Vårteckensspaning 26 december…

Egentligen skulle jag skriva ett inlägg om månadens favorit, men när jag gick en runda i trädgården insåg jag att jag måste skriva det här först. Alltså. Det är den 26 december i dag. December. Inte mars. Ändå ser det ut så här i vår trädgård:

cyklamen cyclamen coum
Skär liten knopp i cyklamen, cyclamen coum. Får täcka den med mycket löv när kylan kommer… 2013 blommade den för fullt i februari.
Daggtörel Euphorbia characias ssp. wulfenii
Daggtörel, Euphorbia characias ssp. wulfenii, gör skäl för sitt namn. Det här är en av växterna jag släpade hem från Frankrike i somras.
julros helleborus niger 1
Den vita julrosen, Helleborus niger, har blommat sedan i början av november. Frökapslar har redan börjat bildas.
julros helleborus
Men grannen har också börjat få stora fina knoppar. Det här är en av orientalis-hybriderna om jag minns rätt.
lök knopp ingången
Och här tittar bladen till påskliljorna redan upp…
lök knopp Lundområdet
I Lundområdet sticker de här knopparna upp. Försöker förtvivlat komma på vad det var för lökar jag satte här? Nån som känner igen knopparna? Har för mig att jag satte någon sorts fritillaria bland annat (men påsarna ligger just nu längst in i trädgårdsförrådet).saffranskrokus 2
Och i Magnoliarabatten upptäckte jag att den här krokusen blommade. Ser ni vad det är?Saffranskrokus 1
Här syns ledtråden mycket tydligare – det är saffranskrokus! Jag satte ju lökar i höstas, men inte trodde jag att de skulle blomma redan i år. vårviva magnoliarabatten
Och i magnoliarabatten blommar den här lilla vårvivan.

Tittade på väderprognosen tio dagar framåt. Inga minusgrader i sikte. Ingen sol heller för den delen. Kan ju ha något med varandra att göra. Hur som helst. Jag plockade sommarblommor till en sista bukett i oktober och i december blommar vårblommorna. Fler i söder som har vårtecken? (Och, ja, det är klart att jag vet att det blir vinter även här så småningom. Men tre vintrar i rad har vi inte haft ”skånska” vintrar, utan rejält kallt och snö vid det här laget. Jag har glömt hur otroligt milt det kan vara här i december.)

14 tankar på “Vårteckensspaning 26 december…

 1. Måste ut och kolla om det finns krokusar här också. I övrigt ser det ut hos mig som hos dig ungefär. Vet också att fjärilsbusken är grön och fin ännu. Inte nedfrusen alltså. Syrenknopparna är stora tycker jag och gräsmattan är hur grön som helst. Julrosor blommar, bladrosetter är gröna…
  Undrar när vintern kommer? För visst lär den väl komma någon vända.

  Kramar

 2. Ojojoj, det är ju helt fantastiskt alltsammans. Och lite knasigt. Tänk att saffranskrokusen redan visat sig! Hos mig är julrosorna på gång och persiljan i odlingslådan är grön med en vit frostkant 🙂 Undrar just om vi får någon vinter i år. Fortsatt fin helg till dig.

 3. Det är bara helt otroligt. Man blir ju så glad av dina bilder. Tänk vilken ynnest att kunna ha cyklamen. Jag brukar se mattor av cyklamen i England och det är så vackert. Men det gäller nog att täcka den ordentligt för så småningom kommer nog kylan. Också häruppe i Stockholmområdet är det ju oerhört milt för årstiden. Men ännu har inget kommit upp hos mig. Gick en promenad när jag fyllde på fågelmaten igår. Jag är bara orolig för att det ska slå till och bli jättekallt med temperaturer ner mot minus 20 utan att det kommit skyddande snö innan. Men å andra sidan vet man inte, det kanske inte alls blir någon kall vinter. Det är bara en sak man vet säkert, vädret är aldrig lika år från år.

  Nu ska jag fortsätta med min årskrönika. Smyger in små pauser ibland 😉

  Ha en fin dag!
  Kram Anita

  • 🙂 Klart man måste ta en paus ibland.
   Cyklamen-plantan blev genomfryst i våras när minusgraderna kom tillbaka mitt i blomningen, men det tog tydligen inte knäcken på den, tvärtom. Men denna gång ska jag hålla utkik när minusgraderna kommer och lövtäcka stackarn lite. Men visst kan du ha cyklamen (cyclamen coum) hos dig? Den klarar zon 3 och ett bra läge i zon 4 ska också gå med rejäl vintertäckning.
   Kram Kristina

 4. Oj, krokus som blommar! Det var inte illa. Var hittade du saffrankrokus? Jag grävde ner mängder med lökar i höstas även här har flera börjat sticka upp sina gröna skott. Julrosorna blommar här också, men på ett ställe där jag måste gå ut för att se dem. Borde ha grävt ner dem på ett smartare ställe. Får kanske göra det när de har blommat över.

  God fortsättning!
  //Linda

  • Saffranskrokus hittade jag på Lilla Fiskaregatans trädgårdsbutik. (De ska blomma på hösten, men inte trodde jag de skulle blomma i år när jag planterade dem i typ oktober.) Våra julrosor syns inte heller inifrån huset, men de trivs så bra där de står att de får fortsätta växa där.

 5. Vilken samling av vårtecken! I Göteborgsområdet har vi också milt, 6-7 grader, t o m lite sol vissa dagar. Vintern lär inte bli lika lång som förra året i alla fall och det är jag tacksam för.
  Men vi har 2-3 tuffa månader framför oss och då är såna här bilder är ovärderliga.
  Gott nytt!
  Marta

  • Ja, jag kunde inte motstå att visa vårtecknen för fler, visst känns vintern mindre lång när man ser vad som är på gång? Nu får vi ladda mentalt för två månader med vinter och sedan hoppas jag på en tidig ”riktig” vår.
   Gott nytt år!
   Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s