Lökfrossa inför våren

I vår trädgård trivs tulpaner, men av någon anledning inte narcisser. Ingen aning om varför, men narcisser kommer inte tillbaka, däremot stortrivs tulpaner av nästan alla sorter och blommar snällt vidare år efter år och sätter fina sidolökar. Det ger effekten att lökinköp här är sällsynta – vi kan ju inte gärna klämma ner fler lökar där det redan är välfyllt. Men i år har jag ju två nya rabatter som saknar lökar. 🙂 För några veckor sedan tog jag mig därför till en välfylld trädgårdsbutik med stort löksortiment för att på plats kunna kombinera ihop det jag var ute efter.

Den ena rabatten är den torra och soliga Magnoliarabatten (där jag tyvärr fått byta ut magnolian ‘Solar Flair‘ från i våras eftersom vi missade en vattning och den dog. Ny magnolia inköpt och planterad, denna gång Magnolia stellata ‘Rosea’). Den våriga färgskalan kommer att gå i blekaste blått och vitt med inslag av gnistrande lila. Vit krokus kommer att blandas med ljusblå krokus ‘Blue Pearl’, ljusblå/vita pärlhyacinten ‘Peppermint’, ljusblå våriris ‘Katharine Hodgin’ och illande lila ‘Purple Gem’ samt botaniska Turkestanica-tulpaner i vitt och svagt gult.

Den andra rabatten är Nya skära rabatten. Där har jag många meter rabatt att fylla! Så här kommer det att se ut så där:

Våren börjar med rosatonade krokus ‘Firefly’, därefter rosa botaniska tulpaner ‘Baker II’, vita pärlhyacinter ‘White Magic’ och en handfull ljuvligt rosa (!) pärlhyacinter ‘Pink Sunrise’. Tre olika skära allium, ‘Ostrowskianum’, ‘Sphaerocephalon’ och ‘Silver Spring’ ska sticka upp ur bladmatten i rabatten. Vit iris ‘White Van Vliet’  ska mjuka upp allt rosa. Tulpanfrossan består av mörka ‘Queen of Night’, fluffiga skära ‘Angelique’ och vita fransiga ‘Swan Wings’.

Sedan har jag köpt 100 botaniska krokus i blandade färger som så småningom ska få ett hem i det gröna taket på nya trädgårdsboden samt – kunde inte låta bli – en påse saffranskrokus! Ja, jag veeet att det inte kommer att bli någon saffransskörd att tala om (om de överlever), men det är ju så kul att testa! 🙂 Totalt är det 528 lökar som ska ner, flitiga A roade sig med att räkna samman påsarnas innehåll.

11 tankar på “Lökfrossa inför våren

  1. Åh vad härligt det både låter och ser ut! Jag har inte hunnit köpa lökar ännu och så blir vi borta nu i helgen också, men jag ska försöka peta ner lite. Det är ju det bästa som finns när våren kommer och man möts av det där allra första lilla gröna. Tulpaner kan vi inte ha alls (rådjuren) men narcisserna stortrivs och kommer tillbaka. Lustigt så olika det kan vara. Skär allium har jag också sett och tycker den ser helt ljuvlig ut! Tack för inspiration. Kram från Annelie

    • Ja, visst är det konstigt att det är så olika? I våras när våren var så seeeg och långsam så kände jag verkligen att det måste bli fler tidiga krokus och iris i vår trädgård. För sällan har jag längtat så mycket efter de första blommorna som då. Ska bli spännande att se om kombinationerna funkar som jag tänkt mig, annars får jag väl gräva upp och flytta en del lökar sedan. Kram Kristina

    • Fniss! Klart man kan ändra sig på den punkten. Jag hade ett uppdämt behov av att handla ljuvliga lökar efter att inte ha gjort några rejäla lökinköp (undantaget lite vårlökar i kruka) på flera år! Kram Kristina

  2. Vilken planering och vilken plantering det kommer att bli 😉 Genomtänkta och fantastiskt härliga kombinationer. Hos mig är det annars tvärtom, här trivs narcisser men inte tulpaner (fast det beror mest på kaniner och rådjur).

    Kram Anita

    • Tack! Vi får väl ser om min planering stämmer överens – med lökar vet man ju aldrig riktigt. Att en sort ska blomma i maj kan ju innebära både början av maj och slutet. Men det är å andra sidan lite av charmen, att se hur det blev. Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s