Nya rosor beställda

Det är bara att inse: våra Austinrosor i Rosenrabatten strök med i vinter. En enda av de sex är det liv i och det är knappt något liv att tala om – plantan är typ 15 centimeter hög…  Efter mycket funderande så har vi nu bestämt oss för att investera i nya rosor.

Rosenrabatten var en av de första rabatterna vi anlade för tolv år sedan. Där har sex stycken rosor från David Austin vuxit och blommat fint: Crown Princess Margareta, Charles Austin, Charlotte, Golden Celebration, Graham Thomas och A Shopshire Lad. Alla går i olika gula och/eller kopparnyanser som harmonierar fint med vårt tegelröda hus.

 

Om två veckor ska jag hämta sex fina – nya – exemplar av samma sorters rosor från Flora Linnea, det var för övrigt dem jag handlade av för tolv år sedan också. Varför det blev exakt samma rosor? Läs det här inlägget så tror jag att du förstår min nostalgiska anledning till att inte byta ut sorterna jag en gång valde.

För att de nya rosorna ska få en bra start så byter jag ut jorden i de rejäla planteringsgroparna (man ska ju inte odla ros efter ros) och vi kommer även att lägga ner droppslang för att förenkla vattningen.

På det stora hela så undviker jag att vattna i vår trädgård (grönsaker, bär och frukt undantagna). Vi föredrar att plantera växter efter ett läge de trivs i och då klarar de sig bra ändå. Men återblommande rosor kräver ju kontinuerlig vattning och gödning om de ska orka med att blomma hela sommaren igenom, det går ju inte att komma ifrån! Och när de samtidigt inte gillar vatten på bladen, ja, det är då det börjar bli jobbigt att vattna.

Det enda jag inte riktigt ser fram emot är att gräva upp alla tulpanlökar som växer mellan rosorna i Rosenrabatten… Det blir lite bökigt, men kan inte hjälpas. Efter diskussion med lokala plantskolan kommer jag också att plantera tillbaka det kaukasiska fetbladet som är marktäckare i Rosenrabatten. Det skuggar marken och har samtidigt inte så djupa rötter att det är ett problem för rosorna. Och får rosorna nu extra vatten via droppslangen ska det förhoppningsvis resultera i kraftiga och fina rosor. Längtar tills vi har vår Rosenrabatt värd namnet tillbaka!

6 tankar på “Nya rosor beställda

 1. Hei Kristina! Her i området har Roser og Rhododendron fått seg en hard medfart og mange har mistet bla disse etter den tøffe vinteren! Det var veldig trist å høre at alle dine Austin roser døde etter så mange år i full blomst! MEN…det skal bli fantastisk å følge dine helt nydelige nyanskaffelser fremover! Kanskje jeg lar meg inspirere til å skaffe meg noen selv? Så mange vakre navn…også AUSTIN…bringer en jo tilbake til rosehagene på Jane Austins tid! Dryppvanning synes jeg høres veldig interresant og omfattende ut? Det er noe jeg kanskje burde vurdere her hos meg etterhvert! Jeg skal merke meg at bladene på rosene ikke liker vann! Jeg har kun en rose som har gått i arv helt fra min tippoldemor. Den er svært liten hos meg ennå, men har lyse rosa duftene fylte roser. Høres ut som litt av en møysommelig grave-jobb du har forran deg for å ta vare på tullipanløkene dine til neste sesong! Lykke til med Roser og graving! Klem Christin.

  • Hej! Tack snälla du för lycka till-önskningen! Austinrosorna har varit små och klena de sista två åren och nu orkade de inte längre. Jag har slarvat med vattningen, så en del av skulden ligger på mig. Jag har trott att droppbevattning var både dyrt och omständigt, men den lite grövre slang med ganska stora hål som plantskolan hade kostade ”bara” runt 30 kronor/meter plus att jag behövde slangkopplingar så jag kan sätta dit den vanliga vattenslangen = några hundralappar. Och det kan det ju absolut vara värt om det hjälper mig att hålla liv i rosorna, nya krukodlade rosor är inte billigt. Kram Kristina

 2. Visst är det trist när rosor dör men helt underbart att investerar i nya. Droppvattning är så bra. Ska köpa fler slangar och lägga ut. Jag gillar att vattna men när rabatterna blir många och långa så har jag inte tid. Dessutom blir vattningen bättre.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

 3. Kul att läsa att du valt med tanke på husfärgen. Så ofta man ser fina hus och vackra växter som krockar och/eller förtar varandra pga färgvalet. Din bevattningsfilosofi får också tummen upp. Håller tummarna för nya rosorna, blir säkert jättebra med droppbevattning till dem.

  Kram, Carina

  • Jo, försöker hålla mig till varma gula-bärnsten-röda toner som harmonierar med teglets färg (kompletterade av blommor i vitt, blått och lila) i de rabatter där man ser huset ihop med blommorna. I rabatter som är mot grön häck kan det få vara kallrosa nyanser. Enda undantaget (och det berodde på en bleknad plantetikett där den såg ljusrosa ut…) är vår illskära rhododendron precis utanför huset. Den får blomma i ett par veckor och är sedan vackert mörkgrön resten av året. 🙂 Hoppas också att droppbevattningen ska fungera bra! Blir ett första test, vem vet, vi kanske skaffar mer sedan? Hade nog varit bra i bärlanden när vi gör om dem senare i höst/nästa vår. Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s