Ljuvligt skär ~ nu är den min!

Som jag har längtat, suktat och väntat. Nu är väntan över, nu är den min. Kamelian med de fina skära blommorna och de vackra blanka bladen. Hemforslad från Ulriksdals trädgård på trädgårdsmässan Vår Trädgård förra helgen.

Kamelia 4

Kamelia 2

kamelia 1

Nu hoppas jag att kamelian, Camellia x williamsii ‘Water Lily’ visar sin generositet och blommar rikligt, inte bara i år utan vårarna framöver. Om vintern ska den få bo i isolerade trädgårdsboden (som vi snart ska börja bygga). Tänk, nästa år när jag står där och fixar med mina frösådder så kan jag bara vrida på huvudet en aning och njuta av min alldeles egna kamelia.

Kamelia 3

Hur länge jag har väntat? 14 år. Allt sedan semestern till Madeira och besöket i Palheiro Gardens (även kallad Blandy’s garden), strax utanför Funchal. Vägen dit gick längs en allé med högväxta kameliaträd. Vilken syn! Glömmer den aldrig. Nu har jag en egen påminnelse om den ljuvliga blomsterprakten varje vår.

Det här var mitt bidrag till Blommig fredag, vill du läsa vad andra skriver om generositet klickar du här.

Ett litet ps… Min läsare på wordpress, där jag ser nya inlägg från de bloggar jag följer, fungerar sedan en tid tillbaka väldigt dåligt. I alla fall för mig, vet inte om det är någon mer wp-bloggare här som upplever detsamma? Nya inlägg kan dyka upp tre dagar efter att de är publicerade. Tyvärr hamnar de då inte längst upp i readern, utan tre dagar tillbaka i flödet. Jag missar alltså en massa inlägg som jag vill läsa! Känns så trist. Om jag inte är så närvarande hos en del av er som jag brukar så vet ni varför.

43 tankar på “Ljuvligt skär ~ nu är den min!

 1. Åh vilken vacker Kamelia! Visst är de svårskötta? Jag hoppas verkligen att den visar sig vara generös och må bra och trivas hos dig i många, många år framåt! 🙂

  Ha en skön helg!

 2. Åh så roligt att du fått din egen kamelia. Stort grattis! Och så vacker den är. Nu hoppas jag att den kommer att trivas så du får njuta av skön blomning redan i februari. Mina två kamelior blommar just nu överdådigt. Jag älskar dom. Om du behöver tips så hör bara av dig.

  Jag följer dig och andra ”wp:are” via mail så jag har inte kollat readern efter nya inlägg så ofta men var inne och tittade nu och då stod det att det fanns ett nytt inlägg och när jag klickade där så kom ditt upp överst precis som det skulle. Men jag ska hålla koll och se hur det verkar fungera. Vet inte varför dom inte lägger ut de nya inläggen automatisk utan att man måste ”klicka” fram dom. Har precis för mig att dom gjorde det förut.

  Ha nu en bra dag och njuuut av din kamelia 🙂

  Kram Anita

  • Jag ska njuta jättemycket av den! 🙂 Kommer säkert att fråga dig om en massa råd, just nu ser jag bara till att den inte torkar ut och att den får hoppa in i varmförrådet över natten när temperaturen går ner mot minus.
   Problemet med readern är att när jag trycker på listen ”10 nya inlägg” (eller vad den nu visar) så hamnar de nya inläggen inte alltid överst, utan lite var som helst i flödet. Så jag får skrolla 3-4 dagar bakåt i flödet för att vara säker på att jag inte missat nya inlägg. Det går ju an i perioder när det inte är så många inlägg, men när det är runt ett dussin varje dag så är det ju ganska tidsödande. Wp-bloggarnas inlägg kommer in direkt och lägger sig överst, men andra bloggplattformars inlägg släpar efter.
   Hoppas du får en fin dag du också!
   Kram Kristina

   • Aha, nu förstår jag. Och nu ska du höra något tokigt. Jag visste inte ens att man kunde följa andra bloggplattformar i readern, har inte kollat in den så noga då jag trodde det bara var WP-bloggar man följde där. Nu ska jag testa att lägga in några blogspot-bloggar och se om jag får samma problem som du, vilket är det troliga. Det låter ju som om det är något fel i dateringen av inläggen vilket gör att dom kommer i fel ordning.

    Kram Anita

 3. Den var fin.Så roligt att få sin önskan uppfylld efter så många år.
  har en rosa som står i källaren och blommar så vackert just nu.
  Kram.

 4. GRATTIS! Jag kan bidra med erfarenheten att de är väldigt känsliga för att byta väderstreck. Håll reda på så att du inte vrider den i förhållande till ljuset när du tar in den,då kan alla knoppar rasa 😦 Vill du ha skott av en röd? Maila mig i så fall.Jag har hört att den går skapligt lätt att sticka och mina behöver klippas efter blomningen.

  • Tack! Vad snällt att du varnar för vridningen, det hade jag ingen aning om. Om det är något jag inte vill så är det ju att förlora knoppar. Jag klarade ju att få hem kamelian på tåget utan att en enda stor knopp trillade av, det var bara en pytteliten som trillade.

 5. Grattis till ett vackert inköp eller snarare investering! Klart den kommer trivas och må bra hos er 🙂

  Jag försöker alltid prenumerera via mail på bloggar som intresserar mig extra och som har den funktionen. Generellt skulle jag säga att det ALLTID i alla sammanhang är en fördröjning med mail och annat från andra bloggplattformar. Jag har dålig koll via ‘readern’ och blogspot. Annars kanske det funkar bättre den vägen – blogspot 🙂

  Ha en härlig helg! Kram, Carina

 6. Så underbart fin och vilken berättelse!
  Jag har en ”vanlig” vit kamelia och den mår inte helt bra nu. Jag passar den, pratar med den och hoppas att den ska vilja repa sig och även orka slå ut några knoppar.

  Kram

 7. Kamelian känns väldigt excotisk, men så snygg! Jag har inte vågat mig på den ännu, men det kanske kommer. Man blir ju inspirerad när jag ser dina fina bilder.

  Önskar dig en skön söndag
  /Anette

 8. Kamelior är verkligen vackra. När du skriver Blandy´s Garden ringer det en liten klocka. Det måste vara från vår resa till Madeira för ett par år sedan som jag kommer ihåg namnet. Slog upp trädgården på nätet, men jag känner inte igen den, men det blev en ändring i programmet på grund av oframkomliga vägar beroende på ras, och det var kanske dit vi skulle ha begett oss annars. Vi var på Madeira i början av november och då kanske det ändå inte var rätt tidpunkt för att se kameliorna blomma. Det blir nog bra med ert nya bygge, för kamelior vill visst ha det svalt men ljust under vinterhalvåret.
  Fantastisk fin blogg du har, jag kollade ett långt stycke, och det var alltid så fina bilder och så fin text!

  Ha det gott!
  /Ruben

 9. Hej igen!
  Var tvungen att googla på Blandy´s Garden igen. Och nu kände jag igen mig! Vi var där och vi såg även några kamelior i blom. Vi var lite frågande om det verkligen var kamelior, men ett engelskt par som passerade förbi kunde intyga att så var fallet.
  /Ruben

 10. Vilken primadonna du fick med dig hem. Ljuvlig! Hoppas verkligen att den kommer att trivas och vara generös i både blomning och växtkraft.

  Du skriver att du kan följa andra bloggar direkt i WP. Hur gör du det? Via ett tillägg eller? Jag har visserligen en egenhostad sajt (alltså inte en wordpress.com-sajt), men det kanske inte är någon skillnad. Jag följer mina bloggar via Bloglovin, men det hade ju varit ännu bättre att kunna göra det via WP:s admingränssnitt.

  Ha en trevlig söndagkväll!
  Kram Tamara

  • Ja, hoppas, hoppas kamelian vill trivas hos oss.
   Under ”W”-symbolen när du är på din blogg (eller direkt du loggar in på wp) finns ”läsare” som alternativ. Till höger på läsare-sidan finns alternativ där man kan lägga in bloggars adress, sedan poppar nya inlägg upp i läsar-listan allt eftersom. När allt fungerar alltså…
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s