpte dem för alldeles för liten summa på Erikshjälpen. Hade jag kunnat rita vad jag ville ha för möbel hade jag inte kunnat rita det bättre. De är precis lagom stora för rummet och längst upp står alla skördekorgar och väntar in sommaren.

En av pelargonen är ett reseminne från när vi bytte hus med en fransk familj 2017. Den har tjocka blad och mycket mörkt röda blommor och brukar blomma en bit in på vinterförvaringen, så även i år.

I trädgårdsrummet finns också några andra känsliga raringar som fönsterkrinum, Crinum moorei, som jag fått av en trädgårdsamatör som lämnade hus för lägenhet. De stora vita blommorna är så vackra. Det är nu jag har nytta av den där helmatta gröna bakgrunden!

I höstas hittade jag åter en växt jag tidigare haft ihjäl eftersom jag hade missat exakt hur många minusgrader den (inte) tålde: Thulbagia violacea ‘Silver Lace’, thulbagia på svenska. Den kommer ursprungligen från Sydafrika och hela växten ska vara ätlig. Bladen doftar vitlök och de små lila blommorna blommar länge, länge.

Med det lämnar jag det gröna blommande och önskar er en fin vit decembervecka! Kika gärna in på Trädgårdsfägring för att se vad andra trädgårdsbloggare skriver om. Veckans tema är Så gick det med mina planer och nu har du läst hur det gick med mina.

7 tankar på “Ett grönt och vilsamt trädgårdsrum i vinterkylan

 1. Så bra det blev med den rätta gröna färgen till slut. Minns hur du höll på och målade och inte var nöjd. Men det blev jättebra … och färgen fungerar väldigt bra som bakgrund till dina blomsterfoton.
  Roligt med blomsterminnen. Tycker mycket om den lila blomman på sista bilden. Vilken tur att du hittade en ny planta.

  Kram och fin adventshelg!
  Anita

  • Tack Anita! Nu är jag jättenöjd med mitt gröna trädgårdsrum, helt perfekt att sitta i året runt, även sommardagar med överraskande regnskurar. 🙂
   Denna vinter håller vi det av förklarliga skäl så kallt det går utan att blommorna fryser ihjäl, men kylan brukar inte hålla i sig så länge.
   Ja, och vet du den lila blomman hittade jag på reabordet i en plantskola i somras. Kostade typ 35 kronor, så jag köpte två och satte i en stor kruka. Har blommat konstant i flera månader nu, så trevligt.
   Kram tillbaka!
   Kristina

 2. Så fint det blev efter ”mycket om och men”! Och det här med nyanser är ju otroligt viktigt, så jag förstår att det tog ett tag att få till det. Men det går ju oftast bra när det är man själv som bestämmer.
  Min kusin i Älta, Stockholm, fick en ny granne som målade om sitt hus från ljust beige till syrenlila. Då blev det så illande skrikande lila att alla grannar gick samman och klagade. Det var hemskt obehagligt att titta på, men grannen tyckte det var snyggt!
  Det slutade med att huset året efter målades om i ett ljust ljust grålila. Inte snyggt det heller, men betydligt bättre…..
  KRAM och GOD FORTSÄTTNING-Susie

  • Tack så mycket! Tror vi alla vet ett hus som ”sticker ut” pga sin färg, syrenlila lät… annorlunda. Förstår faktiskt att grannarna klagade. Har själv bott granne med ett klarblått hus en gång i tiden.
   Önskar dig detsamna Susie!
   Kram Kristina

 3. Pingback: 2022 års trädgårdsplaner – så här gick det | Kristinas oas

 4. Vilken underbar womancave du skapat dig. Anar att det blir många mysiga stunder där inne, speciellt med så fint blommande sällskap.
  Mysigt!

  • Japp, mitt alldeles egna rum! 🙂 Liiite väl svalt i år pga elpriserna, men det är inget att göra åt. Skönt att sitta och läsa trädgårdstidningar en stund och tanka grönska.

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s