Överraskningen från komposten ~ mitt eget mandelträd!

En dag i mitten av maj fick jag syn på en liten planta i en av de upphöjda odlingsbäddarna i trädgårdslandet. Först trodde jag att det var ännu en liten frösådd bigarråplanta (sådana har vi gott om), men när jag drog upp den…

19-maj-16-sotmandel-3

…så såg den ut så här!

Jag kan inte annat än att bli att bli imponerad över naturen. Det här är alltså en sötmandel som jag har slängt i matkomposten, kanske för att den har blivit för gammal eller har hamnat på golvet när jag har bakat biscotti. Den har legat i varmkomposten i ett antal månader innan jag lassat upp den (nästan) klara matkomposten som vintertäckning i trädgårdslandet. Minusgrader, snö och väta. Och sedan bestämde sig mandeln för att gro… Vad ger ni mig för de oddsen?! De verkar ha varit på mandelns sida i alla fall.

Jag tog den lilla plantan, satte den i en kruka och vårdade den ömt i växthuset. En månad senare, i mitten av juni, var den redan så här stor. Krukan jag planterade den i är en 10×10-kruka.

14-juli-16-sotmandel

När sommarvärmen kom fick den stå i skuggan vid kompostområdet. Mandelplantan har under sommaren vuxit snabbt och fått planteras om i en större kruka. Nu är den så här stor, se 10-liters vattenkannan bredvid!25-sep-16-sotmandel-mandeltrad

Vad jag kan läsa mig till är sötmandeln härdig hos oss i zon 1, i skyddat läge, och kan om jag har tur att blommorna blir pollinerade (eller jag själv gör det) bära frukt inom 4-7 år. Inte för att jag hade planerat att ha ett mandelträd, men jag gillar att odla ätbart. Att ha trädgård bjuder på överraskningar ibland och den här mandeln vill ju tydligen bo hos oss. 😉 Nu ska jag bara fundera ut var jag kan ha detta träd någonstans. Det kan ju, om det trivs, bli 4-6 meter högt. I vinter får det hur som helst stå i lekstugan där vi har ett frostvaktselement.

Önskar en fortsatt bra vecka och trevlig helg!

21 tankar på “Överraskningen från komposten ~ mitt eget mandelträd!

 1. Tänk så det kan gå när man bakar biscotti 😉 Vilken överraskning, och vad stort det hunnit bli redan! Du kanske kan baka biscotti på egenodlade mandlar om några år, det vore ju häftigt! Ja, naturen är bra häftig!

  Kram Gunilla

  • Ja, det hade allt varit något! Men jag blir så glad om det ‘bara’ överlever och blommar vackert. Skulle det mot förmodan bli skörd ser jag verkligen det som en stor bonus.
   Kram Kristina

 2. Tänk vad jag gillar sånt här 🙂 Vilken överlevare, vilken otrolig växtkraft. Det har ju nästan blivit ett litet träd på bara en sommar. När naturen bestämmer sig för något, då blir det resultat. Det ska bli fantastiskt roligt att följa ditt mandelträd. Och även om det verkar vara en riktig tuffing så tror jag att det mår bra av att tillbringa första vintern i lekstugan. Vilka spännande planeringsplaner du har framför dig när du ska hitta en bra och tillräckligt skyddad plats för ditt mandelträd. Vi brukar sjunga en sång i kören som heter ”Som ett blommande mandelträd”. Den kom jag att tänka på nu 🙂

  En skön helg till dig också!

  Kram Anita

  • Ja, överlever det och blommar så ska jag verkligen sitta under det och sjunga! 🙂
   Det har vuxit snabbt, har förvånat mig faktiskt, men samtidigt roligt naturligtvis. Härdigheten blir ju bättre när trädet är äldre, så det får lite snällare behandling minst första vintern.
   Kram Kristina

 3. Men det är ju helt fantastiskt!!! Ett eget mandelträd! 😀 Och så snabbt det växt.
  Tusen tack för fina ord om bloggandet och om pappa. Har saknat er alla och känner mer och mer lust att blogga.
  Ta hand om dig fina du så ”ses” vi!
  Kram

 4. Vilken liten överlevare! Men vad fort den vuxit, jämfört med ”svenska” träd, är det någon vi har som går att jämföra? Med lite vanligt klimat ute i trädgården stannar det väl upp. Annars får du som du säger, noga överväga placeringen;)
  Kram

  • Bra fråga, kanske björkplantor? Men de flesta snabbväxande jag tänker på växer fort först år två, inte första året som mandelträdet.
   Den får stå utomhus så länge s

 5. Men alltså vad otroligt häftigt! Att du lyckats få en planta från en gammal mandel.Jag skulle vilja ha ett valnötsträd, kanske jag borde pröva plantera en nöt ändå, fast jag läst att de borde vara färska för att lyckas…

 6. Pingback: Lundens tid – historien om vår trädgård del 8 | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s