Välkommen in ~ i trädgårdsrummet stillar jag min vårlängtan

5 feb 15 trädgårdsbod trädgårdsrum dörrknackVad kan väl passa bättre som portklapp utanför dörren till en trädgårdsbod, om inte en planteringsspade?! Vi hittade den här under vår resa till Frankrike 2013 och kunde inte låta bli att inhandla den som ett trevligt semesterminne.

Tio månader efter att vi rev den ruttna gamla trädgårdsboden är nu vår nya bod/trädgårdsrum klar även invändigt. Jag har inte haft bråttom, utan har låtit det ta tid. En timme här och en timme där har jag sedan i somras målat, sytt, pysslat och planterat.5 feb 15 trädgårdsbod trädgårdsrum vårblommor

Det är här, i trädgårdsrummet, som jag just nu stillar min vårlängtan. Våriris ‘Katharine Hodgkin’ och ljusblå pärlhyacinter blommar för fullt. Krokus ‘Trikolor’ är också på gång att slå ut. Förra året ruttnade flera krukor med lökar för mig, de gillade inte torven i krukjorden. I år tog jag av min ”gröna tak-blandning” i stället och det verkar ha fungerat mycket bättre! Hittills har alla tidiga lökar kommit upp och jag ser att även de sena är på gång. Ett flyttbart element med frostvakt ser till att växterna har det lagom varmt.5 feb 15 trädgårdsbod trädgårdsrum vårblommor våriris katharine hodgkin

Till inredningen visste jag tidigt att jag ville använda mig av det färgstarka tyget med blommönster i rosa, rött och olika gröna toner och orange fjärilar. Stuvbiten jag hade kvar var inte så stor, men räckte till två ryggstycken till dynorna. (Den ena stolen ska stå i växthuset så småningom). Jag kompletterade det mönstrade tyget med stuvbitar av röd manchester och kuddarna fick mönster av fler tygstuvar och band jag hade hemma. Vill du se närbilder på kuddarna kan du göra det här.5 feb 15 trädgårdsbod trädgårdsrum korgstolar

Så här ser den andra halvan av rummet ut. Under den 250 cm långa arbetsbänken står flyttlådor med plastkrukor, backar med såjord, perlit och annat som jag behöver ha gripbart snart.5 feb 15 trädgårdsbod trädgårdsrum arbetsbänk byrå

Jag gillar återvinning. Det mesta invändigt i boden är sådant som vi redan hade och hade sparat till den dag vi skulle bygga boden. Det vi har köpt nytt är arbetsbänken, en del färg, pärlsponten till väggpanelen och de fina odlingsplanscherna. Korgstolarna, den röda trappallen och mattorna kommer från huset vi röjde inför försäljning för två år sedan. Tapeter, färg, Billybokhylla, väggfasta hyllor och den lilla byrån med mässingshandtag hade vi ”över”. Dynor och kuddar består av tygstuvar som fanns hemma och stoppningen i dynorna är ett gammalt täcke. Det mesta av ”pyntet” är också sådant som redan fanns i gömmorna.

Till byrån, hängarna till planscherna (ja, det är byxgalgar), anslagstavlan och förvaringsboxarna på bänken använde jag av mina scrapbookpapper. Det bästa med att ha en lugn bas invändigt – vitt och grått – är ju att det är lätt att förnya inredningen om/när jag tröttnar på den.

Det här var mitt långa bidrag till veckans Blommig fredag som har temat Vårlängtan. För att se vad andra längtar efter tittar du som vanligt in hos Hélena här. Om du är nyfiken på våra förvaringslösningar i boden så fortsätter du nu med resten av inlägget.

Trädgårdsrummet är så här års enbart en lugn vrå att koppla av på. För att slippa se alla trädgårdspryttlar har jag därför hängt upp draperier längs förvaringsväggen. Till våren när trädgårderandet kör igång på allvar så tar jag ner dem. Så här ser det ut åt den vägg som är mitt emot fönstret:5 feb 15 trädgårdsbod trädgårdsrum förvaring

Bakom draperierna (lakan från samma vackert broderade serie som gardinerna) finns det här:5 feb 15 trädgårdsbod trädgårdsrum förvaring bokhylla

Bredvid bambukäpparna hänger spadarna (med balkonglådor under för att fånga upp jord):5 feb 15 trädgårdsbod trädgårdsrum spadar förvaring

På dörren sitter en korgställning (även den från huset vi röjde) där handskar och redskap ska få ligga. Då kan jag bara öppna dörren och greppa det jag oftast behöver när jag ”bara” ska ta en snabbrunda i trädgården. Det syns inte på bilden, men dörren har ett fönster som släpper in ytterligare ljus i boden.5 feb 15 trädgårdsbod trädgårdsrum förvaring korgar dörren

Grattis om du orkade läsa ända hit! 🙂 Någon annan gång ska jag berätta om den fiffiga förvaringen mellan boden och garaget. Den som har varit mycket uppmärksam kanske noterade att fönstret som sitter mitt på väggen, sett utifrån, inte gjorde det invändigt.

Önskar er alla en fin helg, förhoppningsvis med uteväder. Här lovar de i alla fall plus 6 grader och en stor lysande sol! Det ser jag fram emot. I dag när jag gick en promenad värmde faktiskt solen och snön smälte och rann över vägen i rännilar. Om inte det ger vårlängtan så vet jag inte vad som gör det!

41 tankar på “Välkommen in ~ i trädgårdsrummet stillar jag min vårlängtan

  • Tack! Ja, jag ville ha det både praktiskt och fint, för trädgårdsåret har ju sina olika faser där det ena behovet väger tyngre än det andra. Jag har allt suktat efter andras fina trädgårdsrum/växthus må du tro. Utan de drömmarna hade det aldrig blivit något.
   Kram Kristina

  • Tack! Får väl se hur länge det är ordning och reda, vet hur det brukar bli mitt i vårstöket… 😉 Men var tid under trädgårdsåret har sin charm. Nästa höst kan jag städa undan den praktiska sidan och mysa till det igen.
   Kram Kristina

 1. Vilken fantastisk fin trädgårdsbod du har.
  Där skulle man gärna sova över :0)
  Dörrkläppen var en riktig prydnad kunde inte bli bättre. Så snygg.

  Trevlig Helg

 2. Jag lovar dig en sak, det var inga som helst problem att orka läsa detta. Jag har sett fram mot ditt inlägg för du skrev att du skulle lägga ut det idag. Jag har ju redan beundrat dina vackra dynor. Vet du att jag blir faktiskt lite varm inombords när jag ser din bod. Det börjar när man kliver in med den underbara trädgårdsspaden från Frankrike. Och sedan … du har utnyttjat platsen så väl. Så mycket du får plats med. Men fortfarande känns det rymligt samtidigt som det är mysigt. Ett skönt krypin. Det där med återanvändning är något jag gillar. Det försöker jag också satsa mycket på. Jättesmart med korgarna på dörren så du inte ens behöver gå in i boden och jorda ner när du ska hämta dina mindre verktyg. Smart också med balkonglådorna under greparna och spadarna .. rejält med spadar förresten 😉 Kul att det gått så bra med lökarna. Och irisen! Den är så himla vacker.

  Önskar dig en fin helg med fina stunder i boden!

  Kram Anita

  • Vilken tur att vi båda gillar långa inlägg! 🙂 Vi hade skissat klart på ritningen till boden när jag en dag kände att den borde vara lite större, så jag fick plats med en fåtölj. (Hur jag kunde glömma det fattar jag inte i efterhand!) Vi utökade bodens bredd en dryg halvmeter och det är jag så glad över idag att vi gjorde. Just nu är det liiite trångt med två korgstolar, men en stol + ett litet bord kommer att bli precis lagom. Korgarna på dörren var också med från början, även om vi inte visste att det skulle bli precis de korgarna. Att bara kunna öppna dörren och greppa det nödvändigaste – så skönt. Många spadar blir det! Några av de äldsta använder vi inte längre, det håller de inte för, men hantverket på äldre verktyg är så vackert.
   Kram Kristina

 3. For en utrolig fin dørhammer inn til en ”bod” som gjør meg aldeles vårgrønn av misunnelse! Jeg lengter virkelig etter orden i boder og på hagegreier. Må være en fryd å pusle med vårsysler, og tjuvstarte på våren her…

  • Du skulle ha sett vår förra bod… Den var mörk och hopplös att hålla ordning i. Jag längtade efter något annat och fyra år senare blev den drömmen verklighet. Nu har jag mitt rum som är mittemellan inne och ute.

 4. Vilken fin bod, och en massa fina idéer. Gillar det blommiga tyget i stolarna, och härligt med vårblommorna i krukor. Där förstår jag att du trivs. Ha det gott! Marika

 5. Åh så smart med korgar under spadarna, och korgarna på dörren var ju rätt geniala, jag hade nog kunnat tänka mig att utveckla den lite med att ha lösa korgar på dörren, så om det skulle urarta så har man lite snöre och en handspade, och handskar, och inte bara finsekatören! så fint litet potting shed! Kan nästan se monty don kliva in där och hälla lite crocs in the bottom for drainage =)

  • Tack för fnisset! Ja, vad skulle jag göra om Monty Don klev in genom dörren?! Bjuda på en kopp te? 🙂
   Kul om våra förvaringsidéer kan inspirera andra till nya idéer där hemma.

 6. Oh Kristina, vilket perfekt trädgårdsrum!! Förstår om du känner dig väldigt nöjd! Ibland är det bra att saker och ting får ta lite tid så det blir så där perfekt när man är klar. Där kan du sitta och vänta in våren och längta:-)
  Kram Milla

 7. Stort grattis till ditt fina rum från en som använder tvättstugan till de göromål som du nu har ett eget rum för. Inte så optimalt, kan jag avslöja.
  Jag är djupt imponerad av ditt ordningssinne, mångsidighet (jag är fullständig ointresserad av att sy) och energi. Jag ligger även i lä när det gäller vårblomning. Suck.
  Kram
  Marta

  • Tack! Marta, tvättstugan var tidigare mitt planteringsställe också. Jag tröttnade på det (jord och ren tvätt, ingen lyckad kombo), men det tog fyra år från första funderingarna på en ny sorts bod till genomförande. Syendet ligger för övrigt i släkten, liksom trädgårderandet. Har alltid gillat båda sätten att skapa.
   Kram Kristina

 8. For et fantastisk flott rom! Og så fine og smarte løsninger på både potter, spader og redskap. Ordentlig morsomt å se. Ønsker deg mange flotte hyggestunder i ditt nye trädgårdsrom. Ha en fin helg 🙂

 9. Vilket härligt rum! Du har verkligen fått till det smart. Jag har ett rum där jag kan njuta av trädgård men det är inomhus så där kan jag ju inte förvara spadar och sånt och sen har jag min Vinterträdgård där jag oxå kan njuta men där får inga spadar plats… Jaja, huvudsaken att man kan njuta 🙂

  Ha en skön söndag!

  //Veronica

 10. Härligt rum som ni skapat! Underlättar när allt är på en plats och kan få stå kvar när man inte blir klar. Har märkt hos mig att det är när jag måste plocka bort och fram som jag kroknar många gånger. Hoppas du får många sköna, gröna stunder där.

  Kram, Carina

  • Precis, och jord och krukor i tvättstugan bland rena kläder är inte en jättebra kombination… 😉 Ska bli skönt med en plats där det kan stå kvar även när man måste bryta för dagen.
   Kram Kristina

 11. Pingback: Ett grönt och vilsamt trädgårdsrum i vinterkylan | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s