Master garden ~ Blommig fredag

Prieure Notre Dame D'Orsan 1

Veckans tema i Blommig fredag är Master garden. Jag tänker ta med er till en av de trädgårdar som vi besökte i somras på semestern i Frankrike. Det här är verkligen en mästarträdgård som fyllde mig med idé efter idé.

Prieure Notre Dame D'Orsan 2

Prieure Notre Dame D’Orsan har rötter så långt tillbaka som 1107. Klosterträdgården är modern, men inspirerad av medeltiden. Vi lyckades besöka den här trädgården en av de absolut varmaste dagarna under vår resa. Termometern närmade sig 40 grader och vi drack vatten konstant när vi gick där för att inte svimma av. Ändå. Så vackert, så rofyllt, så mycket att se och ta intryck av. Vi åkte därifrån några timmar senare med huvudena snurrande av nya intryck och idéer. En del av idéerna ska realiseras i vår trädgård till våren, berättar mer om dem då.

Prieure Notre Dame D'Orsan 11
Formklippt avenbok och ”burar” i flätad pil med klängrosor. Rejäla stolpar och en portal i metall höll avenboken uppe.
Prieure Notre Dame D'Orsan 13
Köksträdgården med en av de formklippta avenboksgångarna i bakgrunden. Notera att häcken är klippt både stramt och mer böljande på samma gång. En del stammar har fått fortsätta upp och har smyckats med formklippta bollar.
Prieure Notre Dame D'Orsan 18
Köksträdgården skymtar genom det här praktverket till klippt häck. De urklippta ”fönstren” är manshöga så det är inte så konstigt att den kräver viss stöttning.
Prieure Notre Dame D'Orsan 9
En av många flätade utsmyckningar i trädgården, den här var även praktisk och sittvänlig.
Prieure Notre Dame D'Orsan 19
Flätat pilstaket, murgröna, lavendel och ett silvrigt olivträd som mittpunkt i denna upphöjda plantering.
Prieure Notre Dame D'Orsan 16
Köksträdgården med sina upphöjda bäddar, spaljéer och blomsterprakt varvat med allt från lök till kronärtskockor.
Prieure Notre Dame D'Orsan 4
I området med frukt och bär var många träd spaljerade på olika sätt. Det här päronträdet på ett klassiskt sätt…
Prieure Notre Dame D'Orsan 10
... det här på ett lite annorlunda sätt.
Prieure Notre Dame D'Orsan 5
Och har man sett, här ska det nog bli päronlikör så småningom!
Trädgården var uppdelad i en mängd olika rum och avdelningar. Frukt, bär, köksträdgård, rosor, lavendel… Allt inramat på ett oerhört vackert och effektfullt sätt av olika klippta häckar och olika sorters spaljéer. I utkanten av trädgården fanns också en äng med sommarblommor som var så vacker att jag nästan tappade andan. Att man bara kunde se den lite på avstånd (såvida man inte var hotellgäst) bidrog nog till intrycket.
Prieure Notre Dame D'Orsan 6
Ännu en sittplats vid en klippt häck. Genom det klippta fönstret i häcken kunde man titta ut över…
Prieure Notre Dame D'Orsan 8
… den här sommarängen! Visst är den ljuvlig? (Detta foto är dock taget från ett annat håll.)
Det var också i den här trädgården som min man och jag fann vår nya rosfavorit, Pierre de Ronsard (eller Eden rose som den är känd som i Sverige). Numera finns två exemplar av den i vår nya Skära rabatt vid Bärlandet.
Prieure Notre Dame D'Orsan 15
Eden rose med sina blommor som är både marsinpanrosskära och vita.
En av de saker jag uppskattade mest med den här trädgården var alla detaljer. Vart man än gick så dök de upp. Vackra skyltar, bänkar i trä, eller som här, en något annorlunda fågelholk:
Prieure Notre Dame D'Orsan 17
Eller här, en murgröna i en romantisk form på ytterväggen:
Prieure Notre Dame D'Orsan 12
Eller här, en uppstammad växt mot en vägg. Jag tror det är en pipranka, rätta mig gärna om det är fel. Ser ni fågelholken i trädets krona?
Prieure Notre Dame D'Orsan 14
Det här var min tolkning av Master garden. Vill du se vad andra trädgårdsbloggare skriver på veckans tema så tittar du in hos Hélena här.

44 tankar på “Master garden ~ Blommig fredag

 1. Wow-wow-wow! Hur kommer man dit? Vilken trädgård! Precis i min smak. Har redan noterat namnet och bokmärkt bilderna. Tusen tack för härlig inspiration så här en fredag morgon 🙂

  Önskar dig en fin helg!

  • Varsågod, det var lika härligt att titta på fotona för min del och drömma sig bort en stund. Det finns mer att visa från detta ställe, men det blir vid annat tillfälle. Trädgården ligger i Loiredalen, bara googla på namnet så hittar du stället. Om du (eller någon annan läsare här inne) har planer på att åka till Loiredalen så hör gärna av er, har många tips på trädgårdar där. Ha en fin helg du också!

 2. Förstår att du hittade mycket inspiration där. Klippt är så snyggt som kontrast. Rosen kommer säkert bli en favorit hos er också. Ser väldigt vacker ut. Kram, Carina

 3. Tack för en fantastisk promenad i denna vackra mästarträdgård. Ett hjärta av murgröna på väggen, vilken idé. Och den rektangulära piprankan som sitter som ett skydd för fågelholken. Och rosen … underbart vacker! Jag förstår att era huvuden var fyllda med idéer när ni åkte därifrån. Ska bli spännande att se vad som kommer att dyka upp i er egen trädgård med inspiration härifrån.

  Ha en fin helg!

  Kram Anita

  • Varsågod! 🙂 Ja, det dyker säkert upp en del annorlunda lösningar i vår trädgård med inspiration från denna trädgård, kommer visa mer från den längre fram i vinter, men veckans tema var så perfekt för ett första inlägg. Ha en fin helg du också! Kram Kristina

 4. Fantastiskt vilken trädgård.
  Alla ovanliga ideer är så roligt att få se.
  Någon ide kan jag ju knycka. Den med fågelholkarna ärju genomförbar.
  Tack för härligt inspirerande bilder.

  Trevlig Helg

 5. Fantastiskt fin. Där har jag aldrig varit. I varmt klimat passar lugn grön design än bättre än brokiga rabatter, men rosen är ju ljuvlig och hjärtat på väggen går rakt in i ens eget hjärta.
  Kram Luna

  • Ja, planeringen av den här stora trädgården var verkligen fin med många olika ”rum” och avdelningar. Även om mycket inte fungerar i en villaträdgård så njöt jag ändå av hantverket och planeringen bakom, det märktes att det fanns mycket hjärta och en finurlighet hos den som gjort det.
   Kram Kristina

 6. Oj vilken härlig trädgård! Gillar att det finns lekfulla detaljer i en trädgård och där verkar det finnas massor. Underbart helt enkelt!
  Ha en fin helg!
  Ulrika

  • Tack! Om du läser det här får du gärna berätta hur Eden rose är hos dig (om jag fattar dig rätt har du den?) Hur hög blir den och är den så frisk som det sägs?
   Kram Kristina

  • Ja, hjärtat var så fint, var bara tvungen att ta med den bilden. Det var det jag gillade med trädgården, det var fullt med detaljer att inspireras av och ”göra om” så de passar i ens egen trädgård.
   Kram Kristina

  • 🙂 Så glad om jag kan inspirera fler att åka till Frankrike och kolla in fina trädgårdar. Hör av dig om din dröm blir verklighet så jag kan tipsa om bra websajter där man kan leta besöksträdgårdar. Just den här trädgården tipsade vår husbytarfamilj oss om – gissa om jag tackade dem när vi träffades och åt middag tillsammans när bytet var slut.

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s