Violer och ogräsrensning

Solen sken och det var varmt som en vårdag. Hade det varit mars hade jag sått morötter i trädgårdslandet, men nu var det den 17 november och jag befann mig i trädgården för att rensa ogräs. Det är inte alla år som det behövs i november, men det milda höstvädret får inte bara perennerna att fortsätta blomma, även våtarven och annat jag inte vill ha breder ut sig. Några timmar senare hade jag inte bara rensat igenom trädgården, jag hade även njutit av vårvivor och små violer i blom… Ur led är tiden?

cyklamen 17 nov
Titta här vad som kommit upp… Små fina blad till den cyklamen som förhoppningsvis ska blomma tidigt i vår.
viol 17 nov
En söt liten viol blommar i Lundområdet.
vårviva 17 nov
Och i Magnoliarabatten blommar en vårviva…

Jag har efter ett halvårs ofrivilligt uppehåll pga husröjande börjat gymma igen. Det var milt sagt motigt att gå dit första gången, men efter fem minuter i trampmaskinen kände jag bara ”hjälp vad jag har saknat det här!” Så skönt att börja träna regelbundet igen, behöver det för min rygg. Och jag tänker så bra när jag står där och trampar under uppvärmningen. Redan första gången insåg jag plötsligt att jag ska anlägga en ny stig genom den bredaste delen av Trädhörnet.

Efter tio år har Trädhörnets buskar och träd vuxit upp ganska bra och det är dags att låta marktäckarna maka på sig och ge plats för lite sköna lundväxter. Det känns inte helt nödvändigt med fyra kvadratmeter bergenia (även om de kvävt ogräs väldigt bra). Men det är ju ganska fånigt att plantera små lundväxter flera meter från närmsta gång. Man ska ju inte behöva stå med kikare och spana efter dem heller! Och det var det där jag stod och funderade på den där dagen på trampmaskinen när jag plötsligt såg lösningen framför mig. Nog är det en del växter och tulpanlökar som får flytta på sig (och den uppstammade syrénhortensian får jag beskära kronan på), men sedan ska jag nog lyckas klämma in en smal stig genom området.

Vid sidan av stigen ska julrosorna och tulpanerna få bre ut sig i sin matta av blankgrön hasselört. Kan nog bli bra. Får se vilka idéer jag mer kommer på innan det är dags att sätta spaden i jorden… När får ni era bästa trädgårdsidéer?

Det blir lite glesare med inlägg här på bloggen framöver, jag kommer att lägga tid på att skriva ett perennregister och skriva ned vad som växer i vilken rabatt. Jag håller också på att uppdatera trädgårdsskisserna med det som hänt under året (fem nya träd har planterats bland annat). Är ni nyfikna är det bara att kika in under de olika menyerna här ovan och se hur det växer fram under vintern. Jag tror att jag äntligen har kommit fram till hur jag vill lägga upp mina växtregister. Under huvudregistret blir det vetenskapliga namn först, under rabatterna skriver jag de svenska först. På så sätt ska jag nog lyckas lära mig fler vetenskapliga namn och samtidigt lyckas hitta växtnamnet jag söker.

För övrigt har sidensvansarna och andra fåglar rensat alla våra träd på rönnbär nu. Hoppas de har lagt på hullet inför vintern som väntar.

8 tankar på “Violer och ogräsrensning

 1. Det låter som om du har full sysselsättning under vintern 🙂 Härligt att plötsligt se framför sig hur något ska se ut. Det har hänt mig också. Vaknade en natt för några år sedan och såg helt plötsligt framför mig hur min ”roslund” skulle se ut. Och hur härligt är det inte att se dina blomsterbilder, tagna den 17 november!

  Ha en fortsatt fin dag! Jag kommer att titta in under dina menyer i vinter men hoppas också på ett eller annat blogginlägg från dig 🙂

  Kram Anita

  PS! Gillar din nya header.

  • Jag gillar också headern! 🙂 Blir glad varje gång jag ser de fina sidensvansarna och minns besöket. Jodå, det blir säkert en del inlägg, men är det lite lugnt då och då så händer det förmodligen desto mer i det tysta under registerflikarna på bloggen.
   Tror aldrig jag haft så mycket i blom så här sent på året, hällregnade här idag och jag var bara så tacksam att det kom som regn och inte snö.
   Kram Kristina

 2. Härligt inlägg!
  Låter positivt att du valt att sätta igång med träningen igen. De flesta kroppar mår nog bra av någon form att fysisk träning regelbundet.

  Det låter som spännande sysslor att skriva register mm. Jag har ett som är halvbra. Borde kanske ta tag i att förbättra det?

  Kram

  • Ja, det är så skönt att vara igång med träningen igen, min kropp har verkligen längtat. Under sommaren blir det ju en del fysiskt arbete i trädgården, men nu är det alldeles för stillasittande. För två år sedan hade jag aldrig satt min fot i ett gym, men nu trivs jag där, har hittat ett som är lagom avslappnat för att passa mig.
   Det där med växtregister är en av anledningarna till att jag började blogga, jag ville samla alla lappar, etiketter och skisser på ett och samma ställe. Har fotat i trädgården i detalj under året som har gått, tror jag har fått med i alla fall 95 procent av det som växer där, nu ska jag börja titta igenom fotona och skriva ner vad som finns. Kommer säkert behöva efterlysa namn på en del… 😉 Hade först tänkt göra ett register i excel, men inser att det inte kommer att ske. Men skriva lite i taget på bloggen ska jag förhoppningsvis orka med.
   Kram Kristina

 3. Det är ju fantastiskt att fortfarande kunna njuta av blommande växter i trädgården så här sent på året.
  Här ligger hela trädgården under ett tunt snötäcke.

  Låter som att du kommer att ha fullt upp både med träning och planering av trädgården under vintern. Härligt!
  Du kommer att komma igång snabbt och smidigt nästa vår och helt utan träningsvärk som man annars har då man börjar rensa i vårrrabatterna..

  Önskar dig en fin dag!

  • Hihi, tror nog jag kommer att få träningsvärk ändå, på något sätt är det aldrig ”rätt” muskler man har tränat när man kör igång med trädgården för säsongen.
   Här har det inte kommit någon snö ännu, men det börjar gå ner i temperatur rejält, så det är inte långt borta nu. Det snöade bara 20 minuter bort från där vi bor, men det området ligger lite högre.
   Ha det fint du också!

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s