Årets höjdpunkt ~ Blommig fredag

Ojojoj. Det här temat i Blommig fredag var svårt. Inte för att det inte finns något att skriva om, utan tvärtom. Vad i all världen ska jag välja?! Årets höjdpunkt kan ju vara så väldigt, väldigt mycket. Men nu börjar jag med att begränsa mig till trädgårdsrelaterade höjdpunkter och inget annat.

Ska jag välja något från alla underbara trädgårdar under Frankrikeresan? De var ju på ett sätt verkligen höjdpunkter för mig. Eller ska jag välja att vi hann med att göra om bärlandet och Skära rabatten? Efter det hektiska år som har varit är ju det verkligen en höjdpunkt att den planeringen höll! Eller ska jag välja att det var första året med full skörd på sparrisplantorna? Det var ju en synnerligen välsmakande höjdpunkt! Eller…

Men jag väljer faktiskt inget av det. Jag väljer den här:Calycanthus raulstonii 'Hartgage wine' 8

Jaja, tänker du nu. Vad var det för speciellt med de där mörkröda knopparna då?

Jo, några dagar senare i juni så började knopparna öppna sig.Calycanthus raulstonii ‘Hartlage wine’ 5

Den ena stora näckrosliknande blomman efter den andra slog ut och jag var förtjust, ja, jag var mer än så, jag hade fått en ny favorit i trädgården.

Den lilla trädgårdskryddbusken Calycanthus raulstonii ‘Hartlage wine’ hade jag planterat någon månad tidigare. Jag hade bara sett den på bild, men gillade vad jag såg och köpte ett exemplar. Inte hade jag trott att den lilla plantan skulle orka blomma redan första året, men som den blommade! Busken ska bli ungefär 1,5 meter hög och om min lilla planta blommade så här mycket redan i år, så har jag verkligen något att se fram emot nästa sommar.

Calycanthus raulstonii 'Hartgage wine' 7

Bredvid trädgårdskryddbusken planterade jag ett snödroppsträd med rosatonade blommor. Det blommade inte i år, men har jag tur kanske det blir årets höjdpunkt 2014?

I den här delen av Trädhörnet har jag planterat fler lundväxter under hösten, det ska bli så spännande att se hur det blir i vår när de blommar. I tio år har marktäckarna i Trädhörnet brett ut sig, men nu åker en del av dem upp bit för bit. Träden vi planterade för tio år sedan, bland annat Ginnalalönnen och Dodongrönnen, har börjat bli stora och ger svalkande skugga åt lundväxterna.

Här kan du läsa mer om vad jag skrev om trädgårdskryddbusken i juni. Vill du se vad andra tycker är årets höjdpunkt så tittar du in hos Hélena här.

28 tankar på “Årets höjdpunkt ~ Blommig fredag

 1. Vilken vacker blomma! Förstår att har blivit helt betagen av denna kryddbuske som jag måste säga är en total nyhet för mig. Jag var tvungen att kolla hur härdig den är. Den ska tydligen gå till zon 3, alltså skulle jag kunna testa den. Den skulle vara väldigt snygg i min röda rabatt. Förstår att det blev en riktig höjdpunkt, i synnerhet som den blommade så mycket redan första året.

  Önskar dig en härlig helg!
  Kram Anita

 2. Förstår ditt val! Kryddbusken åkte upp på min ‘nice-to-have’ lista redan då 🙂 Den är riktigt vacker. Vad tycker den om för jord och läge?

  Kram, Carina

  • Ja, jag vet att du kommenterade den i juni. Som jag har förstått det vill den ha ”lund-jord” dvs lagom fuktighetshållande och hyfsat väldränerat. Sol/ halvskugga. Den vill inte ha det för blåsigt, så återstår att se hur mitt exemplar gillar läget. Blåser från åkrarna gör det i den delen av trädgården, men det är lite häckar som åtminstone silar vinden en smula. Ibland måste man ju testa och se också. 🙂
   Kram Kristina

 3. Oj så fina blommor! Jag har aldrig sett den busken förut. Kanske något för mig att fundera på till min trädgård???

  Kram o trevlig helg!

 4. Avundsjuk! Ja, jag är det. Jag inhandlade en kryddbuske, men har via AoT-forumet förstått att det är en sort som inte blommar så lätt. Där har jag förhoppningsfullt betraktat den, väntat o väntat o väntat för att få se det som du visar. Men nada! Jaja, nu vet jag att jag absolut måste skaffa en som din, så vacker!
  Ha det gott!
  /Katarina

  • Fy så surt! Ja, det finns tydligen olika sorter (har jag upptäckt i efterhand). Den här sorten ska blomma med extra stora blommor och det stämde. Kan bara råda dig att ”byta sort”, även om det inte är kul rent ekonomiskt. Räknade på mina bilder till 16 blommor och då är plantan runt en meter hög, men ganska klen ännu så länge. Får väl hålla tummarna för att allt går väl i vinter. Hör av dig om du inte får tag på en så kan jag berätta var jag hittade min.
   Kram Kristina

  • Testa tycker jag alltid att man kan göra. Det är ju så olika med härdighet och så är det ju det där med skyddande snö v/s barfrost och andra faktorer. Unnar verkligen fler att upptäcka den här busken som verkar vara lite doldis.
   Kram Kristina

 5. Vilken ljuvlig uppenbarelse ! Och det låter som du har ännu härligare syner att se fram emot med den samplanteringen 🙂 Jag har den vanliga kryddbusken och jag gillar den skarpt. Blommorna står sig ju så länge. Den här var verkligen något extra, den får jag spana efter.
  Ha en fin advent !
  Lisa/Lisas trädgård

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s