Månadens favoritväxt ~ juli

Med trädgården full av växter i full blom är det svårare än någonsin att välja vilken som är favoritväxt. Men som vanligt utgår jag från ”välja bort principen” när jag väljer – vilken växt skulle jag inte vilja vara utan?

Och i juli kan jag inte tänka mig att vara utan den här synen när jag går igenom avenboksportalen och den privata delen av trädgården öppnar upp sig:

dagliljor 1

dagliljor 4

dagliljor 2

Japp, dagliljan får bli juli månads favoritväxt i Anna Vattenkannas länksamling. Varför gillar jag dagliljor? För att plantorna ser ut som gräs när de kommer om våren, för att (majoriteten) av sorterna inte behöver bindas upp när de blommar och för att dagliljor bjuder på ett överflöd av blommor under lång tid. Åtminstone om man har både tidiga och sena sorter. Dessutom drabbas de inte av annan ohyra än sniglar och de gnager mest på bladen, inte blommorna.

dagliljor 5

I vår trädgård finns majoriteten planterade längs med Dagliljerabatten numera. Färgskalan går i gult-orange-rött. Några få finns på annat håll. I närliggande Spaljérabatten växer cremevita dagliljor och i Ingångsrabattens skugga på norrsidan trivs ‘Nile Crane’ (vars färger blir som bäst i skuggigt läge).

(Namn angivna ovan där jag tror mig veta vilken sort det är, har tyvärr inte namn på alla eftersom en del är gamla sorter och andra köpta på växtmarknader.)

15 tankar på “Månadens favoritväxt ~ juli

 1. Bra val du gjort, funderade också på dem. Campfire Ambers – är det en liten daglilja med mindre bladverk, lägre höjd och smalare blad samt mindre blommor? Blomman är väldigt lik en daglilja jag fick från en ödetomt.

  Kram, Carina

   • Bladen ser jag ingen skillnad på, de ser likadana ut som alla andra. Blomstänglarnas höjd är medelhög, ingen enmetare, runt 60-70 cm skulle jag tippa. Blommorna är något mindre än de vanliga. Vet inte om det var till någon hjälp?

 2. Åh, så snyggt med en ”dagliljeallé”! Själv har jag gjort en dagliljekulle där jag frossar. =)
  Vi har några sorter som är samma, men så olika de ser ut ändå! Min ‘Campfire Embers’ (Visserligen med E) är mer djupröd än din ser ut att vara, och ‘Nile Crane’ är ljusare hos mig.
  Ha det fint! /Caroline

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s