Kastanjen Aesculus pavia ‘Koehnei’ i blom

Jag har tidigare skrivit om vår dvärgkastanj här på bloggen, men har nu insett att jag har skrivit fel namn. Jag hade fått uppgiften att den hette dvärgkastanj, men korrekt namn är Liten amerikansk hästkastanj, Aesculus pavia ‘Koehnei’. Den är relativt ovanlig, vilket säkert har med härdigheten att göra, men jag kan absolut rekommendera den för de som liksom jag älskar kastanjeblommor, men inte har plats för ett stort kastanjeträd.

Den är ympad på färdig stamhöjd, i vårt fall knappt en meter, och den växer mycket långsamt. Vårt exemplar är runt tio år nu och det har bara blivit obetydligt större i kronan på den tiden. Knopparna är kopparfärgade när de kommer på våren och blomningen i maj-juni går i rött/rosa/korall. Enligt källor så ska den sätta kastanjer ”oregelbundet”, vårt träd har dock aldrig gjort det.

Trädet blir cirka två meter i omkrets på kronan när det någon gång i framtiden är färdigvuxet. Enligt uppgift ska det klara zon 3, vi bor i zon 1 och det har aldrig fått några vinterskador hos oss. Det står i skydd av en häggmispelhäck med östersol och verkar trivas bra där.

Av en slump råkade det bli planterat så vi ser det från fönstret i köket när vi tittar tvärs över Stora trädäcket. Så här års kastar jag ofta en blick ut genom fönstret…

dvärgkastanj

dvärgkastanj knopp 5 maj dvärgkastanj 3
Kastanjen i knopp 5 maj och i blom 2 juni.
dvärgkastanj 2

4 tankar på “Kastanjen Aesculus pavia ‘Koehnei’ i blom

  1. Den är läcker. Tänkte på det när jag gick förbi ett träd i botaniska idag. Din minivariant känns som ett bra alternativ. Kram, Carina

  2. Hejsan. Jag beundrade just nu din vackra Aeseulus pavia Kechnei.
    Moste erkänna att jag blir lite övensjuk på dig. Som jag förstår så bor du i södra Sverige (zon 1)
    Själv bor jag i Sundsvall och här har vi zon 4 . Jag har precis fått en liten kastanj planta på 60cm hög , den blommar redan. Vad ska jag göra för att den ska överleva hos mig???

    • Hej! Har du alltså fått samma sorts kastanj som jag har? För då kan jag bara rekommendera att ha den i kruka modell stor och ställa i växthus/uterum/garage under de kallaste månaderna.

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s