Flyttcirkus för tulpanerna

Ännu blommar bigarråträdet i Lundområdet och det är så vackert, så vackert. 28 april 14 biggaråträd i blom

Jag använde min lediga dag i går till att flytta tulpaner. När vi gjorde om i Rosenrabatten förra sommaren grävde jag upp alla tulpanlökar jag hittade och planterade tillbaka i lökkorgar eftersom jag inte visste vilka lökar som var vilka.

28 april 14 tulpan rosenrabatten
Före: en salig blandning: korallrosa ‘Pink Impression’, vita ‘Purissima’ och vitlila ‘Shirley’ och några enstaka lila ‘Maytime’.

Nu var det dags att plocka isär dem och ändra om – medan jag fortfarande kunde se skillnad på färgerna. De vita ‘Purissima’ fick vara kvar, medan de korallrosa ‘Pink Impression’ fick flytta till hörnan bakom kopparlönnen. De är så intensiva i sin färg att de drar uppmärksamheten från stjärnmagnolian ‘Rosea’ och Praktmagnolian.

28 april 14 tulpan concerto
Efter: vita ‘Purissima’ i ensamt majestät i rosenrabatten. Baktill i rabatten börjar honungslöken komma upp och rosorna har satt fart.
28 april 14 tulpan concerto 2‘Purissima’

28 april 14 tulpan pink impression
‘Pink Impression’. Lite hängiga efter flytten, men de kommer att se så snygga ut nästa vår.
28 april 14 tulpan pink impression 2

De vit/lila ‘Shirley’ och de lila liljeformade ‘Maytime’ fick flytta till ett tomt område vid klotrobinian.28 april 14 tulpan maytime shirley 2

‘Maytime’ och ‘Shirley’.

28 april 14 tulpan maytime shirley 1De lila tonerna förstärkte jag med en alunrot  i rödlila toner och till höger syns japanska rödbladiga lönnen ‘Inaba-shidare’. Jag gillar verkligen ‘Maytime’ men efter tio år har jag bara tre stycken kvar, så till hösten behöver jag fylla på med fler. Det är ju lite olika vilka tulpansorter som kommer tillbaka och vilka som ”försvinner” med åren.

28 april 14 tulpan shirley‘Shirley’ är en sort som ändrar färg. Först är den nästan lite gräddgul, sedan vit med svaga lila stänk på kronbladen och till sist mer lila än vit.

Jobb i morgon också, sedan fyra dagars ledigt och på söndag bär det av till Alnarp och växtmarknaden där. Hoppas på många fina fynd till Lunden. Avslutar med ännu en bild av praktmagnolian och önskar er alla en fin valborgsmässoafton!28 april 14 praktmagnolia

16 tankar på “Flyttcirkus för tulpanerna

 1. Oj, Kristina, vilket jobb! Jag anar en liten perfektionist! Men jag blir inspirerad nu när vi har dragit upp rådjursnät kring tomten. Funkar det som tänkt, blir det nog storsatsning på tulpaner i höst. Då kommer jag att fråga dig vilka som återkommer.
  Kram och ha en trevlig långhelg om vi inte hörs!

  • Nja, perfektionist vet jag inte, men lilaskärt ihop med varmt korallrosa är inte min favoritkombo färgmässigt. 😉
   Tulpanerna stod i andra grupper förut, men nu var de helt ihopblandade och det blev inte så bra.
   Hoppas rådjursnätet funkar, och återkom gärna om tulpanerna. Jag har sorter som vi haft i tio år som kommer lika fint varje vår.
   Trevlig långhelg till dig också!
   Kram Kristina

 2. Tänk att du har namn på så många tulpaner!
  Jag har nog blivit lite ”avslagen” på det där med namn. Förut kunde jag alla namn på allt jag hade i rabatterna men inte nu.

  Kram

  • Haha, enda anledningen till att jag kan namnen på tulpanerna är att jag har sparat pappbiten med bilden och namnet.
   Numera ligger mycket av det som växer i vår trädgård inlagt på bloggen i växtregistret och då är det enkelt att kolla vad en planta hette när jag ska skriva om den. I vanliga fall bryr jag mig inte om vad tulpanerna heter, jag njuter bara av blomprakten. 🙂
   Kram Kristina

 3. Jag var tvungen att gå in och kolla vilka tulpaner jag beställde i höstas, och mycket riktigt var ‘Pink Impression’ en av dem. Den är verkligen nästan lysande i sin korallrosa ton nu när den står i full blom här, så jag förstår hur du tänkte med flytten. Har dina kommit tillbaka flera år?
  Kram
  Elin

  • Ja, den är snygg, men väldigt intensiv i sin färg.
   Våra har kommit tillbaka fler och fler för varje år, har för mig att jag planterade dem för runt tio år sedan. Vi har en ganska väldränerad tomt och de här står varmt och soligt i en söderrabatt. Narcisser har jag inte alls lika mycket tur med, så därför har jag desto fler tulpaner.
   Kram Kristina

 4. Så mycket läckra tulpaner och underbar magnolia. Förstår hur du tänkte med att magnolian skulle få spela första fiol, men tycker ändå att din rosa-vita tulpanrabatt var jättefin som den var. ‘Maytime’ och alunroten fin kombo.

  Hoppas du haft en fin Valborg.
  /Anette

  • Jo, hade det bara varit de vita och rosa som blandats om så hade jag nog låtit dem vara, men nu hade jag de lila och lilavita där också och det blev lite väl bra. Men jag funderar på att skaffa någon mer ljust rosa tulpan att ha i rosenrabatten, som kan ta upp magnoliornas rosa ton.
   Kristina

 5. Ska ta itu med samma sak här. Alla jag satte i höstas är inte det de ska vara. Och en del från ‘raderna’ ska få bo i planteringarna istället. Men först ska jag sätta ett gäng växter som kom igår 🙂

  Ha en riktigt skön helg! Kram, Carina

  PS blir inte Alnarp för mig. Vill inte köra så långt med foten

  • Förstår att du står över Alnarp. Gerbianska har växtförsäljning på söndag, det ligger ju lite närmare dig.
   Ha en riktigt fin helg du också!
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s