Bråttom, bråttom…

På fredag morgon lyfter flyget mot England. Inte mot London och Chelsea, inte den här gången. Nej, jag och äldsta barnet ska hälsa på min bästa väninna sedan au-pairåren för drygt 20 år sedan. Nu vore ju inte jag jag om det inte blev ett trädgårdsbesök eller två också under besöket… 😉 Och några plantor lär nog slinka med i handbagaget, befriade från den mesta jorden, när vi åker hem en vecka senare. Tyvärr lovar väderprognosen regn och åter regn, men jag hoppas på uppehåll någon gång i alla fall.

Innan jag lämnar vår egen trädgård gäller det ju att fixa allt som inte kan vänta en dryg vecka till. Igår tog jag och trädgårdsintresserade A ett ryck i trädgårdslandet och planterade ut både sockermajs och prydnadspumpa samt en massa sommarblommor, främst olika sorters zinnia och lejongap, i Trädgårdslandet. Ja, jag vet att järnnätterna finns, men de är extremt sällan ett problem där vi bor. Jag har också – för att vara på den säkra sidan – byggt ”tält” med stödbågar och dubbla lager med fiberduk över majs och pumpor.

prydnadspumpa 2 20 maj
Fina rötter på prydnadspumporna som vi sådde i början av april.sockermajs 20 maj
Sockermajs trivs bäst om den planteras i grupp, så jag sätter de tolv plantorna i förband.prydnadspumpa sockermajs 20 maj
Färdigplanterat! 12 majs och 4 pumpor.

prydnadspumpa knopp 20 maj
Prydnadspumporna har redan knopp… Ojoj, hur ska detta gå?
trädgårdsland 20 maj
Första ”tältet” i fiberduk är klart.

Sparrisen växter så det knakar, vi har redan skördat fyra rejäla buntar. Varje morgon tar jag en runda och skär av de stjälkar som vuxit sig tillräckligt långa. Nu var det också dags att rensa bort mattan av frösådd ettårig vallmo som jag har samplanterat med sparrisen. Jag sparar 8-10 plantor per odlingsbädd och håller tummarna att färgerna blir de jag önskar…

Sparris o vallmo 20 maj
Innan rensning av den ettåriga vallmon.

Jag har också planterat ut plantorna med kronärtskocka ‘Violet de Provence’ som min mamma var snäll och drog upp från frö till mig. De två största är utplanterade, i det lilla uteväxthuset står fyra plantor till på tillväxt. Tanken är att de ska få växa i potatislandet när vi har skördat där så småningom. Fast de plantorna får vänta på större krukor till efter England.

kronärtskocka 20 maj
Nyplanterat! Lavendeln som är satt som häck i odlingslådan frös ner hemskt illa i vinter och jag fick kapa ner den rejält. Återstår att se om alla plantor tar sig eller hur det går…
kronärtskocka 2 20 maj
Äntligen! Drömmen om egen kronärtskocka är verklighet tre år efter lådan byggdes. Nu är det bara att hålla tummarna att plantorna trivs och överlever.

8 tankar på “Bråttom, bråttom…

 1. Sicken sprudlande energi du har! Hur hinner du med allt?!? Trädgård – hus – familj – jobb(?) ….
  … dessutom sitta framför datorn, hålla bloggen i ajour 😮 med att skriva en intressant sida med fina bilder. 😀 ( har inte kommit så långt som att blogga om min trädgård, känner att jag inte har den kunskapen. :/ )
  Jag är imponerad och blir glad över din sprudlande fram fart med trädgården, det ger lite smittande av ‘vill-hinna-med-göra-känslan’. 🙂 Ärligt talat, blir man lite grön av sund avund 😉 vilket ger mej en kick i backen och säger till mig själv: ut och gör nått kul med mina 6’ooo kvm gräss. :p

  Ha en riktig härlig rutt i England!!
  / Salla

  Ps: Du vet väl att trädgårdar gör sig bäst när de får lite regn. 😉

  • Ja, hur hinner man med allt? 😉 I höstas var jag och lyssnade på en föreläsning där några bloggare berättade om varför de bloggade. Innan det hade jag tänkt att det där har jag inte tid till. Men en sak som en av dem sa fastande. ”Jag bloggar hellre en stund på kvällen än slötittar på tv eller slösurfar”. Så jag bestämde mig för att prova och se hur det kändes. Dessutom såg jag möjligheten att samla alla växtnamn, foton och idéer på ett och samma ställe, himla praktiskt!

   Efter några månaders skrivande ”i det tysta” tog jag steget att bli mer aktiv. För mig ger det nästan lika mycket energi tillbaka att skriva om vår trädgård, som att faktiskt vara i den. Det är ju inte så att jag hellre är framför datorn än utomhus, men när det är dåligt väder eller när det mörknat så är det en stunds skön avkoppling att dokumentera vad som händer i trädgården. Bloggen är i första hand min trädgårdsdagbok, men jag tycker det är jättekul om andra har glädje och nytta av det jag skriver och jag blir jätteglad av all positiv feedback och kommentarer som ni som läser här kommer med! Det betyder jättemycket!

   Nu lägger jag ju ner väldigt stor del av min fritid på trädgården, men för mig är det inte arbete att vara ute i trädgården (även om vissa perioder är mer intensiva än andra), utan något som får mig att må bra i balansen mellan jobb-familj-fritid.

   Nu ser jag fram emot att se några riktigt frodiga trädgårdar i England! 🙂

 2. Vilka härliga odlingar!
  Själv odlar jag allt mellan himmel och jord på min balkong!
  Alltid roligt att prova och se vad som trivs och växer!
  Snart dags för rabarber skörd!

  /anna

 3. Så mye flott du dyrker Kristina! Aspargisen din ser helt struttende og flott ut! Kunne tenke meg å prøve å dyrke den en gang selv! England uten Chelsie… !?…he he ja, blir helt sikkert en flott tur for det! Tenk hvordan hagen har vokst hos deg på en uke!? Riktig god tur og gleder meg til nye bilder!

  • Ja, jag vågar knappt tänka på hur mycket som kommer att ha hänt när jag kommer tillbaka! Ska bli så kul att återse min bästa vän, Chelsea får bli ett annat år. Nya bilder kommer absolut sedan. Ha en bra vecka du också! Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s