Nya skära rabatten klar!

En envis förkylning kom emellan, men nu är äntligen nya Skära rabatten klar! Ett nytt bildspel finns utlagt under ”Våra trädgårdsprojeket”, Bärlandet och Skära rabatten 2013.

Ett 50-tal olika sorters växter och en mängd lökar är nu planterade i den cirka åtta meter långa rabatten bredvid Bärlandet. (En växtlista finns längst ner i inlägget, för den som är intresserad. Jag har skrivit den som ett komihåg till mig själv.)

här såg det ut 16 september i Bärlandet. Det är också klart och färdigplanterat nu. Det som fattas där (och som vi gör till våren) är att skaffa fler kantstenar och singel till gångarna. Den gamla skära rabatten är uppgrävd och mer eller mindre tömd på växter.

Efter att ha ställt fram alla växter jag samlat på mig: hemflugna från Frankrike, fått av mamma, köpt billigt på plantmarknader och något dyrare på plantskolor, var det dags att hitta ”rätt” plats till dem. Rabatten är avbruten på mitten där gången in i Bärlandet går. Den är också skuggigare i den del som är under plommonträdet och torr och solig i motsatta änden. Efter att ha fått alla plantor på plats vidtog lökgrävandet. Grävde en himla massa hål till tulpanerna. Räknade. 35. OK… Det skulle vara 69! Mer grävande. Och sedan alla smålökar… men till slut var alla i jorden. Återstår att se hur det blir under nästa säsong! Ska bli riktigt spännande att se vad som blev bra, vad som behöver flyttas och vad som blev så där överraskande snyggt för att just de plantorna minglade på ett sätt som jag inte riktigt tänkt på.

I skära rabatten (den nya och numera enda) går färgtemat förstås i skärt. Men här finns också ljusrosa, vitt, mörkbladigt och silver. Följande planterades:

Buskar: rödbladig fläder ‘black lace’, 2 st Eden rose, perukbuske, rödbladigt  trädgårdsprakttry ‘Alexandra’, hibiscus syriacus ‘Hamabo’.

Perenner: skär sköldpaddsört, vit och skär drakmynta, skär fingerborgsblomma, rödbladig klöver, mörkröda/skära dagliljor, olika sorters brokbladig alunrot, rosa marktäckande näva ‘Biokovo’, kärleksört ‘José Aubergine’, lilarosa vädd ‘Barocca’, skugglilja ‘Pink freckles’, tre olikas sorters flox (vit, rosavit och skär), två olika sorters skär/rosa pion, vit salvia ‘Sensation white’ och ‘Schneehügel’, mörk stjärnflocka ‘Ruby wedding’, erodium ‘Bec de grue’, rosa penstemon, rosa dubbel riddarsporre ‘Astolat’, mörkbladigt ormskägg, hjärtklocka, skär prickklocka, vita höga blåklockor, nejlika ‘Pink jewel’, grönakleja ‘Chocolate soldier’, rosa hög kattmynta, miscanthus sinensis ‘Malepartus’.

Lökar: rosatonade krokus ‘Firefly’, rosa botaniska tulpaner ‘Baker II’, vita pärlhyacinter ‘White Magic’, rosa pärlhyacinter ‘Pink Sunrise’ och vit iris ‘White Van Vliet’. Allium x3 ‘Ostrowskianum’, ‘Sphaerocephalon’ och ‘Silver Spring’. Tulpaner x 3 mörka ‘Queen of Night’, fluffiga skära ‘Angelique’ och vita fransiga ‘Swan Wings’.

Nu är allt redo för rivning av trädgårdsboden till våren och sedan byggandet av en ny, större bod med tillhörande växthus. Måste bara skicka in och begära bygglov hos kommunen först. Trädgårdsboden ligger kloss mot garaget och kräver därför bygglov.

15 tankar på “Nya skära rabatten klar!

 1. Oj, vad mycket fint du plockat ihop, och så harmoniskt det ser ut! Frilandshibiskus är något som jag suktar allra mest efter just nu. Din liknar på pricken en som jag såg i Italien nyligen.

  Ha det gott!
  /Ruben

 2. Så mycket fint! Vilken härlig rabatt. Jag fastnade på din sida en lång stund. Så intressant det var att läsa om era trädgårdsprojekt, att se då och nu -jämförelser. Vilken förvandling. Frilandshibuskus skulle jag väldigt gärna vilja ha men det går inte hos mig. Men, man kan ju ha den i kruka. Problemet är att det är så mycket man kan ha i kruka 😉

  En fråga om skuggliljan ‘Pink freckles’. Den ser blå ut på bilden, är den det eller är det färgerna som blivit lite blåtonade på fotot? Den var väldigt snygg tycker jag.

  Ha en bra dag!

  Kram Anita

  • Visst är det kul med före- och efterbilder? Jag tycker det är lite hoppingivande att se att det ”bara” tar ett par år innan en ny plantering ser ut som om den alltid har funnits där.
   Det där med kruka ja… Sålla hårt är väl det man får göra. Själv drömmer jag om en kamelia.
   ‘Pink Freckles’ är inte rosa, utan svagt blålila. Du vet den där besvärliga nyansen att fånga på bild, som blåsippor ungefär. Vi fick den i present när vi firade bröllopsdag för någon månad sedan och jag visste direkt var den skulle få ”bo”. Återstår att se om jag kan få den att blomma om hos oss. Har en annan skugglilja som får knoppar varje år men aldrig hinner blomma. Synnerligen irriterande. Flyttade den i våras, men det verkar inte ha hjälpt. Synd när de är så snygga när de blommar. Ha det fint du också!
   Kram Kristina

   • Aha, då förstår jag. Tycker nog då att du fångat ‘Pink Freckles’ bra. Är också väl medveten om problemet att fånga blå nyanser på bild, röda är också besvärliga.

    Såg att du drömmer om kamelia. Jag kan verkligen rekommendera det om du har en bra möjlighet att vinterförvara den. Den vill ju bo svalt på vintern och inte för mörkt. Och så får man inte glömma att vattna den för då faller knopparna. Jag har två stycken som blir större och större för varje år. Dom är helt översållade med underbara blommor i februari/mars varje år. Så jag hoppas att din dröm slår in 🙂

    Ha en fortsatt fin dag!

    Kram Anita

   • Ska prova att övervintra några andra inköp, bland annat en Choysa Ternata, i vårt förrådsrum som har ett vanligt fönster. Där har vi ingen värme på, så det är definitivt svalt, men frostfritt förstås. Om den klarar sig bra så vågar jag nog testa med en kamelia också. De är ju inte jättebilliga, så jag känner inte riktigt för att prova innan jag vet. Sedan är det ju det där med vattningen också. men det får jag väl komma på något system för att komma ihåg. Har du något tips om/när jag ska köpa en kamelia? Tipsa hemskt gärna.
    Kram Kristina

 3. Många fina växter du hittat. Fastnade särskilt för Scabiosan. Rosa är en häftig färg. Kan vara både sockersöt och lite uppkäftig. Mot röda blad blir den betydligt mer än söt. Började med en röd-rosa-silver plantering här innan jag bestämde mig för att sälja. Men tankarna och skisserna finns kvar. En Alllium du kan leta efter som är fräck till det rosa – Allium atropurpureum, läcker!!! Hoppas verkligen Hibiskusen överlever vintern hos er. Kram från Carina

  • Ja, det blir spännande att se vad som klarar våra vintrar… Vädden är halvhärdig enligt plantskolan, men så snygg att jag ville prova om jag kan klara den. Både den och hibiscusen och en del annat som är lite känsligt för vinterfukt är planterat i sättsand (fint grus). Så klarar de sig inte trots det så behöver jag inte prova igen. Det är ett lugnt och vindstilla hörn av trädgården, så jag håller tummarna. Snygg allium du tipsade om! Jag antecknar på kom ihåg-listan inför nästa höst. Är säkert en del växter som dött/ska flyttas då så jag kan plantera lite mer lökar.
   Kram Kristina

 4. Så kul att du ville länka din rosa rabatt till Rosa Trädgårdsfärger. Mycket inspirerande med både gamla favoriter och nya bekantskaper för mig. Att hålla en hel rabatt i rosa toner är en härlig strategi, det finns ju så otroligt mycket fint att välja på.
  Ser fram emot att se rabatten blomma ut nästa vår.

  • Först kände jag att ”hjälp, jag hinner inte leta bilder”, men sedan kom jag på att det behövde jag ju inte. Nästa färgtema hoppas jag hinna med att göra ett eget inlägg till. Jag ser också fram emot att se skära rabatten i blom, ska bli spännande att se om det mörkbladiga och silvriga blir så snyggt till de rosa tonerna som jag hoppas.

 5. När det gäller inköp av kamelia. Mina är inköpta i februari, strax innan alla hjärtans dag. Då kamelior ofta har sin blomningstid i just februari så är dom nog lättast att hitta till försäljning då. Mina är inköpta i en vanlig liten blomsterhandel. Dom kostade inte speciellt mycket och var heller inte speciellt stora vid inköp. Men efter ett antal år så har dom blivit väldigt höga och kraftiga så dom behöver inte alls vara stora när man köper dom. Tror nästan det är en fördel om dom får växa sig stora i ”sitt nya hem” om man säger så. Så kolla i blomsteraffärerna i februari så ska du se att du kan hitta kamelior. Men det är viktigt att ställa dom relativt svalt och ljust direkt och att komma ihåg att vattna dom, annars faller knopparna. Men får du dom bara att överleva första året så klarar dom det mesta. Och även om knopparna faller första året så kommer dom tillbaka med nya knoppar nästa år. Jag missade att vattna en av mina första året och den tappade nästan alla knoppar men sköt istället massor av nya skott och året efter blommade den enormt.

  Kram Anita

 6. Pingback: Rodbladig Flader Logga In - SwVast

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s