Sommaren är här!

I går blev det klart – Skåne har sedan i lördags officiellt sommar! Det krävs minst fem dygn med en dygnsmedeltemperatur på över tio grader för att Smhi ska göra den bedömningen. Av döma av blomsterexplosionen i vår trädgård så är försommaren definitivt här.

I kväll blir det nyskördad sparris till förrätt. Förra året premiärskördade vi 14 maj…24 april 14 sparris

I trädgården växer allt så det knakar. Sol, värme och lite lagom med regn har verkligen gett trädgården optimala betingelser i år. Så här ser det ut hemma hos oss just nu (och vill du se bilderna i större format, bara klicka på dem så kommer de upp som ett bildspel):

På framsidan blommar praktmagnolian i kapp med nya stjärnmagnolian ‘Rosea’. I Rosenrabatten (som skymtar bakom stjärnmagnolian på bilden) blommar tulpanerna för fullt och löjtnantshjärtat har slagit ut.

I Skära rabatten blommar plommonträdet, massor av vita pärlhyacinter (och några få rosa) och några av de nya tulpanerna är på gång. Det bör vara ‘Angelique’, för det är då inte mörka ‘Queen of Night’ eller vita fransiga ‘Swan Wings’ i alla fall! Hoppas verkligen ‘Angelique’ blir mer rosa sedan.

I Trädhörnet är det knopp i både Ullingrönnen ‘Dodong’ och liten amerikansk kastanj ‘Koehnei‘ och solfjäderslönnen ’Acontifolium’ visar sina vackra röda hängen. Både kaukasisk förgätmigej och sockblommor blommar i mängd, ormbunkarna är på väg upp och den fyllda blodörten är vacker som en gnistrande snövit liten juvel.

24 april 14 lundområdet

I Lundområdet blommar både bigarråträdet och plommonträdet för fullt. Under det vita taket blommar sorgklocka, dubbel vitsippa, jätterams, gullvivor, sockblomma, förgätmigej, vivor och kungsängslijor. Vid komposthörnan har klematisen ‘White Swan’ slagit ut sina första knoppar och ovanpå det torra gräset i ena kompostfacket har vår katt det skönt i solen.24 april 14 katt

Till sist två tips. Om ni gillar Monty Don och engelska BBC-serien Gardeners’ world så finns programmen för 2014 på Youtube just nu. Och har ni missat mitt inlägg med inspirationsbilder på egensnickrade klätterstöd, spaljéer och bänkar och behöver förnya något i trädgården så titta gärna in här.

Det här var mitt bidrag till Blommig fredag och temat ‘Våren hos mig’. Vill du läsa hur det är hos andra så tittar du in hos Hélena här.

 

22 tankar på “Sommaren är här!

  • Mmm, det var kyligt i natt, men mina växter mådde fint ändå i morse (som tur var). Vi ligger ca tre veckor före jämfört med förra året, helt otroligt!
   Kram Kristina

 1. Alltså, att kika på dina bilder är som att tjuvkika på en present man ska få längre fram! För även om jag inte har så många vackra träd och blommor som du (ÄN är min förhoppning) så ger du mig en bild av hur det kommer att se ut hos oss om några veckor! Skåne är verkligen tidig med våren i år! Så vackert i din trädgård!
  Ha en härlig vårhelg!
  Annika

  • Jag som är uppvuxen i zon 3-4 förstår mer än du anar vad du känner. Det är som när man åker utomlands och får vår en månad innan den kommer till Sverige, vilken energiboost! Glad att jag kan ge dig en ”present”. 🙂
   Ha en riktigt fin helg du också!
   Kristina

 2. Tack för vackra bilder! Det är en helt underbar tid just nu! Det är ju synd att det inte finns ännu fler timmar på ett dygn. 🙂

  Ha en riktigt skön helg!

  • Ja, det gäller att gå en runda i trädgården varje dag, för oj vad snabbt det blommar över just nu. En vecka, sedan är det ”poff” borta.
   Ha en fin helg du också!

 3. Sparrisskörd känns lyxigt värre! Otroligt mycket som blommar och många knoppar brister! Känns ljuvligt på ett sätt. Men ändå konstigt med sommar innan jag ens hunnit med vårplanteringen. Tulpanen… titta på T viridiflora ‘Spring Green’ och se vad du tror. Ser misstänkt likt ut det jag har. Köpte Apricot Beauty i höstas igen… ..den gången blev det rätt 🙂

  Kram, Carina

  • Fyra sparrisar har vi provsmakat i kväll, så gott! Smaken är så mycket mjällare och ”mer” jämfört med köpta.
   Tulpanen påminner om Spring Green, men ändå inte. Avvaktar och ser hur den blir när den slår ut lite mer. Köpte två påsar på välrenommerat ställe, så man kan ju tycka att det inte borde bli fel. Lite trist när det var den enda rosa tulpanen jag satte i Skära rabatten…
   Apricot Beauty var ju en riktig snygging! Vad fick du när det inte blev rätt?
   Kram Kristina

 4. Vilken rikedom din trädgård rymmer, tänker jag då jag kikar här och där. Fylld blodört, borde jag ha. Har – ännu – bara den enkla. Undrar över varför mina sockblommor är så ynkliga, då jag ser dina. Sista bilden är något alldeles extra, man känner riktigt hur katten njuter.
  Allt gott!
  /Katarina

  • Tack! Min fyllda blodört är pytteliten ännu så länge, de plantor jag planterade för ett par år sedan kom aldrig tillbaka, men skam den som ger sig! I höstas planterade jag nya.
   Vad jag gör med sockblommorna vet jag inte, men de trivs (även om det tog ganska många år innan de verkligen tog fart).
   Vår katt har en fantastisk förmåga att leta upp de bästa ”här kan jag ligga i solen”-platserna. Det brukar få mig att stanna upp en stund jag också, bara blunda och känna vårvärmen.
   Kram Kristina

 5. Vilken underbart söt sockblomma, den där Pink Elf. Var hittar man den? Jag har röd och vit bara.
  Underbart med både sparris och magnolia. Min magnolia blommar inte i år heller men kanske nästa år… Sparrisen gav jag faktiskt upp när jag flyttade trädgårdslandet. Det blev inget av den tyckte jag trots att det gått flera år. Tog för mycket utrymme för den lilla skörden.

  Hoppas du haft en underbar lördag!
  Kram

  • ‘Pink Elf’ köpte jag på Botan i Göteborg förra våren, kunde bara inte motstå den. Vår sparris ger rejäl skörd, men det är tack vare de upphöjda bäddarna. Förra året skördade vi runt 240 stänglar, i år när skörden börjar nästan tre veckor tidigare tror jag vi kommer över 300. Men platskrävande är de, jag håller med.
   Kram tillbaka!

   • Tack för inbjudan! Tyvärr är just bilåkning/körning det jobbigaste just nu. Bilsätena är absolut inte anpassade för min rygg nu. Det går bättre och bättre även med det men jag kör så korta sträckor som möjligt. Jag vill gärna komma till dig men det får nog vänta lite, tyvärr. Tack för omtanken!

    Kram

 6. Hej Kristina!
  Mina Angelique är alltid ganska vita i början, tills de har slagit ut, så du gissar kanske rätt om dina. Tyvärr blir mina, som står i kruka, inte så fina i år av någon anledning, vet inte om vintern har varit för mild eller för torr eller något,..
  Fina bilder, jättebra med din tydliga märkning av vad allting är!
  Kram
  Elin

  • Spännande, jag hoppas de blir mer rosa sedan. Just nu ser de då rakt inte ut som jag trodde när jag köpte dem. Funderar starkt på att ”byta” tulpaner och sätta Angelique i rosenrabatten och flytta de korallrosa jag har där till skära rabatten i stället… Får se hur jag gör.
   Kram Kristina

 7. Man kan verkligen undra hur det kommer se ut senare i år nu när allt är så tidigt. Tycker ”allt” blommar just nu. Man får verkligen vara alert så man inte missar nåt. Underbara bilder från din fina trädgård! Jag vet inte om jag sett rosa pärlhyacinter tidigare. Så söta!

  Mina ‘Angelique’ är vitrosa när de knoppas för att sen övergå till ljusrosa. Jag är kär i den tulpanen. Så fin! Här blommar just nu en annan tulpan (glömt namnet just nu) som enligt bilden skulle vara ljusrosa men är aprikos. Hmm. Inte min grej direkt…

  Önskar dig en fin vecka!
  Kram Tamara

  • På ett sätt känns det ju bra att jag (nog) inte har fått fel tulpan i mina förpackningar, å andra sidan är jag ju inte jätteförtjust i att en tulpan som är vitgrön säljs som rosa. Avvaktar just nu för att se hur det hela utvecklas i Skära rabatten, det jag är mest nyfiken på är ju om den hinner blomma över innan nästa vita tulpan slår ut? Även om det inte blev som jag hade tänkt mig kan det ju bli snyggt ändå. Vi får se.
   Det är trist när man blir färglurad, vill du inte behålla din aprikos tulpan så hör av dig. Jag kanske har något annat i min trädgård som du vill ha och vi kan göra en bytesaffär? Vi bor ju inte så långt från varandra menar jag. 🙂
   Hoppas du också får en fin vecka!
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s