Massor av träd, några papegojor och ett lekhus – historien om vår trädgård del 5

Om det var något som vår trädgård led brist på förr så var det träd. 2004, fem år efter att vi köpte huset, var det dags att skapa ett område med en lagom hög trädridå mot söder och väster. Självklart med gluggar för sol, men de flesta växter gillar halvskugga bättre än stekande het sol. Människor också, för den delen… Att jag dessutom tycker väldigt mycket om träd bidrog naturligtvis. 🙂

Året innan hade maken och jag gift oss och av mina morföräldrar fick vi en större peng i bröllopsgåva att använda till trädgården. De pengarna köpte vi träd för!

Det här var vårt första flerårsprojekt – men inte det sista! Det inleddes sommaren 2004 med att vi planterade träd, massor av träd! En ginnalalönn, en ullungrönn, en blomsterkornell, två prydnadsaplar, en uppstammad syrenhortensia och tre japanska lönnar.

Så här små var de då: Till vänster i bild, bakom de små tujakloten, syns en ljusgrön buske mot den mörkgröna häcken: det är ginnalalönnen! Och närmast i bild står en buske, det är den ena prydnadsapeln. Bakom den sticker en annan buske upp väldigt rakt, det är ullungrönnen och strax bredvid står blomsterkornellen.

2005, ett år efter plantering: Nu börjar ginnalalönnen och ullungrönnen att dra iväg!

2007, bara tre år efter plantering! Spana in ginnalalönnen bakom fågelhuset, ullungrönnen vars topp inte ens är med i bild och prydnasapeln som blommar i vitt.

Fem år senare, 2009, hade ginnalalönnen börjat titta fram över fågelhusets tak, ullungrönnen var över tre meter hög och prydnadsapeln hade brett ut sig rejält.

Och tio år senare, 2014, såg de ut så här! Nu hade ginnalönnen och ullungrönnen fått sin sluthöjd på runt sex meter vardera. 🙂 Längst till höger i bild syns blomsterkornellen med sina vita ”blommor”. (Grannen har tagit ner sina björkar som syns i bilderna ovan, så numera är det våra träd som är högst.)

Sommaren 2004 var ovanligt regnig, men sällan har vi varit så glada över alla droppar som föll från himlen. Träden och växterna vi planterade mådde ju utmärkt och vi slapp att vattna hela tiden. Själv var jag höggravid med barn nummer två den hösten, så resten av projektet fick vänta tills året därpå.

Maken drömde om att åter kunna ha papegojor och planen var att bygga ett ”fågelhus” med stora voljärer runt om, inbäddade av träd och grönska. Det här är det område i trädgården där våra respektive intressen förenas som mest och bäst. 🙂

2005 byggde maken grunden till fågelhuset och 2006 började byggandet av det. Fyra av de tio kvadraten var till fåglarna med plats för inneburar med mat, vatten och holkar.

Sex kvadrat var till ett ”lekhus” åt barnen. Hela boden isolerades, vi drog in el och gjorde rejäl takhöjd med öppet upp i nock för att få både rymd och ljus.

Planen var också att ”lekhuset” skulle kunna bli ”hang out” för tonårsbarn i behov av att vara i fred så småningom (och efter ommålning så har det använts som det i flera år nu). Som en extra bonus byggdes lekhusdelen så att det precis går in en säng i längd på vardera sidan dörren så vi kan ha det till gäststuga om vi vill längre fram.

Om träden längs västersidan av Trädhörnet växte snabbt så kan man inte säga detsamma om delen mot söder – men det hade förstås också med trädvalet att göra. Japanska lönnar växer lååångsamt!

2006, två år efter plantering. Fågelhusbygge pågår och lönnarna är så små, så små.

2013, nio år efter plantering, har det börjat bli lite höjd på dem. Närmast gången har de också fått sällskap av ett äkta kvittenträd.

2018, 14 år efter plantering, har äntligen japanska lönnen ‘Dissectrum’ blivit drygt manshög! Det är den som är näst närmast i bild med mörkröd höstfärg. Bakom skymtar kvittenträdet med sina gula frukter och ovanför fågelhuset syns orange blad högt däruppe – det är ginnalalönnen! Till höger i bild syns ullungrönnen som börjat få sina fantastiska höstfärger.

Det svåra med det här projektet var att föreställa sig hur Trädhörnet skulle upplevas när fågelhuset väl kom på plats och man i praktiken bara skulle se växter och träd från ett håll. Det var väldigt svårt att ”se” det framför sig på skissbordet.

Vi har fått göra vissa justeringar, men det mesta blev ändå som vi hade tänkt oss. Genom hela Trädhörnet slingrar numera en röd stig i granitkross. Först hade vi dock runda cementplattor som trampstenar där, men vi tröttnade på att marktäckarna växte upp och täckte dem hela tiden. Vissa träd har dött och andra tillkommit. Gångar har lagts om när träd och andra växter så krävt.

Visionen om att fågelvoljärerna skulle ligga inbäddade i frodig grönska, den besannades med åren. Mer om hur det ser ut inne i fågelhuset och vilka fåglar vi har kan du läsa genom att klicka HÄR.

Vill du läsa tidigare delar i historien om vår trädgård – om hur vi förvandlade en trist gräsöken till en grön oas? Det kan du göra HÄR.

Nu önskar jag en trevlig helg och vecka och passar på att länka till Trädgårdsfägring.

22 tankar på “Massor av träd, några papegojor och ett lekhus – historien om vår trädgård del 5

 1. Skulle bara kolla väderprognosen innan vi snart ska starta med nationaldagsmenyn då jag fick se ett nytt inlägg från dig och var tvungen att läsa. Tycker det är så kul med dina tillbakablickar och idag var det (för en trädälskare) extra roligt. Tänk att du har bilder från nästan samma plats också genom åren. Jag har ju följt bland annat din ‘Dodong’ i fler år men tror aldrig jag sett den som nyplanterad. Blomsterkornellen minns jag också, med de vackra blommorna (som jag älskar) och frukterna den fick. Höstbilden, där man ser hur lönnarna vuxit till sig, är bara så ljuvlig. Lekhuset (inklusive barn) var ju bara så näpet och fint.

  Hoppas du får en fin nationaldag. Väderprognosen visade dessvärre regn (eller, det behövs så egentligen är det bra) så det blir att äta i uterummet istället för bredvid vår doftande guldazalea i trädgården. Men det är inte fel det heller 🙂

  Kram Anita

  • Haha, så kan det gå när man ”bara ska kolla”…! 🙂 Hoppas ni hade en bra nationaldag, här regnade det, haglade en stund och så sken solen här och där.
   Visst är det fascinerande att se trädtillväxten?! Jag har letat foton i timmar för att hitta så ”lika” vinklar som jag bara kunde. Inte helt lätt, för en del vinklar som jag numera fotar i var inte snygga då och därmed inte fotograferade mer än vid något enstaka tillfälle. Träden växte till och med snabbare än vad jag kom ihåg. Ja, inte de japanska lönnarna, men de andra! 🙂
   Och vet du vad Anita? Lekhuset -> tonåringarnas ”hang out” -> kommer att bli mitt från och med nu. Yes! Så nu går mina tankar för högvarv vad jag ska hitta på med sex kvadrat trädgårdshus! Mysigt ”det regnar ute”-rum sommartid och ”dra upp växter”-rum vintertid är nog svaret.
   Kram Kristina

   • Anade att det låg mycket arbete bakom bilderna. Arkiven blir ju rätt stora med åren 🙂 Vädret här blev regn men ett inte alltför hårt som gjorde gott i naturen och smattrade hemtrevligt på uterumstaket (alltså inte så där hårt som när du var här 🙂 ) Och så ett stort GRATTIS till det lilla huset. Kan tänka mig att du går och funderar, fast det låter som du redan har en plan. Det där med ett ”det-regnar-ute-rum” på sommaren är toppen.

    Kram Anita

  • Kan bara hålla med dig! De flesta av våra grannar har ”bara” gräsmatta, så det är tur att vi har tillräckligt med träd för att väga upp… 😉
   Det är kul för mig också att se utvecklingen på foto. 🙂

 2. Hej!
  Hamnade här av en slump och blev fast! Vad ni har skapat och mängden växter verkar aldrig ta slut varken i antal eller mängd!
  Jag och min man står inför ett liknande projekt som er: vi flyttar i sommar till ett hus med drygt 1500 kvm tomt – vara gräsöken och ett fåtal växter som verkar både malplacerade (felplacerade) och göra en tynande tillvaro. Och inga träd! Jag som så gärna vill skapa blomsterprakt, ätbart och skugga. Två av de växter som står högst upp på önskelistan när vi flyttar in i augusti är körsbär och magnolia och där har jag haft ögonen på två sorter du har nämligen Stella och praktmagnolia. Är dessutom till naturen otålig och vill ha snabbväxande träd (i zon 2) eftersom jag inte tål värme så bra och helst massa god frukt fort! Kan du rekommendera dessa sorter? Har du ytterligare något tips tar jag gärna emot det! Tilläggas kan att min man har noll trädgårdsintresse och vi har en 2-åring.
  Hit kommer jag komma tillbaka!

  • Vilken bra slump! 🙂 Välkommen hit och hoppas du ska hitta mycket matnyttigt på bloggen när du nu står i början av den resa vi också har gjort…
   Min man är inte så trädgårdsintresserad när det kommer till växter eller design av trädgården, men han har med åren blivit bra på att snickra och lägga sten. 😉
   Jag har massor av tips till dig, men det blir för långt att skriva här. Jag föreslår att vi pratas vid i stället, om du vill? Jag skickar mitt telefonnummer till dig via din mejladress. Vill du hellre mejla så ser du min mejladress då också.
   Trädgårdshälsningar Kristina

 3. Härligt att få läsa om hur din TRÄDgård utvecklats – och dessutom kika på fåglarna! Passade perfekt en gråmulen dag när allt är blött och man inte kan klippa gräset som jag hade planerat in.
  Nån gång emellanåt brukar jag kika på mina CD-sparade bilder för att påminna mig om hur vår tomt såg ut när vi flyttade hit för snart 17 år sen och det har naturligtvis hänt massor.som man glömt.
  KRAM/SusieS

 4. Jag är så imponerad av att du lyckats ta bilder vid så många tillfällen och dessutom lyckats hitta dem. Det är ju svårt nog med alla digitala bilder, men att leta bland dia- eller pappersbilder är ett än värre jobb! Anar att jag också har många bilder från förr, men efter att Lillhunken föddes 2001 har nog inga pappersbilder sorterats alls … Börjar förstå svärmor som sade att hon skulle sortera diabilder när hon blev pensionär. Nu har maken alla hennes osorterade bilder …
  Visst blir man rätt fascinerad när man ser hur (just) träd växer utan att man egentligen inser skillnaden förrän man ser gamla bilder? Jag står och tittar på min magnolia i hörnet av tomten, den som jag köpte för många år sedan och flyttade flera gånger för att den inte trivdes och nu, nu är den helt ofattbart stor! Jag skojade om att den kunde bli tio meter, undrar om den tänker bli det? På tal om magnolior, vilken är det på din header? Ursnygg!
  Kram!

 5. Hej!
  Blir alltid glad när det finns nya inlägg att läsa hos dig, extra mycket så när det är före- och efterbilder. De ger hopp och inspiration! Inser att mina taniga pinnar till träd kommer att ta sig med tiden och ge den rumslighet som är tänkt, även om det är några år tills dess. Planterade favoriten ullungrönn i höstas och längtar tills den växer till sig, det är ju ett sånt härligt träd. Tack för att du delar med dig med bilder och text om din fantastiska trädgård- det inspirerar! 🙂

  • Åh, tack så jättemycket!! Det betyder så mycket för mig att få ett kvitto på att du och andra har nytta och glädje av det jag lägger upp. Just att se hur snabbt träd växer tror jag kan inspirera fler att plantera. När man ser att det är inte 20 år framåt innan trädet är stort, utan kanske bara fem.
   Stort lycka till med trädgård och trädplantering! Och kul att du har planterat en ullungrönn! 🙂

 6. Vi är ju lite inne i samma resa som ni (fast vi inte har några fåglar 🙂 och jag bara älskar att följa trädens utveckling. Här fick vi ta bort massor med döda och halvdöda träd när vi flyttade in för tio år sedan. Som tur är var det några som mådde bra, bl.a våra äppelträd och det stora körsbärsträdet mitt i trädgården – jag är så glad för dem! Sedan har vi planterat massor med träd och buskar i alla möjliga formar, storlekar och färger.
  Din Ullungrönn är så fin! Just Ullungrönnen är nog det enda trädet vi har köpt som jag är besviken på. Vi köpte ett stort exemplar, men det vill inte ta sig riktigt. Fortfarande glest och lite tråkigt. Förhoppningsvis tar det sig med tiden.
  Önskar dig en fin helg i trädgården! Kram Nora

  • Visst är det skönt att ha några stora träd att börja med! 🙂 Jag tycker det är så kul att följa er resa också.
   Hoppas din ullungrönn tar sig! Det enda jag spontant tänker på är att den var oerhört törstig under sin etablering.
   Hoppas du har haft en fin helg! Själv har maken och jag handlat några fler japanska lönnar… Men dem får jag visa om några veckor när vi haft Tusen Trädgårdarvisningen!
   Kram Kristina

 7. Pingback: Femårsprojektet (eller när vi grävde upp halva trädgården) – historien om vår trädgård del 7 | Kristinas oas

 8. Pingback: Lundens tid – historien om vår trädgård del 8 | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s