När pusselbitarna faller på plats

Ni har säkert alla varit med om det, hur man har gått och funderat (grunnat som min mormor skulle ha sagt) på något och så plötsligt, vid det mest oväntade tillfälle, faller pusselbitarna plötsligt på plats. Och man tänker: Ja, det är ju vi ska göra!

För mig föll pusselbitarna kring sandlådehörnet i trädgården på plats runt 01.30-tiden i natt när jag inte kunde somna. Har svårt att ställa om mina sovvanor ”bakåt” och efter tre sena kvällar och långa sovmorgnar var det omöjligt att komma till ro. (Men det fixar sig om en dag eller två, i dag gick jag upp 8.30…)

trädhörnet 1Så här ser det ut: Trädstammarna till vänster i bild är vår Ginnalalönn. Bakom idegranshäcken finns sandlådan. Utanför trädgårdens häggmispelhäck skymtar gång- och cykelvägen samt allmänningen. Bortanför allmänningen ligger åkrarna där nordanvinden kommer farande.

Jag har skrivit om det här på bloggen tidigare, att det hörn i trädgården där barnen har sin sandlåda är ”urvuxet” lagom tills den omgärdande idegranshäcken är uppvuxen. Alla tre barnen har vuxit ifrån sandlådelekarna och nu står vi där med ett sandfyllt, häckomgärdat område mitt i Trädhörnet som vi inte vet vad vi ska göra med.

Jag har funderat och funderat. På att ha mina krukade småplantor i sanden, på att ha ett planteringsbord i detta dolda hörn, på att… Men inget har känts riktigt rätt. I går diskuterade jag med maken: kan vi ta bort idegranshäcken? Ja, sa han. Ursprungligen planterades häcken för att skapa vindskydd för papegojorna.

Detta hörn i trädgården är vårt blåsigaste, vinden från norr far över åkrarna, genar över allmänningen och kommer sedan rakt in i vår trädgård… Häggmispelhäcken silar vinden, men för tio år sedan när vi planterade Trädhörnet och byggde fåglarnas utevoljärer behövde vi något mer. Men nu är träden uppvuxna lite mer och häggmispelhäcken beskuren och tätare.

Mina funderingar på vad jag skulle göra med ett dussin häckplantor idegran i tvåmetershöjd vindlade iväg. Hjärnan testade både den ena och andra placeringen för formklippta solitärplantor innan pusselbitarna helt plötsligt föll på plats: Idegranshäcken ska flyttas till sidan av uppfarten, bredvid den nya trädgårdsbod som vi ska bygga i vår. Där hade jag tänkt mig en hög spaljé, men häck blir bättre. Speciellt en som redan är färdigvuxen.

trädgårdsbod
Längs kanten mot uppfarten, där soptunnan nu står, tänker jag mig idegranshäcken. Eventuellt kan några plantor få stå ungefär där de tre krukorna med uppgrävda växter står, men där bli en låg häck som bara ”ramar in” sittplatsen.

 • Men först ska all sand i sandhörnan (den ligger ovanpå markväv) grävas ur och tippas på uppfarten.
 • Idegransplantorna blir då lättare att gräva upp (sanden ligger 20-25 cm djup ända fram till dem).
 • Sanden kan vi eventuellt använda vid bygget av boden och växthuset som dränering och under plattor.
 • I det urgrävda hörnet kan vi sedan tippa de jordmassor som blir över när boden ska utökas (nuvarande bod är mindre till ytan än den nya). Mer dränering under boden ska ju grävas ner.
 • Gången genom trädhörnet kan nu ”böjas till” och göras lite mjukare i formen, det är en ganska tvär knix på den just där den går förbi sandlådehörnet.
 • Idegranshäcken vid sidan om uppfarten ger vindskydd när man ska in i garaget blåsiga dagar och en fin bakgrund vid den pyttelilla uteplats/planteringsyta som blir vid sidan av boden. Ska formklippa häcken så den blir ”vågig” på ovansidan.
 • I gamla sandlådehörnet i Trädhörnet får jag då mellan 6-8 kvadratmeter ledig yta… 🙂  Jag ska flytta ett av träden jag köpte förra våren, Eriolobus trilobatus, som just nu står till vänster om idegranshäcken in till mitten av det nya lediga utrymmet.

trädhörnet 2
Den smala ”pinnen” till träd till vänster i bild är Eriolobus trilobatus, den har inget svenskt namn men liknar en bukettapel. Här kan du se en bild av hur den ser ut när den blommar. Hoppas den gör det hos oss i vår!

 • Ytan runt det flyttade trädet fylls med fler lundväxter (STA:s växtmarknad i Alnarp i vår lär bli ett finfint tillfälle att fynda nya lundväxter).
 • I hörnet ska jag också ordna ett litet vattenblänk så insekter och djur får tag i vatten lite lättare. Tänker gräva ner ett större plasttråg (ett sådant där kraftigt för murbruk) och sätta ner ett torvblock och lite sten i det.

Det lär bli mycket trädgårderande detta år, men efter förra året när vi knappt var hemma under hela våren och sommaren så känns det faktiskt bra. Jag ser fram emot att få vara hemma i vår egen trädgård denna vår. För övrigt har min lilla cyklamen i trädgården numera fem illskära knoppar.

14 tankar på “När pusselbitarna faller på plats

 1. Det låter ju jättespännande och lovande! Det är så inspirerande att läsa om andras planer tycker jag. Vi kavlar upp ärmarna och kör igång! Eller kanske inte riktigt ännu men vem vet, det kanske inte blir vinter i år :).

  Kram

 2. Det är så himla härligt när allt faller på plats. Vet inte hur många gånger man har gått och grunnat, jag använder det ordet, och känslan när man till slut bara vet hur det ska bli. Underbart!
  Kram Hélena

  • Ja, den där känslan när man vet att nu är det rätt, den är så skön. Ibland kommer man på det själv, ibland är det någon som ger råd/man frågar som kommer med den saknade pusselbiten så allt faller på plats.
   Kram Kristina

 3. Det kommer nog bli kanonfint! Att grunna på natten när man inte kan sova är något jag ofta sysslar med, det är då jag kommer på de bästa idèerna! Ville passa på att tacka dig för ditt tips om Blandys Garden på Madeira, vilket underbart ställe! Det var nog den vackraste trädgård jag någonsin sett. Så tack återigen för tipset/ Kram Titti

  • Men, åh, vad roligt att höra att du tyckte om Blandys garden! Jag minns fortfarande allén med kameliaträd, backen med blommande crocosmia och alla andra vackra växter när som helst, det är bara att blunda och drömma sig tillbaka.
   Kram Kristina

 4. Haha.. sitter och fnissar här för mig själv. Typiskt trädgårdmänniskor. 😉 Men det kommer bli fantastiskt! Och det är så kul att göra om och göra nytt. Ibland måste det få ta sin tid innan allt landar och ibland kommer det som en blixt från klar himmel. Ska bli spännande att följa hela flyttkarusellen.
  Kram o go fortsättning!

 5. Du ser, det tar sin tid men sen blir det bra! Lund kan man inte få för mycket av tänker jag 🙂 Hade fått för mig att du inte var STA medlem eller är marknaden öppen för allmänheten? Brukar den vara trevlig? Jag stegade och skissade på en torv- och lunddel idag 🙂
  Kram, Carina

  • Åh, vad kul att du är på gång med både lund- och torvdel! 🙂 Hur ska de hänga ihop med resten?
   Lund kan man absolut inte få för mycket av. Jag ser fram emot att få ett stort hörn till att leta plantor till (och dela/flytta en del av dem jag har förstås). Behöver lite buskar där också i midjehöjd och lägre som fyller upp mellanskiktet under trädkronorna. Har du några sådana favoriter får du jättegärna tipsa.
   Jag gick med i STA förra månaden (2014 känns det som om jag skulle ha tid att i alla fall åka på några möten och visningar). Vårmarknaden var väldigt trevlig för två år sedan när jag var där i sällskap med mamma och hennes sambo. Vi handlade mycket allihop, det fanns verkligen allt (från tomatplantor till synnerligen ovanliga växter/träd). Min kunniga mamma fick hjälpa mig att hitta rätt bland alla plantor, inte nog med att jag inte kan vad en del växters vetenskapliga namn är, jag har ju ingen aning om hur en del ser ut. Man får handla där som ickemedlem också, det är okej, även om majoriteten är STA-medlemmar.
   Kram Kristina

 6. Det är en underbar känsla när allting faller på plats! Tack för att du delar med dig dina planer, man känner igen processen. En liten ändring här leder till ett jätteprojekt där. Det kallas kreativitet.

  • Ja, det är ju ofta en lång process med att genomföra ett projekt. Det är lätt att bara visa slutresultatet, men personligen gillar jag att följa resan mot målet och ta del av tankar kring delprojekten.

 7. Jag gläds med dig över att det föll så bra! Vi grunnar som bäst på hur vi ska lägga opp vårt dammrenoveringsjobb. Många bitar och alla ramlar omkring…men ramen på pusslet har vi fått ihop. Gott så 🙂

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s