Marsipanpyssel & årets julkaka

engelsk julkaka 3

Skrev ju i november om årets upplaga av engelsk julkaka (receptet hittar du här). Provsmakning ägde förstås rum i dag den 25 december och årets omgång får klart godkänt. Saftig, smakrik och full av god frukt. Njöt första skivan med en kopp gott rooibus-te.

engelsk julkaka 7

Jag pyntar kakorna olika varje år. Denna gång fick kakans piggiga snölandskap i kristyr bebos av en liten snögubbe, en tomte och en julgran i marsipan.

engelsk julkaka 13

engelsk julkaka 4

engelsk julkaka 2

Önskar er alla en fortsatt skön julledighet! Här började C och jag i dag på årets inneprojekt: måla, tapetsera och inreda ett tv/spel/sällskapsrum på ovanvåningen. Hantverkarna var här i augusti och rev en gammal klädkammare och byggde en ny vägg utanför badrummet (för den dag vi ska renovera badrummet – det ska bli lite större då). Jag har ägnat dagen åt den tålamodsprövande uppgiften att bredspackla mellan alla gipsskivor och försöka få det jämnt mellan gammal och ny vägg. I morgon väntar slipning och en ny omgång spackel där det behövs.

12 tankar på “Marsipanpyssel & årets julkaka

 1. Så fin dekorering av kakan. Kreativt!

  Här har vi inte gjort något alls idag mer än spelat spel och ätit rester. Nu känner jag att jag vill göra något imorgon. Får se vad det blir. Jag slappar gärna men blir lite trött på att heldagsslappa ganska snabbt. Ni har jobbat på minsann. Bredspackling är ju sådär kul ;).

  Kram

  • Tack! Vi tog det så lugnt hela julaftonen att vi var redo för något annat redan i dag. Tyvärr är det ju inget väder som lockar till långpromenad, annars hade jag gärna valt det.
   Jo, bredspackling är väl inte en favoritsysselsättning direkt, men ibland är det bra att vara ruskigt envis och inte ge sig förrän det är helt jämnt.
   Kram Kristina

 2. Underbar och ‘mäktig’ kaka i ordets rätta bemärkelse. Nästan för fin för att ätas! Men den verkar jättesmaskig. Lycka till med renoveringen. Här råder dock arbetsförbud hela julen. Det är vår tradition.

  • Ja, som vi har längtat att få köra igång med fixandet på ovanvåningen. Delar av rummet har haft råa gipsskivor i tre år… Det är inte vackert att se inte. Traditionen här är att fixa något inomhus som tar längre tid än en helg under mellandagarna när vi är lite extralediga. Julfirandet här inkluderar bara vår egen familj, inga extrabesök för vare sig andras eller vår del. Så tid att ta det lugnt, äta gott och slappa med barnen har vi mellan renoveringsvarven ändå.
   Kram Kristina

 3. Ser väldigt gott ut! Jag får göra ett försök ett annat år. Gillar bredspackling, konstigt nog, men inte att göra marsipanfigurer 🙂 Därför beundrar jag dina lite extra.

  Kram, Carina

  • 🙂 Tack!
   Jo, men bredspackling är på något konstigt sätt ganska rogivande efter ett tag.
   Gillar pyttigt pyssel, har alltid gjort, och marsipan är jättekul tycker både barnen och jag. Vi laddar upp med dryga kilot inför varje jul och håller sedan på i timmar tills 1. vi tröttnar eller 2. marsipanen tar slut.
   Kram Kristina

 4. Men … så fin den blev. Har väntat på ditt ”avsmakningsinlägg”. Så snyggt med den vita kristyren och marsipanfigurerna. Låter onekligen gott tillsammans med ”a nice cup of tea”.

  Låter jobbigt men kul med ert inneprojekt. Härligt med ett eget rum för TV och spel. Vi gjorde TV-rum av vårt gamla pannrum och det blev vi jättenöjda med. Lycka till med spackling och slipning. Och en god fortsättning på julen!

  Kram Anita

  • Tack! Kul att få visa hur kakan blev.
   Renoveringsprojektet har varit efterlängtat. Vi har renoverat och gjort om rumsfördelningen i tre etapper på ovanvåningen under flera år (både ork och pengar ska ju räcka till). Nu är det sista delen som framför allt barnen har gått och väntat på. Skönt att kunna sitta ifred med sina kompisar och spela/läsa/se på tv. Fjärde etappen är badrummet (årsmodell 79-80), men det får vänta ett tag till… Kräver onekligen lite mer pengar och vi är så gammaldags att vi hellre sparar ihop pengar först än lånar. 😉
   Kram Kristina (som verkligen ser fram emot den fina orkidéetapeten istället för grå gipsskivor)

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s