Underbara pioner i full blom

Pionrabatt juni 13 4
Pionrabatten. Fläckflockel längst bak, sedan pionerna och riddarsporrar i mitten och längst fram isop, vallmo, iris, alunrot med mera. Trädet till vänster är en kopparlönn, det till höger en praktmagnolia.

Pionrabatt juni 13 5

Den senaste veckan har jag ägnat all tid jag inte har varit på jobbet eller sovit åt att försöka ”komma ifatt” i trädgården, efter denna vår när jag inte har varit hemma så mycket som jag önskat. Än är jag inte där, men nu känns det som om det i alla fall börjar närma sig.

Det händer ju så mycket i trädgården nu, så samtidigt som jag kämpar med att återta herraväldet över ogräset innan det fröar så ger jag mig tid att gå många fotograferingsrundor och njuta av allt som blommar. Den sista veckan har verkligen varit pionens tid.

Vår Pionrabatt ligger vid gräscirkeln på framsidan av huset. Läget är väster med en skyddande häggmispelhäck bakom. I rabatten växer en massa annat också. Fläckflockel längst bak, riddarsporre, isop, ros, vallmo, alunrot och tulpaner. Nästan allt går i ljusa rosa toner + lite vitt, vilket är snyggt mot den gröna häcken.

Vi har flyttat flera av pionerna i samband med att vi ändrade gången in till Trädgårdslandet för en handfull år sedan. Det sägs att man inte ska flytta pioner, men vi har inte haft några problem. Som alltid gäller det att i första hand att flytta vid rätt årstid (hösten för pioner, efter att de har mognat av) och se till att gräva en stor grop så man får upp så mycket rötter som möjligt. Att vara två personer och ha en bit plast att dra klumpen på underlättar. De stora rötterna är bräckliga, så lättast är att gräva en ”vallgrav” runt om plantan först och sedan lirka loss den med grep. Blomningen kan vara lite försiktig året efter, men bara man inte sätter dem för djupt (stället där stjälkarna växer ut från rötterna ska vara max fem cm under jordytan) så är det lugnt. Jag gödslar pionerna mycket sparsamt, men en del gödning som grannplantorna får kommer nog dem till nytta i alla fall.

Sedan är det ju det där med pionstöd… Vi snickrade egna i trä, jättesnygga, och använde de första åren, men svårigheten är ju att veta hur höga plantorna blir? Det beror ju på vädret, hur mycket det regnar och annat. Stöd i fixerad höjd slutade lite för ofta med att vi hade synliga stöd vid blommorna… Inte snyggt. Numera sätter vi bara grönlackerade växtbågar runt om pionen i den höjd som behövs. När pionerna har blommat över klipper jag bort vissnade blommor och friserar dem lite så vi får gröna ”buskar” resten av säsongen. Pionblad är för övrigt jättebra att ha som grönt i buketter, bladen håller bra i vas.

Och vilka sorters pioner är det vi har? Ingen aning. De flesta köptes för länge sedan, långt innan jag förstod vitsen med att skriva upp växtnamn… Så det är bara att titta och njuta av blomsterprakten och väldoften och strunta i sortnamn.

10 tankar på “Underbara pioner i full blom

 1. Så underbara de är!!!jag kämpar också med ogräsrensning just nu…har man varit borta från trädgården ett tag så härjar dom fritt, känns det som.
  Ha en underbar dag!!

  • Känns som det räcker med en dag så är det djungel i alla rabatter, klematisen väller över alla bräddar och behöver bindas upp, riddarsporrarna måste också ha stöd och så insåg jag just att jag måste flytta några plantor som hamnat helt fel… men jag älskar verkligen den här tiden också, att vara ute all ledig tid, gräva och få skit under naglarna och vila sinnet bland blommor och grönt. Ha det fint du också! Kram Kristina

 2. Vackra är de i vart fall och även om du skrivit upp vad det var för några så får vi oftast fel från plantskolorna så det spelar ingen större roll. Försöker hålla jämnt skägg med ogräs på två ställen nu… Skam den som ger sig!

  Kram, Carina

  • Jadu, ogräs på två ställen avundas jag dig inte alls. Det är bara att vara nöjd med det man trots allt får upp. Ett par av pionerna är ”hittepioner”, en har jag fått av en familj som hade slängt ut plantan utanför tomten (jag ringde naturligtvis på och frågade om jag fick ta den…) och en kommer från en ödetomt och har vandrat i flera led innan en bit rot hamnade här i vår trädgård. Doftar ljuvligt gör de i alla fall. Inomhus också, har en blomma på köksbordet som fyller köket med väldoft. Kram Kristina

 3. Kjære Kristina! Så fantastiske Peoner du har! Kan kjenne duften helt hit! Så vakkert bedd!!!! Prakt Magnoliaen først i blomst, og alle de vakre Peonene etterpå sammen med de andre sommerblomstene! Kos deg videre på oppdagelsesferd med kamera:) Klem Christin , Cornelias verden.

  • Tror det är så med pioner, man får en rotbit av någon som fått den av någon… Men njuter av dem, det gör vi nog alla. Fint minne att ha pioner från sin mormor. Kram tillbaka!

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s