Månadens favoritväxt ~ september

Än är det en hel del som blommar i trädgården och efter mycket funderande så har jag nu kommit fram till vilken som ska bli septembers favoritväxt.

klematis Gravetye Beauty 1

Det blir klematisen ‘Gravetye Beauty’ från Texensis-gruppen som växer vid vår Solrabatt. Den blommar från juli och in i oktober och de tulpanliknande blommorna är mörkt röda, åt det varmt vinröda hållet. Det är en svår nyans att få bra på foto. När solen lyser på dem blir blommorna varmare i tonen. Den är härdig till zon 4, blir runt två meter hög och gillar sol eller halvskugga. Vår nuvarande placering verkar vara perfekt då poolen skuggar den nedre delen av plantan men den övre delen får mycket sol.

klematis Gravetye Beauty 4

Det här är en klematis som jag letade efter ett bra tag innan jag fick tag i den för en tio år sedan eller så. Trots sin härdighet så fryser den ner hårt varje vinter hos oss i zon 1. Så också den där första våren när jag gick och väntade på att den skulle visa livstecken efter vintern… Inga kom. Så jag planterade en ny klematis, ‘Betty Corning’, vid den obelisk där ‘Gravetye Beauty’ klättrat så fint sommaren innan. Och, ja, ni kan ju gissa vad som hände! Snart hade jag två klematisar som tävlade om att klä in obelisken med sin grönska och blommor.

klematis Betty Corning
Klematisen ‘Betty Corning’. Numera flyttad till en egen spaljé en liten bit bort från ‘Gravetye Beauty’. Båda är vackra, men inte tillsammans.

klematis Gravetye Beauty 2

Att ‘Gravetye Beauty’ blir septemberfavoriten beror på att den blommar som finast nu, under hösten. När de andra klematisarna i trädgården har slutat blomma, eller i vart fall börjar ge upp, så blommar den här som allra bäst. Plantan står strax utanför vardagsrumsfönstret och jag kan stå där inne regniga dagar, titta ut, och drömma mig bort till kommande vår och sommar.

klematis Gravetye Beauty 3

Vill du se andras favoriter i september? Ta en titt på Anna Vattenkannas blogg här.

10 tankar på “Månadens favoritväxt ~ september

  1. Oj, oj, oj … det ropar ”vill ha” här nu! Vilken snygg klematis. Har aldrig hört talas om den förut. Att den ska klara sig till zon 4 gör den ju klart intressant. Jag kan nu säga att jag tittat i Zetas katalog och där finns den. Nu gäller det bara att hitta en plats för den i trädgården 😉

    Kram Anita

    • Kände som du en gång, har för mig att jag såg en bild av den i AoT och föll pladask. Den blir inte så enormt stor och vidlyftig utan är ganska ”nätt” (om man nu kan säga det om en klematis?!) Passar bra även mellan buskar, eller bak i rabatten om den får något att klättra på. Hoppas du hittar en plats till den. Kram Kristina

  2. Vackert septemberval! Det är en klematis som stått på min mentala lista i många år 🙂 Roligt att få se dina härliga bilder då, särskilt helhetsbilderna. Säger så mycket mer än plantskolans detaljbild av blomman.

    • Ja, visst vill man se hela växten? Fast där har jag lite problem eftersom jag får stå i poolen i så fall… 😉 Men från sidan funkar det ju att ta foton i alla fall. Håller med om att helhetsfotona säger mer än bara en detaljbild av blomman. Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s