Äntligen färdigrenoverat!

Nu är visserligen det här en trädgårdsblogg, men då och då tar jag mig friheten att skriva om annat också. Nu kan jag skriva något som jag har väntat länge på att få göra: äntligen är vår renovering klar! 🙂

Vi har renoverat ovanvåningen på vårt 70-talshus i tre etapper, den fjärde och sista etappen blir om några år då badrummet ska bli större. Vi har gjort om rumsindelningen från grunden, flyttat och rivit väggar och byggt nya. Hantverkare har gjort grovjobbet och vi har själva fixat golvläggning, målning och tapetsering. I ena änden av ovanvåningen har vi nu ett förvaringsrum och ett lekrum (som även kan bli sovrum i framtiden), i andra änden ett stort hobbyrum/kontor/gästrum (det är här jag mestadels skriver mina blogginlägg). Nu var turen kommen till etapp tre: den fönsterlösa mittendelen som var tänkt till tv/spel och umgänge.

tvrum 4

Det här är en av de få bilderna jag kom ihåg att ta i augusti, innan hantverkarna anlände. Kaminen ska bort och klädkammaren bakom den rivas. Till höger i bild är dörren in till lekrummet. Notera furugolvet, de smala dörrarna (60 cm) och furupaneltaket som vi en gång i tiden målade vitt (runt kaminröret syns hur det såg ut innan). Precis i kanten till höger syns dåvarande hörnet till badrummet, numera går denna vägg ända fram till lekrumsdörren.

I augusti kom hantverkarna och åtgärdade en lång rad saker vi inte kunde göra själva. De rev väggar och byggde nya, drog om el, flyttade vår husventilation (som stod inne i den gamla klädkammaren), lyfte bort kamin och skorstensrör, lagade inner- och yttertak, jämnade ut nivåskillnader i golv, väggar och tak, satte nytt innertak, bytte innerdörrar, flyttade dörren ut till krypvinden och mycket mycket mer.

Under hösten la maken sedan nytt innergolv, hela övervåningen har numera linoleumgolv. Det är ett miljövänligt golv (som finns som klickplattor man kan lägga själv), tillverkat av bland annat linoljeharts. Vi gillar också att det har en baksida med kork vilket dämpar ljud något mellan ovan- och nedervåning.

Så långt komna kunde vi ställa tillbaka vårt (makens) akvarium på 400 liter som varit tömt och bortplockat under renoveringen, fylla det med vatten och förbereda inför fiskflytt.

Mellandagarna  ägnades åt att bredspackla, måla taket, tapetsera så kallade cover up, måla dörrkarmar (4 gånger…), sätta upp den riktiga tapeten, spika dit alla lister (45 meter) och möblera. Låter inte som så mycket, men allt tar sin lilla tid.

Men. Nu är det faktiskt klart! Och vi är supernöjda med vårt nya mysiga och fina rum. Vilken skillnad ”lite färg och tapeter” kan göra… 😉

Här följer före och efterbilder.

tvrum 3
Före. Samma vinkel som bilden innan renoveringen inleddes. Dörren mitt i bilden är till lekrummet, dörren till höger till badrummet. Eftersom vi flyttade ut väggen till badrummet bad vi hantverkarna bygga ett ”valv” fram till den gamla dörröppningen, det är den träskivan som skymtar precis innanför dörren. Den ska målas vit sedan i väntan på att vi renoverar badrummet. Ovanför lekrumsdörren syns en vägglagning efter den tidigare dörren som var smalare.

tvrum 6
Efter. 
Tapeterna är svagt silvriga, de glänser i visst ljus, men upplevs mest som grå. Soffan har fått nya kuddar i grönt (till slut hittade jag i rätt nyans för att det skulle matcha akvariet). Lampfoten i teak hittade vi i huset vi röjde förra året. Nu har den putsats upp och fått en ny lampskärm. Den fina gamla kistan har fått en ny plats i vårt hus.

tvrum 1Före. Dörr in till hobbyrummet. Alla skruvskallar spacklades för länge sedan och gjorde att väggen såg ut som Pippis häst… 😉 Precis till vänster i bild skymtar lite av dörren till trappan upp (på handtaget hänger en handduk för att skydda gipsväggen).

tvrum 5
Efter
. Väggen in till hobbyrummet har fått en silvrig tapet med cremefärgade orkidéer. Den gamla skänken i ek och teak kommer från makens morföräldrars hem. På den står ljuslyktor med batteriljus, så skönt att inte behöva oroa sig för att glömma att blåsa ut dem. Soffbordet stod i mina morföräldrars hem. Tyvärr hade bordsskivan fula vattenskador, så den målades i en cremevit nyans. Taklampan är också arvegods (i bildkollaget i början av inlägget syns det bättre hur den ser ut). Vid sidan av skänken står en kopparhink med ett konstgjort gräs i. Eftersom rummet inte har fönster så får växtinslaget bestå av buketter och stilleben. Glasfatet på skänken kommer jag att visa mer av i ett annat inlägg.

14 tankar på “Äntligen färdigrenoverat!

 1. Ett stort grattis till den färdiga renoveringen. Så roligt och intressant det var att följa den med hjälp av bilderna och din beskrivande text. Tapeterna är supersnygga! Kul att ni har både en silvergrå enfärgad och en silvergrå mönstrad. Jag känner lite igen mig. Vi gjorde om våra hallar för ett år sedan och vi har i övre hallen en ljust grå som också blänker lite i silver i olika ljus. I nedre hallen har vi en mönstrad med blommor som matchar den grå. Och så känner jag så väl igen möblerna. Vi hade nästan likadana i mitt barndomshem. Härlig nostalgi för mig. Kul med kuddarna, dom matchar ju verkligen akvariet.

  Ha en bra vecka!

  Kram Anita

  • Tack! Det känns så skönt att vara klar, kunna sitta ner i soffan och bara koppla av en stund. Jag gillar tapeter med lite metallic i just i rum som inte har en massa naturligt ljus, det blir lite skuggspel på ett annat sätt i dem. Skänken har stått i ett ”finrum” i alla år – det finns inte en skråma på den, den är som ny. En riktigt gedigen möbel som vi matchade ihop med bord och lampa i vårt ”nya” rum. Vi gillar möbler som väcker minnen och att blanda gammalt och nytt.
   Kram Kristina

 2. Jag gillar sådana här före och efter bilder. Det blev verkligen stor förändring. Roligt att se att ni behållit gamla möbler istället för att bara köpa nytt utan själ och historia.
  Akvariet är underbart och ger jättebra Feng Shui energi till detta rum utan fönster, även färgvalet överlag. Mycket lugnt och harmoniskt.
  Grattis!/ Luna

  • Tack! Vi gillar att blanda gammalt och nytt, att ha saker kring sig som betyder något för oss och bär på en historia. Den mörkgröna pressglasvasen på skänken hade mina morföräldrar, ljuslyktorna fick jag av min gammelmoster en gång och det stora glasfatet på fot är från min mans föräldrahem. I det här rummet kunde vi matcha ihop en del från förr och få ihop det till en helhet. Det enda nya (utöver tapeter och sådant förstås) vi köpte är kuddarna, en lampskärm och prydnadsgräset.
   Visst är akvariet som ett ”fönster”? Det är så rogivande att sitta och titta på fiskarna och jag tycker om den där mellangröna färgen på växterna. Min förhoppning var att det skulle bli ett lugnt och avkopplande rum och det känns som om vi lyckades med det.
   Kram Kristina

 3. Förstår att ni fått ett riktigt mysrum – ett lyft för er förstår jag. Såna här förändringar tycker jag alltid är kul. De är värda resan – den är ju rätt jobbig ibland 🙂 Bra att ni har bilder som kan påminna om jobbet. När tapeterna är uppe och möblerna ditställda glömmer man lätt. Jag har massor av bilder från renoveringen här, både ute och inne på dia som jag inte orkat scanna. Akvarium har jag några stycken stående – tomma… Men tycker det är riktigt avkopplande att titta på och njuta av. Riktigt fint har ni fått det 🙂

  Kram, Carina

  • Tack! Det är så skönt när något man tänkt på länge äntligen blir av och man kan blicka vidare till nästa sak. Nu gäller att ta hand om en del flyttkartonger från den där husröjningen förra året. Känns lättare att göra det när inte det här halvfärdiga rummet tar energi. Maken hade ett stort 1000-liters akvarium för en del år sedan, men nöjde sig sedan med att ha kvar det här ”lilla” akvariet.
   Kram Kristina

 4. Det är verkligen ett elände att vända upp och ner på allting och renovera, men så fint det blir. Älskar din silvertapet med orkidéer. Trädgårdstema så klart!

 5. Nu har jag botaniserat runt i din jättefina blogg! Här fanns det mycket inspiration att hämta, så jag kommer följa dig framöver så jag inte går miste om något:-)
  Jag gillade speciellt alla dina fina träd och buskar!
  Kram Nora

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s