Månaden maj inleds alltid – oavsett väder – med att vi sätter potatis. Vilken sort det blev i år vet jag inte, nätpåsen råkade nämligen hamna i soporna innan jag hann anteckna namnet. Fina groddar hade potatisarna fått hur som helst!
I den upphöjda bädden bakom potatislandet har de fem olika sorterna morot – vita, gula, orange, röda och lila – börjat komma upp under fiberduken. Salladen har pytteblad och rucolan borde jag nog gallra. Den får växa lite till så kan jag ”gallra” till salladsskålen direkt.
Två odlingslådor kvar att fylla, men det dröjer ett tag tills dess. Sockermajs, prydnadspumpor, brysselkål och salladsärtor behöver lite varmare väder först.
Sedan är det sannerligen inte varje år vi den 1 maj kan skörda en sådan här grabbnäve sparris!
I dag stekte jag bara sparrisen rakt upp och ned i lite rapsolja, det blir gott det också.
Att odla ätbara saker är för mig en viktig del av att ha en trädgård. Det är så mycket godare att äta det som är nyskördat än sådant som fraktats långt och besprutats. I nya numret av Hus&Hem trädgård är vi flera bloggare som delar med oss av våra tips kring odling. Jag berättar om våra upphöjda odlingsbäddar. Är så nöjd med dem! (Hur de är byggda kan du läsa i ett inlägg om Trädgårdslandet här.)
Det här var också mitt bidrag till vårens sista Blommig fredag vars tema är Månaden maj. Vill du se vad andra skriver om så tittar du in hos Hélena här.
Härliga tider är vad det är. Sparrisen är jag riktigt avis på.
Jag bara några få plantor och de äter jag direkt i trädgården.
Gillar verkligen dina upphöjda bäddar.
Allt gott
Annika
Tack, vi är så glada för bäddarna vi också. Allt man planerar blir inte alltid bra, men just bäddarna har verkligen fungerat fint.
Sparris är gott, oavsett om det är i små eller stora mängder. 🙂
Kram Kristina
Jag säger detsamma om sparrisen! Otroligt tidigt. Har för mig att jag inte brukar kunna skörda förrän en bit in i maj – det bådar gott för en ”lång” och god sparrissäsong 😀 Fast just nu är det nästan 2,5 minusgrader utanför fönstret här hos mig och gräsmattan lyser vit.
Solsken
//Linda
Hu! Snö vill vi inte ha nu. Ja, jag ser fram emot 2-3 veckors extra sparrissäsong detta år, har aldrig varit med om att de satt igång så tidigt.
Ha en fin helg!
Kristina
så fint och gott! 🙂
Tack! 🙂
Så många godsaker du odlar i dina lådor.Läste artikeln av er bloggare och era tips
Önskar dig ett bra odlingsår.
Tack! Önskar dig detsamma, med en sådan fin start på odlingsåret är ju förutsättningarna bra.
En lyxig känsla onekligen att skörda av egenodlat. Har återanvänt bubbelplast som något kom förpackat i. Fungerar väldigt bra som drivhus och det gror som attan. Steker ofta sparrisen rätt upp och ner ett par minuter. Det enkla är ofta det goda 🙂
Ha en fin helg! Kram, Carina
Jo, enkelt är bäst i vissa lägen.
Ha en fin helg du också!
Kram Kristina
Så härligt det ser ut med sparris! :)Susanne
Tack! Ja, gillar man sparris kan jag verkligen rekommendera att odla det själv. Till o med barnen (som aldrig gillade den köpta) tycker om vår egenodlade.
Kristina
Så mycket gott egenodlat! Gott med sparris. Snygga odlingslådor du har.
-3,8° här i morse, varmare nu och strålande sol
Kram Maria
Burr! Här har det varit kyligt i natt, men inga minus. Hoppas dina växter klarade köldknäppen.
Kram Kristina
Underbara bilder…….!!!
Trevlig sommar…=)
Kram Ninni
🙂 Jo, försommar det det absolut nu.
Kram Kristina
Mums med sparris! Jag fick också nyskördade igår, men från bonden i närheten av vårt sommarställe. Lyxigt att kunna plocka själv hemma, sparris är bland det godaste jag vet!
Jag läste om dig i Hus och Hem Trädgård – kul! Verkligen fina odlingslådor, själv kör jag fortfarande med pallkragar i grönsaksavdelningen, men när de ska bytas ut bygger jag nog egna nästa gång.
Kram
Elin
Så härligt att kunna få tag på färskodlat direkt från odlaren. 🙂
Pallkragar funkar utmärkt för upphöjd odling, men förr eller senare ruttnar de ju, så det var i det läget vi byggde våra stora lådor. När vu byggde odlingsbäddar till Bärlandet använde vi tjockt otryckt virke (ca 5 cm tjockt), det håller förmodligen minst tio år. Så ska du inte ha så högt är det ett tips att köra på det när det är dags att ersätta pallkragarna.
Kram Kristina
Så fina odlingslådor du har! Ser jätteläckert ut.
Och sparrisen är jag avis på. Själv satte jag tre plantor sparris härom dagen och går nu och väntar på år 2017 så att jag får skörda… Ser fram emot det redan. 🙂
Hoppas du får en ritkigt skön helg!
Tack! De där tre åren går fortare än du tror, jag lovar! Du får ju provsmaka nästa år, bara det är ju något att se fram emot. 🙂
Önskar dig en riktigt fin helg!
Jag är lite kluven till att jag tog bort sparrisen. Ja, jag var ju tvungen att flytta den hur som helst men valde att inte ge den plats i nya trädgårdslandet. Just nu känns det inte som att där är plats men det är så klart en prioriteringsfråga.
Köpte den tidningen idag och såg dig. Åsa och Anna-Karins bloggar följer jag också så det var bara ”kända” ansikten.
Kram
Ja, det är ju helt klart så att sparris är platskrävande, så där gäller det att prioritera. Men vem vet, plötsligt kanske du kommer på att nytt ställe i trädgården som passar perfekt till sparris.
Kram Kristina
Härligt att odla potatis och grönsaker för egna behovet. Själva odlar vi mest för smakprover. Det är bara enklare saker som överlever och växer här, potatis och plocksallad. 😉
Åh, men egen potatis är inte fy skam! Få saker som smakar så gott som det (om du frågar mig).
Gammal sparris finns här, men det blir mindre och mindre av den, tyvärr. Förr räckte det till både skörd och stor uppväxt buske.
Trist. Tror de säger att plantorna håller 15-20 år, sedan är de för gamla. Tråkigt nog kan man ju inte plantera ”sparris efter sparris”, men kanske finns det ett nytt ställe i din trädgård?
Mmmmmm! Finnes det noe bedre?
Knappast! 🙂
Vilken oerhörd lyx att skörda så mycket sparris på en gång. Mina plantor gav upp en efter en och sen har jag inte återplanterat. Antagligen lite för kallt här och de tar ju en hel del plats också. Att köpa belgiska eller var de kommer ifrån är verkligen en nödlösning, men ibland får det bli så ändå.
Fortsatt trevlig helg
/Anette
Att sparrisen gillar varmt läge märks här. Det är alltid samma planta som börjar, och svala vårar kan det vara två veckors skillnad på den första och sista plantan som kör igång. Så är du sugen på att göra ett nytt försök är en möjlighet att testa upphöjd bädd för att få tidigare och större skörd.
Önskar dig detsamma! 🙂
Kristina
Våra sparrisar kom upp så fint men har ”torkat” in pga kylan! Nu väntar vi på nya fina knoppar så vi kan koka det första 😉
Ha det gott!
Åh, men då väntar du ju bokstavligen på något gott…
Ha det fint du med!
Det är något visst med att äta det som odlats i den egna trädgården. Vilket härligt fång med sparris! Vattnas i munnen…
Allt gott! (Ja, verkligen =oP)
kram
/Katarina
Tack! 🙂
Kram Kristina