Planterade en ny rabatt…

Hade inte alls planerat att det skulle bli en ny rabatt i vår trädgård, men när C hade grävt upp forsythian på framsidan så var det ju flera kvadratmeter yta ”över”… Inte helt fel! Där fick ju ett flertal av mina solälskande plantinköp under våren och försommaren plats!

Magnoliarabatten 1
Under plantering. Växterna är snart färdigplanterade i nya Magnoliarabatten. I bakgrunden under Klotrobinaian växer vårtörel och rosablommande hög kattmynta.

Det nya magnoliaträdet ‘Solar flair’ har vi tyvärr missat en vattning för mycket av medan det stod i kruka, så sannolikheten att det överlever är tyvärr ganska liten… Sorgligt men sant! Men vi ger inte upp det riktigt än, inte så länge det är grönt under barken.

Den nya delen av planteringen ut mot gatan, granne med Rosenrabatten, kommer naturligtvis att kallas Magnoliarabatten. Denna lilla bit mellan Klotrobinian och Carmencitarönnen kommer färgmässigt gå i olika lila/blålila och orange/gula toner. På andra sidan Carmencitarönnen tar Rosenrabatten vid med sin färgskala i gult och koppartoner (Austinrosor) och lila (linnaria och perowskia).

Magnoliarabatten 2Magnoliarabatten innehåller: bergormrot Bistorta affinis , vårvivor i gult och rött, tidiga skära botaniska tulpaner, fjärilsbuske Buddleja davidii ‘Black Knight’, perenn orange vallmo, stäppsalvia Salvia nemorosa ‘Ostfriesland’, kniphofia ‘First Sunrise’, eldtörel Euphorbia griffitii ‘Fireglow’, söttörel Euphorbia dulcis, junkerlilja Asphodeline lutea, rölleka Achilla ‘Summer fruits salmon’ (inköpt på Englandsresan)’, näva Geranium ‘Rozanne’ och mörkbladig näva Geranium pratense ‘Midnight Reiter’ (inköpt på Englandsresan).

kniphofia first sunrise
Äntligen har jag en kniphofia i trädgården igen! Vår förra blommade snällt i flera år, tills jag i samband med omgörningen på baksidan grävde upp den och planterade om den för djupt, varpå den ruttnade den kommande vintern… Suck. Det nya exemplaret har jag planterat i dräneringssand, så förhoppningsvis klarar den vinterfukten bättre.

 

Och till hösten måste så klart denna rabatt kompletteras med lite fler tulpanlökar… eller hur?

Ett tips till er som läser är för övrigt att inte plantera forsythia där ni vill kunna ha plantor under/bredvid busken. För nedrans vilken rotmatta forsythian har! Det var ju också huvudanledningen till att den till slut åkte upp. Mina tulpanlökar hade grävt sig ner på 25 cm djup, under rotmattan… Efter att själva busken var uppe grävde och grepade vi igenom hela ytan och rensade den från rotbitar. Jag överdriver inte när jag säger att det blev en hel svart sopsäck full. Helt otroligt.

2 tankar på “Planterade en ny rabatt…

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s