Månadens favoritväxt ~ november

Den här månaden var det enkelt att välja favorit. Titta bara här:julros 1

Jag blev bara så lycklig! Hade helt missat att knopparna var på gång och så går jag förbi en regnig dag och ser en hel tuva med krispigt vita julrosor. Underbart. Den här plantan av Helleborus niger har jag haft i över tio år. Kommer inte längre ihåg om jag köpte den eller den är en fröplanta från min mammas trädgård, men den har vuxit sig större och större för varje år.

julros 4

Sedan vi gjorde ”den stora omgörningen” i trädgården för några år sedan växer den under deutzia-buskarna i Trädhörnet. Den har sällskap av fler julrosor och andra vårblommande lök- och knölväxter i denna del av trädgården. Läget är väster med rejält med sol under vinter- och vårmånader (när inga löv finns på buskar eller häggmispelhäck) och sedan skuggigt och lite torrare under sommar och höst.

julros 2

Vill du se vilka favoritväxter andra trädgårdsbloggare har i november? Titta in hos Anna Vattenkanna här.

12 tankar på “Månadens favoritväxt ~ november

  • Ja, kan bara hålla med om att jag också föredrar julrosor framför snö. Eller, jag gillar snö, men inte när den smälter, slaskar, fryser och bildar isgata, och så lite förrädisk nysnö ovanpå det (som det ofta blir här i Skåne). Då föredrar jag det grå och bruna landskapet ett tag till. I alla fall när jag får njuta av julrosor.
   Ha det fint du också!

 1. Fantastiskt att din julros blommar nu. Mina Helleborus niger blommar inte förrän till våren. Jag har hört att det är en speciell äldre sort som blommar den här tiden och närmare jul men jag vet inte om det är så. Men det kan det vara för en granne till oss har en riktigt gammal och den blommar alltid (om den inte är begravd i snö förstås) till jul. Ibland har man kunnat sett blommorna under isen, fantastiskt vackert.

  Ha en fortsatt fin dag!

  Kram Anita

  • Då är det nog en gammal sort jag har, för den brukar blomma före årsskiftet, även om den var ovanligt tidig i år tycker jag. Kul är det hur som helst att kunna njuta av blommorna redan nu.
   Kram Kristina

  • Det fina med julrosor tycker jag är att de är vackra även i knoppstadiet. Jag blev överraskad att våra redan blommade, det kändes väldigt tidigt, men just därför extra glädjande.
   Kram Kristina

 2. Kul att se den blomma nu! Känns nästan som en myt det där att den kan blomma här redan i december och tas in till jul. Då vet vi att det kan hända. Mamma har en sort, inte niger, som blommar till jul milda vintrar men ack så sällan. Kram, Carina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s